home41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Gevihtom po glavi

Javnim žiriranjem, održanim po pravilima UNICA-e, i svečanom podjelom nagrada u Splitu je u nedjelju, 29. studenoga završena 41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva.

Ovogodišnja je revija posebna po nizu stvari. Prijavljeno je na nju čak 190 filmova, što je ogroman napredak u odnosu na nekoliko proteklih, sušnih godina, zapaženo je da je sve više samostalnih autora (24 samostalna i 36 autora pristiglih iz klubova, udruga, institucija i akademija), a posebno kako je sve više žena. Među 47 odabranih radova prikazanih u šest revijskih projekcija čak je 15 koje su potpisale autorice, a među devet odabranih za dodjelu nagrada dvije trećine su ženski radovi. Ne čudi stoga što se u kuloarima 41. revije moglo čuti kako filmsko stvaralaštvo, bar ono neprofesijsko, sve više postaje, baš poput medicine ili prosvjete, žensko zanimanje. A što bi u tomu moglo biti loše!?    

Treću nagradu 41. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva osvojili su eksperimentalni Blue Black Berlin Ane Bilankov, jedne od prošlogodišnjih pobjednica Revije, samostalne autorice koja djeluje u Zagrebu i Berlinu, idilična noćna promenada uz rijeku Spree u Berlinu, koja se nenadano pretvara u katastrofični scenarij te igrani Igra Mije Prkić, UMAS Split, o srdačnim bračnim odnosima muža i žene, koju strasno želi ubiti, a druge su podijelili dokumentarni 22:22 Split Zagreb Tonća Gaćine, UMAS Split, o ljudima koji žive na istočnoj strani željezničkog kolodvora u Splitu, dokumentarni Ana je otišla Davora Sanvincentija, samostalnog autora iz Poreča, o odlasku ljubljene žene iz života mladog pjesnika, igrani Crveno Sonje Tarokić, ADU Zagreb, još jedne pobjednice prošlogodišnje Revije, o posesivnoj majci i njezinoj kćeri Marini koja bezuspješno pokušava pobjeći iz takva života i igrani film Ruptura Milana Latkovića, UMAS Split, o jednoj krivoj odluci koja sruši sve.

Pobjednici 41. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva su igrani film Danijel Hane Jušić, ADU Zagreb, koja je prošle godine osvojila specijalnu diplomu, o beskrajnoj ljubavi majke i sina, koji bezuspješno pokušava ostvariti svoj život, dokumentarni Dvi, tri beside Ivane Rupić, samostalne autorice iz Šibenika, prošle godine nagrađene specijalnom diplomom, o sestrama Mili i Ivi, staricama u devedesetim godinama života, i više, koje same i jedine žive u selu Vidovići pored Vrgorca i igrani Kinkachoo Daine Oniunas-Pusić, ADU Zagreb, o četvoro ljudi, dva para od kojih jedan uspijeva ostvariti punu komunikaciju iako je djevojka gluhonijema, i liječnicima u ljubavničkom odnosu koji se ne razumiju. Ovaj je film u prvom glasanju dobio svih pet glasova članova ocjenjivačkog suda.

Iako su nagrade 41. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva bile, u skladu s tradicijom Kino kluba Split, u obliku utega, najtežih za dobitnike treće nagrade i najlakših za pobjednike, organizatori su ovaj put odlučili, iz humanih razloga, sačiniti replike od gline. No, da su nagrađene baš obdarili gevihtima od lijevana željeza, ne bi im bilo teško odnijeti ih svojim domovima. Čak ni kad je o nježnim ženskim rukama riječ. Slatki teret pobjednika ovogodišnje revije nosit će cijelu godinu, i zauvijek, a već idućeg studenog netko će ih drugi naslijediti, na 42. reviji koja se već počela pripremati.

Duško Popović  

Ovdje možete komentirati članak

30.11.2009.

Uvodna riječ
Nagrađeni 41. revije u Zagrebu
41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Gevihtom po glavi
41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Pljusak
41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Afrodita
41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Vedranova revija
30% popusta na karte HŽ-a za posjetitelje 41. revije
41. REVIJA HRVATSKOG FILMSKOG I VIDEOSTVARALAŠTVA
41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Žiri je bio u crnom
PRODUŽEN ROK ZA 41. REVIJU