english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Podrum ponedjeljkom

Izložbom fotografija Vide Dodigović pod nazivom  „4 elementa”, varaždinska Vanima privodi kraju četvrtu sezonu programa „Podrum ponedjeljkom“ kroz koji se predstavljaju mladi vizualni umjetnici s područja sjeverne Hrvatske. Voda, zemlja, zrak i vatra te međusobna povezanost ova četiri elementa koji prožimanjem čine prirodni sklad, tema su i motiv šesnaest fotografija kojima autorica uvodi promatrača u svoj meditativni svijet, nenametljivo ga podsjećajujći na važnost povratka prirodi. I kad, predstavljajući svoju izložbu, Vida Dodigović kaže: „Kako je priroda u konstantnom pokretu i u savršenom skladu, kroz svoje fotografije zaustavljam vrijeme sa željom da ukažem na to koliko je bitno živjeti u sadašnjem trenutku“,  iz njenih se riječi gotovo može čuti odjek misli zen mudraca iz daleke prošlosti koji su svijet doživljavali u totalitetu trenutka.  Ne govori li upravo o tome poznati britanski umjetnik David Hockney kad se u svojoj kasnoj fazi posvećuje pejzažima, spominjući beskrajnu inspiraciju i radost koju nalazi u prirodi, ističući kako je važno stvarno "vidjeti"? Hockneya ne spominjemo slučajno, jer je poznato da je ovaj sjajni slikar i sinestet, a sinestezija se kao neuropsihološki fenomen koji doživljavaju određene osobe javlja upravo kod mnogih kreativnih osoba. Riječ je o svojevrsnom prožimanju, odnosno 'ujedinjenju osjetila“, pa tako primjerice sinestet uz zvučne podražaje, može imati vizualna iskustva poput boja ili oblika. Moguće je i obrnuto, vizualni podražaji izazivaju zvučna ili mirisna iskustva. I kad Vida Dodigović, koja je po vokaciji glazbenik, u svojoj biografiji navodi kako je „od uvijek provodila mnogo vremena u prirodi, promatrala, njušila i osluškivala“, njene fotografije u kojima priča o savršenom skladu četiri elementa dobivaju dodatnu dimenziju koju donosi sinestetsko iskustvo postajući neobičan, no istovremeno i skladan spoj zvuka, boje i mirisa.

Srećko Lebinec

Vida Dodigović
Rođena je u Varaždinu, gdje je završila Osnovnu i Srednju glazbenu školu za gitaru i solo pjevanje. Nakon prve godine studija informatike u Puli,  više od tri godine putovala je velikim dijelom Europe te Egiptom i Izraelom. Sudjelovala je na mnogim „Uličnim festivalima”, i u raznim radionicama.. Iako je njezin poziv i najveća strast glazba, fotografija također predstavlja velik dio njenog života.  Kako je priroda u konstantnom pokretu i u savršenom skladu, kroz svoje fotografije zaustavlja vrijeme sa željom da ukaže na to koliko je bitno živjeti u sadašnjem trenutku.


pošalji link | verzija za printanje

Film očima mladih 31.01.2024.
Prolaznost vremena: suvremeni eksperimentalni hrvatski film 24.01.2024.
OSNOVNE RADIONICE: javna predavanja i radionica kamere 24.01.2024.
Od veljače u Kino klubu Split kreće program Osnovnih radionica 24.01.2024.
Kritičko rešeto 14. Production in-a 24.01.2024.
PROJEKCIJA FILMOVA IZ PRODUKCIJE KINOKLUBA KARLOVAC 2023. GODINE 24.01.2024.
Škola nove filmske prakse 24.01.2024.
Prijave na 16. Production in – Labin 24.01.2024.
Filmovi varaždinske Vanime na međunarodnim festivalima 24.01.2024.
Otvorene prijave za zimski ciklus 11. Filmske naSTAVe u kinu Kinoteka! 17.01.2024.
21-30/5671
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta