Novosti
51. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Sedmi put u Splitu

Program 51. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva počinje danas u 17.00 sati u Splitu in memoriam projekcijom koja će biti održana u kinoteci Zlatna vrata. Sudionici revije i drugi posjetitelji mogu vidjeti kratki, desetominutni igrani film scenarista i redatelja Lordana Zafranovića (člana Kino kluba Split) Kišno/Nevina subota iz 1965. godine, čiji je snimatelj bio Andrija Pivčević, a poslije toga polusatni film slikovnom i tonskom eksperimentu sklonog autora Dušana Tasića Aluvij iz 1977. Majstor amaterskog filma Pivčević i Tasić su bili članovi Kino kluba Split, prvi u čuvenoj zlatnoj generaciji šezdesetih godina prošlog stoljeća, drugi desetak godina kasnije, u trećoj klupskoj generaciji, a oba su umrli ove godine.

Uslijedit će svečano otvaranje 51. revije te prva i druga projekcija filmova ovogodišnje službene konkurencije, a prvi je na rasporedu dokumentarni Glava u balunu autora Mladena Stanića s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Tu su i animirani Zagubljena sjećanja Ivane Radić, Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu i Zagreb film, igrani Zoka i potočić te Santa Cruz autora Igora Jelinovića, Blank_filmski inkubator, Zagreb te eksperimentalni Split waltz 021_123 Gilda Bavčevića, PUNKT, Zagreb, dok će gledatelji u drugoj projekciji vidjeti eksperimentalni Blizina Anite Čeko, Kinoklub Zagreb, igrani Groblje slonova Filipa Mojzeša, Akademija dramske umjetnosti, Zagreb, pa eksperimentalni Intima samostalne autorice Sunčice Ane Veldić, Zagreb, dokumentarni Dan antifašizma samostalnih autora Damira Radića i Andrijane Kos Lajtman, Zagreb, igrani Sitnica Mladena Stanića, Akademija dramske umjetnosti Zagreb i Mohikanac produkcije, Zagreb, animirani Odrasti u malo drvo Noemi Ribić, Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu i Zagreb film i dokumentarni Ora et modelira Antonije Šitum, Kino klub Split.

U subotu je prijepodne posvećeno sadržajima vikenda udruga koje čine Hrvatski filmski savez, a među ostalim okruglom stolu o edukacijskim programima HFS-a odnosno Skupštini čiji će fokus biti prijedlog plana i programa rada i financijskog plana Hrvatskog filmskog saveza za 2020. godinu. Treća, četvrta i peta projekcija bit će održane u subotu popodne.

Drugi grad po broju stanovnika u Hrvatskoj, Split (talijanski Spalato, latinski Spalatum, grčki Ασπάλαθος (Аspalatos) ili staroslavenski Spljet) je središte Splitsko-dalmatinske županije, uvršten u popis svjetske baštine UNESCO, a smatra se da mu ime potječe ili od biljke brnistre ili od iskrivljenog latinskog pojma spalato u značenju mala palača. Obično mu se nastanak veže uz izgradnju Dioklecijanove palače u četvrtom stoljeću, ali brojni arheološki nalazi dokazuju da je područje bilo naseljeno puno prije, kao grčka kolonija. Rimski car Dioklecijan (vladao od 284. do 305. godine) i rođen tu negdje, blizu današnjeg Splita, bio je veliki reformator, uveo tetrarhiju ili vlast četiri cara, bio veliki progonitelj kršćana, a sebi za stare dane sagradio palaču iz koje je nikao grad Split, koja se smatra najbolje sačuvanom .kasnoantičkom palačom na svijetu. Neki tvrde da i nije bila palača nego tvornica za predadu vune. Danas su sačuvana posebno Zlatna vrata, pored kojih se nalazi istoimena kinoteka.   

Split je do danas šest puta bio domaćin Revije, pa je tako peta u nizu, a prva u Splitu održana 1970. godine, u suradnji s Kino klubom Split, zatim sedma 1972. kad je suorganizator bio SDNT Ruđer Bošković, pa 1990. kad je ovdje održana dvadeset i treća, 1994. dvadeset i šesta, a 2002. trideset i četvrta. Šesti je put revija u Splitu održana 2009. godine, kao četrdeset i prva u nizu, a ove se, poslije desetogodišnje pauze, u suradnji Hrvatskog filmskog saveza i Kino kluba Split održava 51. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.   

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

22.11.2019.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Kino klub Split

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture 
Društvo hrvatskih filmskih redatelja
Grad Split
Splitsko-dalmatinska županija

 

HFS © sva prava pridržana
Studio Imago - web design & development