english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Nakon Londona, IKEA for YU, u Zagrebu i Bjelovaru početkom listopada

„IKEA for YU“, dokumentarni film redateljica Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić nastao lani u produkciji Hrvatskog filmskog saveza na svom raznolikom festivalskom putu prošli vikend „stao“ je u Londonu na Southeast European Future Festival. Riječ  je o festivalu dokumentarnog filma i fotografije orijentiranom na područje jugoistčne Europe koji se održao u londonskom kinu RichMix od 29. kolovoza do 15. rujna pod sloganom (Un)wanted identities: storytelling in the post-yugoslav context.

U dva dana filmskog programa, 14 i 15. rujna prikazano je sedam ostvarenja – između ostalih i „IKEA for YU“. Osim same projekcije, redateljica i glavna protagonistica filma, Marija Ratković Vidaković sudjelovala je i na panel diskusiji What is Yugoslavia to you,  uz moderatoricu Svetlanu Rakočević sa Sveučilišta Westminster, spisateljicu Oliviju Suđić, predavača na Sveučilištu u Galsgowu - Vladimira Unkovskog-Koricu te spisateljicu i predavačicu na Sveučilištu u Exeteru, Vesnu Goldsworthy. Zanimljiva diskusija otvorila je mnogo pitanja, od postjugoslavenskog identiteta do pitanja vrijednosti koje prenosimo na nove generacije – a upravo je i to jedna od tema Marijinog i Dinkinog filma: ”Obiteljski selfie ispred "Tri šake", spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata u Nišu, trećem najvećem gradu u Srbiji danas. Tri su šake iz ere Titoizma podignute prema nebu: tatina, mamina i djetetova. Marija zauzima poziciju, majka i otac pored nje, njezin brat ”okida fotku”. Ova fotografija više od bilo čega drugoga govori o povijesti identiteta Jugoslavije i država proizašlih iz nje, bogate sukobima i proturiječnosti - povijest koja iznova i iznova odzvanja i koju Marija Ratković Vidaković i Dinka Radonić, istražuju u ovom intimnom obiteljskom filmu” dio je iz kritike njemačkog novinara Lukasa Sterna.

Nakon Londona, „IKEA-u for YU“ očekuje dvostruko prikazivanje u Hrvatskoj – naime, 06. listopada zagrebačka publika moći će pogledati ovaj dokumentarac u 16 sati u Dokukinu KIC u okviru Vox Feminae Film Festivala, dok će ga isti dan imati prilike vidjeti i bjelovarčani, u 19.30 u KMC Bjelovar u sklopu DokuArta. Što reći, osim radujemo se dvostrukom druženju s publikom!


pošalji link | verzija za printanje

Radionica videospotova 28.04.2020.
13. Smaragdni eco film festival 28.04.2020.
Dječji filmski događaj godine: 58. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece! 22.04.2020.
Pisanje za film produžuje prijave i seli online 22.04.2020.
Jasminka Bijelić Ljubić 22.04.2020.
Kako snimiti igrani film 15.04.2020.
Od snova do odlaganja za sutra 08.04.2020.
ZA LJUTO DOBA, LJUTI FILMOVI! 08.04.2020.
AUTOR U GOSTIMA: KAJAN BULIĆ 01.04.2020.
#ostanidoma 01.04.2020.
21-30/4656
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta