Novosti

Facebook HFS
15.05.2024.
Izraelski film Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju i mirovini aktivist Goran Božićević u Klubu PFT-a

Ovoga petka, 10. svibnja s početkom u 20 u Pulskoj filmskoj tvornici besplatna je projekcija dokumentarnog filma Prve 54 godine: Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju u kojemu izraelski redatelj Avi Mograbi u formi vojno-strateškog izvještaja o kršenju ljudskih prava donosi predavanje o tome kako okupirati drugu zemlju te brojna svjedočanstva bivših izraelskih vojnika.


Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju

Gosti večeri je dugogodišnji mirovni aktivist Goran Božičević koji će poslije projekcije s publikom analizirati film i izraelsko-palestinski sukob te razgovarati o politikama rata i mira te načinima izgradnje i njegovanja mira kao civilizacijske vrijednosti suvremenog društva.

U filmu redatelj daje uvid u princip rada kolonijalističke okupacije, logiku u pozadini njezinih praksi te različite načine mišljenja koji se trebaju primijeniti u raznim situacijama kako bi se održala.

Okupacija iz naše perspektive izgleda poput stvorenja s bezbroj glava. Svaka glava je dobra osoba, koja je služila u izraelskoj vojsci i bila stacionirana na okupiranim područjima, gdje je obavljala zadatke koji su joj zadani, vjerujući kako sudjeluje u ispunjavanju izraelskog koncepta sigurnosti. Gotovo svaki izraelski Židov služio je vojsku i odigrao ulogu, izravnu ili neizravnu, u svakodnevnom održavanju izraelske okupacije Zapadne obale i Pojasa Gaze.


Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju

Mnogi su naraštaji radnika obavljali prljave poslove, učili tajne zanata i prenosili ih drugima, s oca na sina, kako bi i idući naraštaj znao podmazivati kotačiće vojne kontrole. Šačica njih pojavljuje se u ovom filmu i analizira službu prema svakodnevnim aktivnostima.

Ovo su svjedočanstva, a ne mišljenja. Svjedoci u ovom filmu ne opisuju svoje misli ili stavove o onom što su učinili. Jednostavno navode što su činili i govore o radnjama u kojima su morali sudjelovati kako bi okupacija postojala te kako bi se nastavila u budućnosti. Nijedna od ovih aktivnosti nije nužna za opstanak okupacije, no sve zajedno tvore njezinu bit.


Goran Božičević

Goran Božičević (Zadar, 1962.) je mirovni aktivist koji se pridružio Antiratnoj kampanji u Hrvatskoj 1993. godine. Suosnivač je Volonterskog projekta Pakrac 1993. godine i Centra za mirovne studije u Zagrebu 1997. gdje predaje na Mirovnim studijima teme Izgradnje mira. Pokretač MIRamiDA – Prvih treninga izgradnje mira u post-YU zemljama (od 1995). Radi u svim zemljama JI Europe i Ukrajini gdje mu je 2020 prevedena knjiga „Gradnja dijaloga – Izabrani primjeri rada na pomirenju u Hrvatskoj“  UNDP 2016. Na njemačkoj Akademiji za transformaciju sukoba od 2019 predaje teme Konstruktivne intervencije u sukob.

Autor je dvije knjige o odabranim naporima na izgradnji mira u Hrvatskoj, te piše o izgradnji mira za portal h-alter.org od 2014. godine. Polja interesovanja obuhvataju medijaciju, dijalog, izgradnju mira, podijeljene zajednice, suočavanje s prošlošću i pomirenje.
Blizak je suradnik UK Quakers od 1996. godine i njihov regionalni predstavnik za post-jugoslovenske zemlje u periodu 2002. - 2009. godine. Prethodno je bio član Mennonite

Živi u dvojezičnom gradu Buje-Buie.


Avi Mograbi

Avi Mograbi (1954., Tel Aviv) renomirani je izraelski dokumentarist koji više od 30 godina kroz svoje filmove i javno djelovanje otvoreno kritizira izraelsko društvo. U svom se radu često bavi temom izraelsko-palestinskog konflikta te istražuje paradokse izraelskog društva. Snimio je više od 20 filmova koji su nagrađivani na festivalima u Cannesu, Berlinu, Veneciji, Rimu, New Yorku, FID Marseilleu, Vision du Reelu i San Franciscu, a svoje videoinstalacije izlagao je u galeriji Art & Essai u francuskom Rennesu. Aktivno je uključen u organizaciju Breaking the Silence, koja se bavi sakupljanjem i arhiviranjem ispovijesti izraelskih vojnika stacioniranih na okupiranim područjima. Od 1999. predaje dokumentarni i eksperimentalni film na Sveučilištu Tel Aviv i Akademiji umjetnosti i dizajna Bezalel u Jeruzalemu.

Prve 54 godine: Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju ,
Francuska/Finska/Izrael/Njemačka, 2021, 110 minuta

Redatelj i scenaristi: Avi Mograbi
Producenti: Serge Lalou, Camille Laemle, Annie Dekel-Ohayon
Montažer: Avi Mograbi
Produkcija: Les Films d'Ici, 24Images, ARTE France, Citizen Jane Productions, ma.ja.de Filmproduktions-GmbH, Avi Mograbi (IL)
__
Program je realiziran u suradnji s udrugom Restart.
__

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Istarska Županija, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

Otvorene su prijave za 26. izdanje Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Karlovcu i Puli!

26. izdanje Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” ove se godine održava na čak tri lokacije... »više

FILMSKI EU TJEDAN 2024 - najava

Kinoklub Karlovac i ove godine povodom obilježavanja Dana Europe 9. svibnja provodi ciklus projekcija europskih filmskih naslova Filmski EU tjedan, kojemu je cilj promovirati europsku kinematografiju... »više

Svibanj donosi nove besplatne senzorne projekcije!

Posebni projekcijski programi odvijat će se na četiri lokacije. Uz odlične filmske naslove nastavljamo promovirati zajednički cilj prihvaćanja različitosti i toleraciju... »više

Posebno priznanje animiranom filmu „GPT Meni“

Na filmskom natječaju pod nazivom "Priče s interneta: Inspirirano stvarnim događajima", što su ga u sklopu 7. Dana medijske pismenosti organizirali Agencija za elektroničke medije, UNICEF Hrvatska i Hrvatski filmski savez, među najbolje ocijenjenima je bio film „GPT Meni“... »više