english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Mladi filmaši iz HFS-a sudjelovali na europskom projektu YEAD u Briselu

Nositelj projekta je Centre Vidéo de Bruxelles (CVB), a do sada je mladima omogućio snimanje 70 kratkih filmova

Četverogodišnjem projektu Kreativne Europe, YEAD - Young European (Cultural) Audience Development  Hrvatski filmski savez pridružio se u njegovoj završnoj fazi 2019. godine. Nositelj projekta je Centre Vidéo de Bruxelles (CVB), a okupio je sudionike iz Belgije, Francuske, Italije, Njemačke, Portugala, Nizozemske, Slovenije, Srbije, Poljske, Tunisa i Hrvatske.

Iz svake države sudjelovao je mentor i 6 mladih filmaša do 25 godina. Projekt se održao od  27. lipnja do 9. srpnja, a hrvatski sudionici bili su Laura Pascu, Noa Nikolić, Kajan Branimir Bulić, Lucija Strugar i Edi Erceg, Marta Bregeš, a mentorica im je bila Ksenija Sanković.

Kroz partnerstvo na ovom projektu, Hrvatski filmski savez nastavlja svoju društvenu uključenost, koja je praksa i dio kulturne politike i strukture u Europi, a organizacije okupljene projektom YEAD žele potaknuti mlade Europljane da preispituju svoju interakciju s kulturom i da preuzmu aktivnu ulogu u oblikovanju europske kulture na samo kao konzumenti, već i kao kreatori sadržaja iz svih segmenata kulture.

Noa Nikolić izjavio je: “U Bruxellesu je bilo nevjerojatno. Tamo smo proveli 12 dana, a svaki je bio drugačiji i zanimljiv. U početku smo više razgovarali o kulturnoj demokraciji, a kasnije krenuli snimati filmove podijeljeni u 11 skupina. Osobno sam najviše naučio o postprodukciji zvuka, a na snimanjima sam snimao zvuk. Premijera je održana u samom centru grada što je bilo posebno iskustvo.”

YEAD festival u Belgiji je nezaboravno iskustvo koje je tako brzo proletilo. Upoznala sam ljude iz različitih krajeva svijeta i stekla nova prijateljstva, naučila više o različitim kulturama te saznala nešto novo i korisno o montaži. Iako smo radili punom parom, jer ipak je trebalo napraviti cijeli film u par dana, stalno smo se zabavljali, družili, neprestano smijali i jedni od drugih učili.  Sliku koju ću uvijek imati u srcu je nas 70-ak svaku večer na terasi zajedno sa mentorima i organizatorima, koji su bili najbolji na svijetu, uz glazbu, uno i pričanje do ranih jutarnjih sati. Hvala YEAD-u na ovom predivnom iskustvu.”, dodala je Lucija Strugar.

Mentorica Ksenija Sanković ovako je sažela svoja iskustva: “Zajednički smo proučavali kulturološku demokraciju, a okosnica rada bila su kulturna prava prema Fribourgovoj deklaraciji. Prvih nekoliko dana bili smo usmjereni na analizu i raspravu o tim kulturnim pravima te teambuilding, jer smo se u nekoliko aktivnosti rotirali po različitim grupama, kako bismo već u početku došli u kontakt sa što više sudionika. Kada su oformljene grupe za snimanje filmova, svaka je posjetila jednu od kulturnih institucija u Briselu (muzej, galeriju, kulturni centar, itd.) što je poslužilo za inspiraciju za temu filma. Ostatak vremena snimljeno je 11 filmova, koji su prikazani na premijeri u kinu Cinéma Galeries u samom središu Brisela.  Ovaj projekt me djelomično podsjetio na Školu medijske kulture, ali u međunarodnom izdanju i u EU okvirima. Bilo je to vrlo intenzivno, ali poučno i zanimljivo iskustvo te su se naši delegati odlično snašli i bili vrlo aktivni tijekom svih aktivnosti.

Hrvatski filmski savez ovom aktivnošću nastavlja jačati svoj položaj na međunarodnoj filmskoj i kulturološkoj sceni te uključivati mlade amatere ali i profesionalce da aktivno sudjeluju u razvijanju i promišljanju kulturnih i umjetničkih praksa u Hrvatskoj ali i inozemstvu.  Više o projektu saznajte ovdje: http://www.yead.eu/


pošalji link | verzija za printanje

U podrumu 11.12.2019.
Uloga medijske pismenosti u borbi protiv nasilja među djecom i mladima 11.12.2019.
RETROSPEKTIVA FILMOVA TOMISLAVA GOTOVCA U BEČU 11.12.2019.
Borba za grad i ženski film 11.12.2019.
Alter i Buki 11.12.2019.
RE-SELECTED PREDSTAVLJA: GLASNI ŠAPATI - FILM PRIJE PADA ZIDA 09.12.2019.
Finno Ugric Film Festival u KKZ-u 04.12.2019.
Studij snimanja na ADU Zagreb 04.12.2019.
240 sekundi hrvatskog filma 04.12.2019.
FILMOVI IVANA LADISLAVA GALETE U TORONTU 04.12.2019.
1-10/4560
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta