english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Ramljak: kroz proces kritičke analize, film počinjemo gledati drugačijim očima!

Tuškanac na +54 naša je nova online radionica namijenjena svima onima starijima od 54 godine koje zanima kritička analiza filma! Svi će sudionici kroz četiri dana moći pogledati četiri raznovrsna filmska ostvarenja po odabiru njihovih mentora.

Jedan od voditelja radionice, nezavisni filmski kustos i filmski kritičar Ivan Ramljak za proces filmske analize i rad s polaznicima odabrao je višestruko nagrađeni indie film The Florida Project. Smješten na potezu autoceste izvan imaginarne utopije Disney Worlda, ovo ostvarenje prati šestogodišnju Moonee i njezinu buntovničku majku Halley tijekom jednog ljeta. Film je osvojio više od 60 nagrada na festivalima diljem svijeta, a glumac Willem Dafoe nominaciju za nagradu Oscar.


Ivan Ramljak

1. Zbog čega ste odabrali baš taj filmski naslov za radionicu?

- Odabrao sam ovaj naslov iz više razloga: radi se o jednom od rijetkih novijih američkih filmova koji je originalan, inovativan, istinit i human. Ne samo zato jer prikazuje stvarna ljudska bića, a ne izmišljene kreature u tajicama, nego im pristupa s ljubavlju i razumijevanjem. Osim toga zanimljiv je za analizu i zbog načina na koji je napravljen - od izbora glumaca koji je spoj profesionalaca i amatera, preko kamere koja dobrim dijelom 'simulira' dječji pogled na stvarnost, do načina na koji suptilno plasira društvenu kritiku.

2. Na koji ćete način polaznike učiti 'čitati' film?

- Kroz razgovor.

3. U kojoj mjeri se gledanje filma mijenja ako naučimo kritički promišljati pojedine filmske postupke?

- Počinjemo film gledati drugačijim očima, nismo fokusirani samo na radnju i glumu, nego i na mnoge druge elemente filma kao što su kadriranje, režija, montaža, upotreba zvuka i glazbe... Zbog toga nam se često mijenja i dojam filma.

4. Što očekujete od radionice Tuškanac na +54?

-Očekujem da nam svima zajedno bude zanimljivo, zabavno i poučno.

Projekt se realizira u partnerstvu udrugom Blank filmski inkubator, a projekt je sufinanciran uz podršku Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Umjetnost i kultura online (405.790,00 HRK) i Ministarstva kulture i medija iz državnog proračuna (71.610,00 HRK). Ukupna vrijednost projekta je 477.400,00 HRK.


pošalji link | verzija za printanje

Izbačeni u Klubu Pulske filmske tvornice 10.06.2022.
FilmEk - filmski ekokamp za doprinos razvoju publike u Karlovačkoj županiji 10.06.2022.
Dani otvorenih vrata Pulske filmske tvornice 08.06.2022.
15. SEFF - selektirani filmovi 08.06.2022.
PROGLAŠENI SU POBJEDNICI 5. FUSE FESTIVALA 08.06.2022.
Dodjelom nagrada završio 13. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih 08.06.2022.
Smotra Kino kluba Split 08.06.2022.
Prijave za 10. FIFES su otvorene! 02.06.2022.
13. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma iz Rijeke seli u Varaždin 02.06.2022.
POČINJE PETO IZDANJE FESTIVALA FUSE 02.06.2022.
11-20/5257
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta