english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Društvena golotinja

Dvadeset i devetu obljetnicu djelovanja Autorski studio – fotografija, film, video  obilježava izložbom fotografija i slika te prikazivanjem dva eksperimentalna filma svoje članice Dijane Lukić, pod skupnim nazivom Društvena golotinja. Izložba traje od 15. do 26. studenoga 2021. u Galeriji Vladimira Horvata, Trg žrtava fašizma 14 u Zagrebu, a postavljena je u organizaciji Zagrebačkog foto kino saveza i Autorskog studija -  fvv. Dio događanja je i kratki film Dijana o umjetnici, autorice Evice Bublić.

Slikarica, spisateljica, autorica angažiranih koncepata i videa, profesorica umjetnosti Dijana Lukić živi i radi u Rijeci, a voditeljica je i utemeljiteljica škole crtanja i slikanja LiCe-Likovni centar odnosno Relativne galerije. Aktivno se bavi likovnom edukacijom i kulturnim marketingom.   

Njen je umjetnički rad prvenstveno usmjeren na ljude, a posebno je zainteresirana za psihološke portrete, razotkrivanje i tumačenje raznovrsnih emocija i međuljudskih  odnosa. U slikarstvu je ljubiteljica velikih formata i serija platana na kojima se bavi grupama raznih vrsta, ali uvijek sa socijalnom tematikom, angažirana na strani obespravljenih.


Photo by Luka Stamać

I u slikarstvu i u fotografiji te u dokumentarnim filmovima usmjerena je na suvremene socijalne trendove, a u slikarstvu uz to posebno i angažirane aktove odnosno proučavanje statusa žene u različitim kulturama i pomaganje ženama kroza svoj umjetnički i terapijski angažman. Na zagrebačkoj izložbi su platna na kojima su teme društvenih sukoba i previranja, demonstracije i pobune, srazovi ljudi i organiziranih društvenih snaga, ponekad oboružanih puškama, bajunetama i šljemovima, kojima se suprotstavljaju goloruki, krikovi nemoći ali i krikovi bijesa, lutanje naroda u potrazi za zadovoljavajućim odgovorima, vođeno ponekad pravim, a često i lažnim prorocima, opterećeno stalnim sumnjama u one koji vode masu i uvijek sklono njihovu uzdizanju u olimpijske visine ali i strovaljivanju u kal nevjerovanja, odbacivanja i propasti. Revolucije jedu svoju djecu!

Zadnjih godina se bavi i video umjetnošću te snimanjem filmova. Autorica je brojnih samostalnih izložaba i autorskih koncepata u kojima se prožimaju različiti mediji, a nagrađivana je autorica drame Priča o Rashidu. Sudjelovala je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Autorski studio - fotografija, film, video nastao je prema zamisli i konceptu višestruko i međunarodno nagrađivanog autora animiranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova Milana Bukovca, koji se poslije nekoliko klupskih iskustava u Zadru i Zagrebu okrenuo pokretanju asocijacije slobodnih multidisciplinarnih autora, neopterećenih suvišnim administrativnim i drugim ograničenjima. Zamisao je bila plemenita od samog početka, a najbolja je potvrda činjenica o brojnim autorima koji su je prepoznali, u širokom rasponu od filmskih i televizijskih snimatelja i redatelja, montažera i scenarista do glazbenika i drugih kreativnih umjetnika. Iako je doprinos svakoga od njih bio dragocjen i poseban, valja izdvojiti filmskog redatelja Zorana Tadića koji je nekoliko godina bio predsjednik Autorskog studija - fvv i aktivni poticatelj njegovog kreativnog doprinosa. Bez obzira na vrijedne i visoke osobne i zajedničke uspjehe i dosege, često se Autorski studio – fvv doima kao svojevrsni salon odbijenih, a znano je kako su pripadnici takvih često bili oni autori koji su iako službeno ponekad nepriznati, neprepoznati i neshvaćeni bili na samom vrhu poziva kojim su se bavili.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com


pošalji link | verzija za printanje

Novi projekt Hrvatskog filmskog saveza donosi filmove i filmsko obrazovanje u domove diljem Hrvatske 12.01.2022.
ALFRED KAISER - DEKONSTRUKCIJA NACIZMA U RIJEČI I SLICI NA KRATKOM UTORKU 12.01.2022.
Filmska naSTAVa u gostima: naša naSTAVa širi se i na fakultete 05.01.2022.
Pobjednici 53. Revije otvaraju Klub PFT-a 22.12.2021.
Otvorena je prijava na radionicu dokumentarnog filma pod mentorstvom Tonća Gaćine 15.12.2021.
Radionica razvoja filmske ideje 15.12.2021.
KKS: Zapošljavamo koordinatora/icu programskih aktivnosti! 15.12.2021.
Hrvatski filmski ljetopis - 107 / 2021. 08.12.2021.
QUEER NEW YORK 80-IH U VIDEO DNEVNICIMA NELSONA SULLIVANA NA KRATKOM UTORKU 08.12.2021.
ZAVRŠENA „See/Touch/Try“ RADIONICA U DARDI 08.12.2021.
1-10/5136
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta