Novosti

Facebook HFS
14.12.2022.
Kino klub Split u sklopu diskurzivnog programa U kvadrat prikazuje filmove Milana Milosavljevića, Kirila Cvetkovskog, Filipa Markovinovića i Ivana Martinca

U četvrtak, 15. Prosinca s početkom u 20 sati u sklopu diskurzivnog programa U kvadrat u Kino klubu Split prikazuju se filmovi Images of the mystical symposion Milana Milosavljevića; Magnet: From the Ear to the Eye and Back Kirila Cvetkovskog; Prašina Filipa Markovinovića i Monolog o Splitu Ivana Martinca.

Program je javan i ulaz slobodan.

Prvi na scenu nastupa film Images of the mystical symposion, autora Milana Mirosavljevića. Svoje mjesto i vrijeme radnje pronalazi u Jugoslaviji uoči nuklearne prijetnje hladnog rata. Padom noći, starija se generacija budi i započinje svoju igru.


Images of the mystical symposion

Drugi film ovotjednog programa, Magnet: From the Ear to the Eye and Back, autorica Kirila Cvetkovska posvećuje slikaru Dimitru Stojčevskom (1940-2021). Poetičan, sirov, realan te naizgled jednostavan, Magnet balansira istraživanje prostora i vizualnu umjetnost.


Magnet: From the Ear to the Eye and Back

Prašina, Filipa Markovinovića utjelovljuje postmodernizam u svom najljepšem ruhu. Koristeći fragmente arhivskih, osobnih i obiteljskih videozapisa kojima je vrijeme promijenilo izgled, autor stvara kolaž dekonstruiranog prostora i vremena.


Prašina

I za kraj, donosimo vam film Ivana Martinca – Monolog o Splitu. Tempo Martinčevih kadrova svakodnevnice staroga Splita prikazuje puls života, njegov neizbježan kraj i prolaznost svega.

Milan Milosavljević (1980) diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu na odsjeku za arheologiju. Jedan je od osnivača Nezavisnog filmskog centra Vorky Team te je glavni organizator Europskog festivala animiranog filma Balkanima. Radi kao producent, redatelj i urednik filmova, a trenutno pohađa diplomski studij Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu na odsjeku za digitalnu umjetnost.

Kirila Cvetkovska izmjenjuje različite pristupe umjetnosti, a njena društveno angažirana praksa istražuje kolektivno pamćenje i stvaranje povijesti – od fotografskih i video instalacija, preko knjiga, sve do eksperimenata u zvučnoj i ekranskoj formi.

Filip Markovinović (1976) je filmski, kazališni i televizijski redatelj. Diplomirao je multimedijalnu režiju na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Do sada je režirao sedamnaest kazališnih predstava, pet kratkih igranih filmova, preko deset dokumentarnih filmova te stotinu televizijskih produkcija. 2011. godine postaje vlasnik Mafin proizvodnje audio-vizualnih proizvoda.

Ivan Martinac (1938 – 2005) bio je arhitekt, pjesnik i redatelj, pripadnik je zlatne generacije Kino kluba Split te nositelj titule „majstora eksperimentalnog filma“, a iza sebe je ostavio bogato nasljedstvo i značajan opus. Više o njegovom radu možete pronaći na stranici: http://www.ivanmartinac.com

Programom U kvadrat usporedno se prikazuju filmovi članova kluba iz povijesti, eksperimentalnog filma, recentne klupske produkcije te suvremenih autora koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta. Zainteresirani posjetitelji mogu se informirati o programima i radu Kino kluba Split.

Rad Kino kluba Split podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Split i Zaklada Kultura nova.

Večer kratkog igranog filma

Ovog četvrtka, 8. prosinca s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice projekcija je tri izvrsna kratkometražna igrana filma, koja su realizirali studenti i studentice režije Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu ove i prošle godine... »više

Novi filmovi u prosincu na platformi Filmska nastava!

Za mjesec prosinac kaže se da je mjesec darivanja. Upravo smo u ovo vrijeme adventa našu platformu Filmska nastava obogatili novim filmskim naslovima. Godinu zaključujemo s čak 85 filmova na platformi... »više

'NAJBOLJE OD KRATKOG UTORKA 2013. - 2022.' NA KRATKOM UTORKU 13.12.

Na posljednjem Kratkom utorku pod uredničkim vodstvom Ivana Ramljaka, koji će se održati 13.12. u kinu Tuškanac u Zagrebu u 19 i 21h, gledat ćemo izbor nekolicine značajnih filmova koji su pušteni u zadnjih 10 godina programa... »više

Senzorne projekcije - Kino za sve dostupno svima

Projekcije filmova koje potiču dječju senzibilnost, toleranciju i kulturu različitosti ponovno u Kinu Tuškanac! »više