english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

U Poreču
Šesti susret Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva i četvrti Dječji filmski kamp

Prvih pet dana srpnja je tridesetak učenika osnovnih škola iz Poreča, Šibenika, Virja, Zaprešića i Zagreba, iskusnih i uspješnih članova školskih filmskih skupina ili posvemašnjih početnika u filmskom i videostvaralaštvu, provelo u Dječjem filmskom kampu u Poreču gdje su se uz ugodno druženje, kupanje i odmor, bavili i ozbiljnim radom u radionicama za animirani, dokumentarni i igrani film. Voditeljice radionica Ivana Rupić, prof., Zorana Brnas, prof. i Katarina Franjo, prof. organizirale su, sa svesrdnom pomoći kolegica Jelene Bunijevac Matičić, prof., Melite Horvatek Forjan, prof., Lane Ivanjek, prof., Nataše Jakob, prof. i Katice Šarić, socijalne pedagoginje  rad koji se sastojao od uvodnih predavanja o filmu i njegovim vrstama i značajkama, zajedničkoga odlučivanja svih sudionika radionica o temama kojima se žele baviti, koncipiranja scenarija, pa snimanja i montaže, da bi na koncu u četvrtak, 5. srpnja bili prikazani filmovi Animirani animatori, Filmaš iz zdravog grada i Za dobra vremena, nastali u tih nekoliko dana. Organizatori su Dječjeg filmskog kampa bili Hrvatski filmski savez, Istarska županija, Fond Zdravi grad Poreč i Društvo Naša djeca Poreč.

Uz uobičajene probleme, od uvijek „nedovoljne i neadekvatne“ opreme, preko kratkoga vremena (iako je Kamp ove godine sa tri produžen na pet dana), do organizatora koji nisu prije godinu dana znali da će baš sada biti najtopliji dani u godini te do izuzetnih poteškoća s dvije profesorske noge opterećene bolnim žuljevima (nastalim u Poreču) i još bolnijim mogućim lomom petne kosti (nastalim prije polaska), kao i uvijek je pobijedio entuzijazam i želja svih sudionika da što više nauče i znanje primjene u praksi, pa ne čudi da je konačan rezultat, kao i uvijek, bio kvalitetan i ohrabrujući za nastavak, iduće godine.


Kadar iz filma Animirani animatori, Photo by Ivana Rupić

Tomu svakako doprinosi i činjenica da su u proteklih godinu dana u Poreču i Svetom  Lovreču snimljena tri filma čiji su autori učenici osnovnih i srednje škole, a dio toga uspjeha svakako valja, uz nekadašnju tradiciju filmskoga stvaralaštva djece i mladih u Istri, zamrlu prije petnaestak godina, pripisati i inicijaciji nastaloj prošle godine, kada je u Poreču prvi puta održan Dječji filmski kamp.

U četvrtak, 5. srpnja održan je, u sklopu 19. motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja, a u organizaciji Hrvatske mreže zdravih gradova, Fonda Zdravi grad Poreč i Hrvatskog filmskog saveza i šesti susret Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva na kojem su prikazani filmovi Progres, animirani, Centar za mladež Zaprešić, FKVK Zaprešić, Tražeći ljubav, animirani, Filmska grupa OŠ Jurja Šišgorića, Šibenik, Hrc, dokumentarni, OŠ Ivana Perkovca, Šenkovec, FKVK Zaprešić, Pitagorin poučak, igrani, Filmska družina Kreše Golika, OŠ Ivanke Trohar, Fužine, Malo srce za veliko srce, dokumentarni, Medijska grupa OŠ prof. Franje Viktora Šignjara, Virje, Škola na kotačima, dokumentarni, FD ZAG, OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb, Život na kotačima, dokumentarni, Videodružina OŠ Otok, Zagreb i 47 žica, srce i prsti, dokumentarni, Udruga za promicanje multimedijalnog stvaralaštva u svrhu prevencije „Hodači po žici“, OŠ Rudeš, Zagreb te u informativnoj sekciji radionički film Skriveno blago Vukovara, dokumentarni, Udruga za promicanje multimedijalnog stvaralaštva u svrhu prevencije „Hodači po žici“, OŠ Rudeš, Zagreb i Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom, Vukovar.

U doslovno prepunoj dvorani Fonda Zdravi grad Poreč publika je filmove primila i popratila aplauzom, a najavljen je i nastavak suradnje ubuduće, pa se peti Dječji filmski kamp i sedmi susret Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva najavljuju za prve dane srpnja 2013. godine, u Poreču.

Duško Popović


pošalji link | verzija za printanje

Nagrade i priznanja hrvatskim filmovima na festivalu UNICA-e 27.09.2023.
Otvorene su prijave na šesto izdanje Male škole medijske kulture u Kino klubu Split 27.09.2023.
Rujanske vijesti iz FKVKZ-a 27.09.2023.
Otvoren je 16. SEFF 27.09.2023.
JEDINA SOLUCIJA I OVE ŠKOLSKE GODINE POSJEĆUJE OSNOVNE ŠKOLE 26.09.2023.
Filmska družina OŠ Stjepana Kefelje, Kutina ostvarila suradnju sa fondacijom „ Hrvatski dom“ u Valparaíso, Čile 26.09.2023.
Otvoren poziv za prijave filmova na diskurzivni program Kino kluba Split “U kvadrat” 26.09.2023.
Otvorene prijave za srednjoškolce 26.09.2023.
Sve spremno za 16. SEFF 20.09.2023.
ZAGOVA USPJEŠNA FILMSKA JESEN 20.09.2023.
1-10/5562
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta