Novosti

Facebook HFS
05.06.2024.
USKORO POČINJE 7. IZDANJE FUSE FESTIVALA U KARLOVCU
U Karlovcu uskoro počinje sedmo izdanje filmskog festivala FUSE – Film Under Severe Experiment u organizaciji Kinokluba Karlovac. Bit će održano u Kinu Edison od 7. do 9. lipnja.

Ove godine na festival je pristiglo čak 518 filmova iz svih krajeva svijeta te je selekcijska komisija, koju čine producent Vedran Šuvar, član Kinokluba Zagreb i autor Manifesta amaterskog filma, mlada snimateljica i članica Kinokluba Karlovac Eva Basta i Saša Poštić, karlovački redatelj aktivan u udruzi BLANK, odabrala je 35 filmova koji će biti prikazani u natjecateljskom programu FUSE festivala. Natjecatelji mogu osvojiti 4 nagrade: FUSE_Grand Prix, Nagradu za najbolji vizualni doživljaj, Nagradu za najbolji zvučni doživljaj i Nagradu publike.

Uz natjecateljske projekcije, posjetitelje očekuje bogat popratni program. Prvi festivalski dan – petak 7. lipnja 2024. započinje edukativnom radionicom “Intervencija na crno-bijelu fotografiju” mlade umjetnice i studentice 3D modeliranja, Gabriele Prpić.

Službeno otvorenje festivala zakazano je u Kinu Edison s početkom u 20:00 sati. Nakon otvorenja uslijedit će projekcija novog filma redatelja Damira Čučića “Polako nikuda”. Film prikazuje glavne likove Olega (Jura Ruža) i Martu (Katarina Arbanas) primjenom postupka varijantne repeticije - isti događaj ispričan je dva puta za redom, samo što je drugi put izmijenjen. Oleg je student vizualnih umjetnosti, ovisan o drogama, a Marta je knjižničarka, ovisna o mnogočemu. Njihovi su portreti napravljeni kao ogledala, a njihove avanture prikazane su epizodama vucaranja po kvartu, seksa, obećanja, pijančevanja i smrti.  Kameru potpisuje Marinko Marinkić, montažu Marta Bregeš, prošlogodišnja članica žirija na FUSE-u, oblikovanje zvuka Bojan Perić, glazbu Goran Štrbac, a produkciju Hrvatski filmski savez.

U subotu, 8. lipnja 2024. na redu su 2 natjecateljske projekcije s početkom u 16:00 i 18:00 sati, a u 20:00 sati kao dio popratnog programa posjetitelji mogu doći pogledati rezultate radioničkog programa u Društvenom centru “Prostor(i)ja”.

Posljednji festivalski dan, nedjelja 9. lipnja  počinje 3. natjecateljskom projekcijom u 11:00 sati.

Posjetitelje očekuje zatvaranje festivala i dodjela nagrada u 17:00, a u 20:00 sati Kinoklub Karlovac organizirao je audiovizualnu poslasticu, ekskluzivan nastup španjolskog autora Die! Goldstein, s berlinskom adresom. Tijekom festivala bit će organizirano i online predstavljanje projekta povezanih s festivalom FUBAR u organizaciji Formata C.

O najboljim FUSE filmovima ove godine će odlučiti stručni žiri kojeg čine: Mladen Ćapin, Lucija Strugar i Ivor Glavaš, a filmovi će biti dostupni i online te ovim putem organizatori potiču gledatelje na sudjelovanje u online odlučivanju dobitnika Nagrade publike.

Ulaz na cijeli festivalski program je besplatan, a autorica festivalskog dizajna je Anđela Žapčić. Detalje pratite na www.festivalfuse.org i društvenim mrežama festivala.

Program provodi Kinoklub Karlovac u suorganizaciji s Kinom Edison. Financijsku potporu pružaju Zaklada "Kultura nova", Grad Karlovac, Hrvatski audiovizualni centar i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Svečano je zatvoren jubilarni 15. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih uz proglašenje pobjednika

U subotu je u Varaždinu službeno završen jubilarni petnaesti po redu VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih kojeg organizira udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA... »više

Na jubilarni 15. VAFI & RAFI festival u Varaždin stigli gosti iz cijelog svijeta

Početkom tjedan službeno su krenule projekcije animiranih filmova u sklopu jubilarnog 15. VAFI & RAFI – internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih. Prvi dio festivala posvećen je profesionalnim filmovima iz sekcije RAFI... »više

Produljene prijave za nova izdanja Filmske revije mladeži, Four River Film Festivala te Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Smotre hrvatskog školskog filma!

Prije nego zasluženo uplovite u filmske ljetne praznike, ne zaboravite prijaviti svoje filmove na naše jesenske festivale... »više

Jeffery Perkins i Fluxus u Klubu PFTa

Ovoga ponedjeljka, 3. lipnja s početkom u 21 sati u Pulskoj filmskoj tvornici projekcija je filma George: The Story of George Maciunas and Fluxus u kojemu vizualni umjetnik i filmski redatelj Jeffrey Perkins prikazuje nevjerojatan život i rad... »više