english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Nikola Majnarić – Bač

U sklopu svog sve respektabilnijeg programa izložbi „Podrum ponedjeljkom“ Filmsko-kreativni studio Vanima uz predstavljanje mladih likovnih umjetnika sjevernog dijela Hrvatske, te prigodne izložbe što ih postavlja u suradnji s drugim udrugama i organizacijama, povremeno priređuje takozvane spomen-izložbe posvećene svojevremeno priznatim i poznatim mladim i talentiranim, a danas pokojnim umjetnicima koji su zbog slabosti i krhkosti ljudskog pamćenja pomalo zaboravljeni, ili o kojima se  premalo govori. Jednom takvom izložbom, posvećenom Nikoli Majnariću Baču, tragično preminulom strip autoru koji je u svom kratkom, ali stvaralački neobično plodnom životnom vijeku, ostvario više od tisuću likovnih radova, od crteža i skica, do kazališnih plakata, karikatura i stripova, započinjemo petu sezonu izložbenog programa „Podrum ponedjeljkom“. I premda Bača među nama nema već 20 godina, o njemu osobno i o njegovoj umjetničkoj šetnji kroz likovne žanrove govori se i dalje. Veliku zaslugu za to prije svih treba pripisati Bačovu bratu, suradniku i biografu Jurici Majnariću koji je velik dio svog života posvetio, kako kaže Borhes „plemenitoj zadaći skupljača vremena“ pobrinuvši se da se bratova, ne samo umjetnička ostavština što češće predstavlja javnosti kroz izložbe i novinske tekstove,  a treba reći i da je prije nekoliko godina tiskana i zanimljiva monografija "Bač 1975. - 2004." Izložba u podrumskom prostoru Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 također, uglavnom je rezultat Juričinog angažmana. Četrdesetak javnosti dosad nepredstavljenih izložaka, uglavnom stripova, crteža i slika Nikole Majnarića, ali i fotografija i plakata, te raznih drugih memorabilija vezanih uz Bačov život, dio su ostavštine prerano preminulog umjetnika koju brižno i predano čuva njegov brat.

Srećko Lebinec

ŽIVOTOPIS

Nikola Majnarić – Bač (Varaždin, 5. srpnja 1975. – Varaždin, 15. lipnja 2004.) - rodio se u Varaždinu, gdje je pohađao  osnovnu školu, te završio i osnovnu Glazbenu školu, smjer truba. Nakon varaždinske gimnazije, upisao je Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu diplomiravši s odličnim. Diplomski rad bio mu je Izrada kostima za Boccacciovog Dekamerona. Proveo je 1986. godine s ocem tri mjeseca u Sjevernoj Americi. Obišao je Greyhound autobusom Detroit, Nijagarine slapove, Ann Arbor, Chicago, Los Angeles, Hollywood, Flagstaff, Gallup, Cherryville, Washington D.C. i New York, provevši  tom prilikom neko vrijeme kod spisateljice, ekologinje i fotografkinje Anne LaBastille. Prvu samostalnu izložbu autorskih radova imao je na Rudarskoj školi u Varaždinu. Između 1989. i 1993. godine radio je plakate i programe za predstave kazališne dramske grupe Theatron, te sudjelovao u izradi scenografìje za njihovu predstavu Vrata. Osim na dvije samostalne izložbe, svoje je radove izlagao i  na više skupnih izložbi u Varaždinu, Zagrebu, Rijeci, Pulì i Vinkovcima . U isto vrijeme objavio je pregršt publikacija - crteža u Varaždinskim vijestima i u fanzinima; Endem, Gaspačo, Graah, Variete Radikale, Striptiz, 4 zida i zvučnik i Katakomba. Povremeno se bavio i oslikavanjem svile i pletiva. U sklopu Art & Music Festivala 1994. godine, u Puli, bio je jedan od polaznika strip kolonije, te učenik poznatog art-crtača stripova, Krešimira Zimonića. Nastupao je na Rock PrVŽioni na sceni Zvonimir Rogoz u varaždinskom HNK izvodeći performance pod nazivom Ako pak ti koji počivaš na zakonu. U clubu EX izveo je performance Kera, Prostee and Butch. Za fanzin Gaspačo pisao je kratke priče te je ilustrirao naslovnicu fanzina. Producirao je CD za grupu iz Amsterdama Gone bald prilikom njihovog nastupa u Varaždinu. Dobio je nagradu za inovaciju u stripu 1997. godine na Salonu stripa u Vinkovcima. Časopis Zarez, dvotjednik za kulturna i društvena zbivanja, u srpnju 2013. godine bio je posvećen sjećanju na Bača. Nikola Majnarić – Bač iza sebe ostavio je preko 1000 slika, stripova i crteža.


pošalji link | verzija za printanje

vraća sjećanje na vrhunskog dizajnera zvuka i montažera 28.02.2024.
Škola nove filmske prakse: otvorene su prijave na radionicu eksperimentalnog filma! 28.02.2024.
Crnohumorni Krvnik u Klubu PFT-a 21.02.2024.
Gradski odraz 21.02.2024.
Filmski natječaj ‘Priče s interneta: Inspirirano stvarnim događajima’ 21.02.2024.
Filmom Parazit otvoren zimski ciklus Filmske naSTAVe u kinu Kinoteka! 21.02.2024.
STAR FILM FEST TRAŽI PRODUCENTA/ICU 21.02.2024.
Javna predavanja o filmu u utorak i četvrtak u Kino klubu Split 21.02.2024.
Najsretnija djevojka na svijetu u Klubu PFT-a 15.02.2024.
Planet film; obilazak škola 15.02.2024.
41-50/5713
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta