Novosti

Facebook HFS
18.08.2023.
Otvorena 25. Škola medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“
Svečanim otvorenjem u četvrtak, 17. kolovoza u varaždinskom kinu Gaj počela je Škola medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“. Već šestu godinu zaredom Varaždin je domaćin Škole, a na programu će do 25. kolovoza sudjelovati više od 100 polaznika.

Uvodnu je riječ imala stručna suradnica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza Marta Bregeš, a zatim i predsjednica Savjeta Škole, Jelena Modrić koje su zajednički zahvalile svima na dolasku i odazivu.


Foto: Siniša Sović (Foto agencija Sjever)

„Slavimo 25 godina kontinuiranog rada. To je impozantna brojka na koju smo jako ponosni i do koje ne bismo došli da nema svih naših silnih suradnika, predavača i voditelja. Škola ne bi postojala ni bez svih dosadašnjih polaznika, njih više od 3.000, od kojih nam se mnogi vraćaju iz godine u godinu.“, izjavila je Modrić. Obratila se i svim novim polaznicima te im je poručila: “Brzo ćete uvidjeti da je Škola mjesto susreta, stvaranja i znanja. Iskoristite to!”


Foto: Siniša Sović (Foto agencija Sjever)

Zatim se publici obratila predsjednica Hrvatskog filmskog saveza, dr. sc. Ana Đordić i zahvalila partnerima, suradnicima i polaznicima. Hrvatski filmski savez najvažnija je izvaninstitucionalna filmska organizacija u Hrvatskoj koja ove godine slavi svoj 60. rođendan. Hvala svim novim polaznicima koji su prepoznali vrijednost naše Škole, ali i svim voditeljima radionica, stručnim suradnicima i predavačima bez kojih ne bismo imali ovaj kontinuitet“, komentirala je Đordić.


Foto: Siniša Sović (Foto agencija Sjever)

U organizaciji svake godine pomažu brojni partneri, a pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina, Danijela Vusić je u ime Grada pozdravila sve prisutne i zaželjela ugodan boravak u Varaždinu pun ideja i novih prijateljstava.


Foto: Siniša Sović (Foto agencija Sjever)

Radionice i seminare pohađaju nastavnici osnovnih i srednjih škola, odgajatelji u predškolskim ustanovama, članovi kino klubova, nezavisni autori, studenti i učenici srednjih škola, ali i svi zainteresirani naučiti nešto novo o filmu i multimediji. U nastavku ih očekuje još sedam dana intenzivne edukacije i praktičnog rada kroz 2 seminarska stupnja i 8 radionica: digitalna obrada slike i vizualni efekti, dokumentarni film, dramska pedagogija, eksperimentalni film, filmski scenarij, fotografija, kamera i snimanje te montaža.


Foto: Siniša Sović (Foto agencija Sjever)

Uz seminare i radionice, vode se dodatna nastava i rasprava o filmovima koji od klasične edukacije školu pretvaraju u upečatljivo iskustvo. Škola se ubraja među 5 najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među 150 najvažnijih na razini Europske unije. Više o Školi medijske kulture možete pronaći na https://smk.hfs.hr/o-skoli
Nakon varaždinskog dijela Škole koji se održava od 17. do 25. kolovoza 2023., Škola se po prvi puta održava u Puli u periodu od 28. kolovoza do 1. rujna 2023. Tako će vrijedni programi i iskustva Škole postati dostupni novim sredinama te polaznicima koji dosad nisu imali prilike pridružiti se provedbi na sjeveru Hrvatske.


Foto: Siniša Sović (Foto agencija Sjever)

Ovogodišnja, 25. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Varaždina, Grada Pule i Agencije za elektroničke medije. Partneri su POU Varaždin i kino Gaj, Pečetri, Filmsko-kreativni studio VANIMA, Pulska filmska tvornica, Kino Valli, Pula Film Festival i Zajednica tehničke kulture Pula. Program se održava uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a temeljem pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje.


Foto: Siniša Sović (Foto agencija Sjever)

Otvorenje je završilo projekcijom prošlogodišnjih završnih radova polaznika, a nakon projekcije uputili su se u dvorište Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 na filmski mingl.


Foto: Siniša Sović (Foto agencija Sjever)


Foto: Siniša Sović (Foto agencija Sjever)

Objavljena selekcija natjecateljskog programa za 61. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 11. Smotru hrvatskog školskog filma

61. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 11. Smotra hrvatskog školskog filma održat će se u Zagrebu od 5. do 8. listopada 2023. »više

Horror vacui – dokumentarac Borisa Poljaka prikazan na Sarajevo Film Festivalu

U okviru natjecateljskog programa Sarajevo Film Festivala, koju čini 20 dokumentarnih filmova po izboru selektorice Rade Šešić svoju regionalnu premijeru imao je film Horror Vacui Borisa Poljaka... »više

Počinje 25. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”

Platforma za edukaciju iz filmske umjetnosti stručnog školskog osoblja, studenata, učenika i zainteresiranih građana ove se godine održava na dvije lokacije: u Varaždinu i u Puli... »više

17.FESTIVAL DORF U VINKOVCIMA – početak

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca pripremila je i ove godine bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima 16.-19.08.2023... »više