Novosti

Facebook HFS
17.04.2024.
Mladi u Međuprostoru u Klubu PFT-u

Ovog petka, 12. veljače u 21 sat u Pulskoj filmskoj tvornici u sklopu Filmskog kluba mladih besplatna je projekcija nagrađivanog igranog filma Međuprostor u kojem redatelj Leonardo di Costanzo dokumentaristički te u vizualnoj maniri Tarkovskog oslikava uzdizanje dvoje mladih iz društveno nametnutih uloga do vlastite prirode, slobode i sreće.

Napuljem vlada mafijaška organizacija Camorra. Ova skupina zatvara mladog Salvatorea u napuštenu školu u kojoj mora čuvati buntovnu zatvorenicu Veronicu. Iako su se oboje ondje našli pod tajanstvenim okolnostima, dvoje mladih ubrzo postaju suučesnici i zajednički istražuju nepregledni zatvor.

Među potopljenim temeljima koji se doimaju kao golema mora, zapuštenim vrtovima koji izgledaju kao šume pune korova i nekultiviranih biljaka, beskrajnim ruševinama i praznim hodnicima u kojima samo krhotine i vapno služe kao namještaj, dvoje mladih razgovaraju, mrze se i tijekom dana skidaju maske koje ih označavaju kao različite, kao suprotnosti, i ponovno si počinju sličiti. Postoji potreba da otkriju prirodno ponašanje svoje dobi, da sanjaju i igraju se.

Prije projekcije film će najaviti, a poslije projekcije će s publikom film analizirati  mladi filmski autor i kinoklubaš Tin Rakijaš.

Leonardo di Costanzo rođen je na Ischiji te živi između Pariza i Napulja . Počeo je raditi u filmskoj industriji u Francuskoj kasnih 1980-ih. Godine 2003. snimio je dokumentarac A scuola , koji je dobio nominaciju za David di Donatello za najbolji dokumentarac . Nakon ovog rada uslijedili su drugi dokumentarci početkom 2000-ih. Godine 2012. snimio je svoj prvi film, L'interno , film predstavljen na 69. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji u sekciji Orizzonti . S ovim filmom osvojio je David di Donatello za najboljeg redatelja debitanta , Ciak d'oro za najbolji film i za najbolji prvi uradak te Veliku nagradu inozemnog tiska na Zlatnim globusima 2013. godine.

Postao je član nastavnog osoblja pariškog AteliersaVaran, a 1994. zajedno s kambodžanskim redateljem Rithyjem Panhom osnovao je centar za obuku autora dokumentaraca u Phnom Penhu, Kambodža. Godine 2000. otvorio je Atelier Varan na Sveučilištu u Bogoti. Trenutno živi i radi u Parizu gdje predaje na Les Ateliers Varan.

Leonardo di Costanzo: Međuprostor/L'intervallo
igrani, Italija, 2012., 90 min

Scenarij: Leonardo di Costanzo, Mariangela Barbanente,Maurizio Braucci
Fotografija: Luca Bigazzi
Uloge: Salvatore Ruocco (Mimmo), Francesca Riso (Veronica), Alessio Gallo (Salvatore), Carmine Paternoster (Bernardino), Antonio Buíl (Salvatoreov otac)


Program je realiziran unutar projekta Filmskog kluba mladih FeKaeM kojeg financijski podržava Grad Pula te u suradnji s Europskom filmskom edukativnom platformom CinED i Bacačima sjenki.
__

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar, Istarska županija i Zaklada Kultura nova.

Senzorne projekcije nastavljaju se u kinu Kinoteka!

Nova senzorna projekcija u Zagrebu očekuje nas u kinu Kinoteka gdje gledamo novi film Patke selice. Osim u Zagrebu, senzorna projekcija odvijat će se i u Samoboru uz film Bambi... »više

17. SEFF - otvorene prijave za filmove

U tijeku su prijave za filmove 17. izdanja Smaragdnog eco film festivala koji će se održati od 25.-29.rujna 2024. u Dugoj Resi. Primaju se filmovi u tri kategorije na platformi... »više

FILMSKI USKRS I VASKRS 2024 - najava

Kinoklub Karlovac već tradicionalno u travnju donosi zanimljive filmske sadržaje u Dom kulture Općine Vojnić. Tako je za nadolazeći vikend pripremljen dvodnevni program Filmski Uskrs i Vaskrs, koji uključuje filmske projekcije... »više

Otvorene prijave za 62. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 12. Smotru hrvatskog školskog filma

62. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 12. Smotra hrvatskog školskog filma održat će se u Varaždinu od 3. do 6. listopada 2024... »više