english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Nakon Londona, IKEA for YU, u Zagrebu i Bjelovaru početkom listopada

„IKEA for YU“, dokumentarni film redateljica Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić nastao lani u produkciji Hrvatskog filmskog saveza na svom raznolikom festivalskom putu prošli vikend „stao“ je u Londonu na Southeast European Future Festival. Riječ  je o festivalu dokumentarnog filma i fotografije orijentiranom na područje jugoistčne Europe koji se održao u londonskom kinu RichMix od 29. kolovoza do 15. rujna pod sloganom (Un)wanted identities: storytelling in the post-yugoslav context.

U dva dana filmskog programa, 14 i 15. rujna prikazano je sedam ostvarenja – između ostalih i „IKEA for YU“. Osim same projekcije, redateljica i glavna protagonistica filma, Marija Ratković Vidaković sudjelovala je i na panel diskusiji What is Yugoslavia to you,  uz moderatoricu Svetlanu Rakočević sa Sveučilišta Westminster, spisateljicu Oliviju Suđić, predavača na Sveučilištu u Galsgowu - Vladimira Unkovskog-Koricu te spisateljicu i predavačicu na Sveučilištu u Exeteru, Vesnu Goldsworthy. Zanimljiva diskusija otvorila je mnogo pitanja, od postjugoslavenskog identiteta do pitanja vrijednosti koje prenosimo na nove generacije – a upravo je i to jedna od tema Marijinog i Dinkinog filma: ”Obiteljski selfie ispred "Tri šake", spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata u Nišu, trećem najvećem gradu u Srbiji danas. Tri su šake iz ere Titoizma podignute prema nebu: tatina, mamina i djetetova. Marija zauzima poziciju, majka i otac pored nje, njezin brat ”okida fotku”. Ova fotografija više od bilo čega drugoga govori o povijesti identiteta Jugoslavije i država proizašlih iz nje, bogate sukobima i proturiječnosti - povijest koja iznova i iznova odzvanja i koju Marija Ratković Vidaković i Dinka Radonić, istražuju u ovom intimnom obiteljskom filmu” dio je iz kritike njemačkog novinara Lukasa Sterna.

Nakon Londona, „IKEA-u for YU“ očekuje dvostruko prikazivanje u Hrvatskoj – naime, 06. listopada zagrebačka publika moći će pogledati ovaj dokumentarac u 16 sati u Dokukinu KIC u okviru Vox Feminae Film Festivala, dok će ga isti dan imati prilike vidjeti i bjelovarčani, u 19.30 u KMC Bjelovar u sklopu DokuArta. Što reći, osim radujemo se dvostrukom druženju s publikom!


pošalji link | verzija za printanje

Noć hrvatskog filma i novih medija 23.10.2019.
Veliki stilist hrvatske animacije 23.10.2019.
O životu i o mašti 23.10.2019.
Lovrijenac 23.10.2019.
Dubrovački lakat 23.10.2019.
ODLAZAK FILMSKOGA MAJSTORA ANDRIJE PIVČEVIĆA 22.10.2019.
Andrija Pivčević 22.10.2019.
Predstavljanje knjige FILMSKA GRAMATIKA VIDEOIGARA Ilije Barišića 16.10.2019.
Festival dokumentarnog (i eksperimentalnog?) filma 16.10.2019.
Stjepan Petković 16.10.2019.
21-30/4539
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta