english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

240 sekundi hrvatskog filma

Petnaesta revija filma kratke forme 240 sekundi hrvatskog filma održana je u petak, 29. studenog, u projekcijskoj dvorani na Trgu žrtava fašizma 14, u organizaciji i provedbi Autorskog studija-fotografija, film i video i Zagrebačkog foto kino saveza, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Gradskog ureda za obrazovanje, sport i kulturu Grada Zagreba.

Revija filma kratke forme razvijena je od nekadašnjih 60 sekundi hrvatskog filma, revije jednominutnih filmova koju je također organizirao AS, jer se pokazalo kako je kratka forma, ali ipak produljena na do četiri minute, prihvatljivija autorima no neki su ostali vjerni originalnom trajanju. Ove je godine prijavljeno i prikazano četrdeset i pet radova (na četrnaestoj reviji prošle godine bilo ih je trideset i šest), a među njima je osam trajalo minutu ili manje. Najkraći je bio rad Mladena Damjanovića Putovanje, Videodružina BezVizije Slavonski Brod, kojem je trebalo tek 45 sekundi da ispriča svoju priču. Nitko nije iskoristio svih maksimalno dozvoljenih 240 sekundi, a najbliži tomu je bio rad Moć grupe autora iz Foto kino video kluba Zaprešić kojima je za fantastičnu igranu komediju trebalo 234 sekunde.  


Lucija Lubina

FKVK Zaprešić je već prema tradiciji imao najviše prijavljenih radova, čak deset, pojavili su se i predstavnici naših najstarijih amaterskih klubova, Kinokluba Zagreb odnosno Kino kluba Split, s po jednim filmom, domaćini iz Autorskog studija natjecali su se s tri ostvarenja, Škola crtanog filma Dubrava, Zagreb s njih šest, a posebno raduje pojava mladih autora iz školskih filmskih skupina i dječjih odnosno klubova mladih poput Srednje škole Vladimira Gortana, Buje, Mladih SKIG-ovaca pri OŠ Stjepana i Antuna Radića, Gunja, Filmske družine ZAG, Zagreb, OŠ Malešnica, Zagreb, Videodružine BezVizije, Slavonski Brod, Školske filmske družine Gremlini, Zagreb ili V. gimnazije Zagreb.  

Posve u skladu s multimedijalnim profilima većine članova AS-a, koji se bave i fotografijom i filmom, a neki se umjetnički izražavaju i na druge načine, prije filmskih projekcija je u Galeriji Vladimira Horvata, na istoj adresi, otvorena zajednička izložba fotografija Krasnodara Peršuna i Domagoja Vranara, fotografa i kolega s HRT-a, koji su ovaj put izložili svoje viđenje starih dalmatinskih gradova odnosno vizure Praga.  

Tročlani žiri radio je u sastavu novinar Duško Popović, kao predsjednik te članovi Krasnodar Peršun i Domagoj Vranar, a dodijelio je specijalnu diplomu Dušanu Vugrincu Vugiju iz Autorskog studija-ffv za 79 sekundi dugi Zampi kojem je Vugi redatelj, scenarist, snimatelj, montažer i autor zvuka te glazbe, a njegov sin Vid  glavni glumac, treću nagradu Sanji Bosak i Ireni Pehar iz OŠ Malešnica, Zagreb, autoricama i scenaristicama za 143 sekunde dugu Školu za život, insert dužeg ostvarenja kojeg su osmisle i realizirale, pravog mjuzikla s bogatom kostimografijom i scenografijom i veoma uvjerljivom glumom i pjevanjem mladih protagonista, dok su drugu dodijelili samostalnom autoru Miroslavu Ružiću, scenaristu, snimatelju i montažeru šezdeset sekundi dugog rada GDPR koji duhovito ismijava General Data Protection Regulation ili opću uredbu o zaštiti podataka koju je Europska Unija usvojila 2016. godine.

Najboljim i pobjednikom 15. revije filma kratke forme je proglašen animirani Čipka film autorice Lucije Lubina, Škola crtanog filma Dubrava, Zagreb. U 143 sekunde Lucija, koja je i scenaristica, snimateljica, montažerka i animatorica, uz glazbu River flow in you južnokorejskog autora Yirume, isplela je bogat i maštovit prikaz različitih zbivanja sastavljen od čipke.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com


pošalji link | verzija za printanje

Ana Manjaka, prof. 16.09.2020.
Zapisivači: Pad 16.09.2020.
Otvaranje Dana hrvatskog filma 15.09.2020.
Posljednji Srbin otvara novu sezonu Kluba Pulske filmske tvornice u Hrvatskoj 15.09.2020.
Program 29. Dana hrvatskog filma 15.09.2020.
Proglašeni pobjednici 25. Filmske revije mladeži i 13. Four River Film Festivala 15.09.2020.
Tišina 12.09.2020.
Objavljena selekcija 29. izdanja Dana hrvatskog filma 11.09.2020.
Ocjenjivači 11.09.2020.
Selektori 10.09.2020.
11-20/4727
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta