Novosti

Facebook HFS
24.11.2021.
Autorski studio – fotografija, film, video
Društvena golotinja

Dvadeset i devetu obljetnicu djelovanja Autorski studio – fotografija, film, video  obilježava izložbom fotografija i slika te prikazivanjem dva eksperimentalna filma svoje članice Dijane Lukić, pod skupnim nazivom Društvena golotinja. Izložba traje od 15. do 26. studenoga 2021. u Galeriji Vladimira Horvata, Trg žrtava fašizma 14 u Zagrebu, a postavljena je u organizaciji Zagrebačkog foto kino saveza i Autorskog studija -  fvv. Dio događanja je i kratki film Dijana o umjetnici, autorice Evice Bublić.

Slikarica, spisateljica, autorica angažiranih koncepata i videa, profesorica umjetnosti Dijana Lukić živi i radi u Rijeci, a voditeljica je i utemeljiteljica škole crtanja i slikanja LiCe-Likovni centar odnosno Relativne galerije. Aktivno se bavi likovnom edukacijom i kulturnim marketingom.   

Njen je umjetnički rad prvenstveno usmjeren na ljude, a posebno je zainteresirana za psihološke portrete, razotkrivanje i tumačenje raznovrsnih emocija i međuljudskih  odnosa. U slikarstvu je ljubiteljica velikih formata i serija platana na kojima se bavi grupama raznih vrsta, ali uvijek sa socijalnom tematikom, angažirana na strani obespravljenih.


Photo by Luka Stamać

I u slikarstvu i u fotografiji te u dokumentarnim filmovima usmjerena je na suvremene socijalne trendove, a u slikarstvu uz to posebno i angažirane aktove odnosno proučavanje statusa žene u različitim kulturama i pomaganje ženama kroza svoj umjetnički i terapijski angažman. Na zagrebačkoj izložbi su platna na kojima su teme društvenih sukoba i previranja, demonstracije i pobune, srazovi ljudi i organiziranih društvenih snaga, ponekad oboružanih puškama, bajunetama i šljemovima, kojima se suprotstavljaju goloruki, krikovi nemoći ali i krikovi bijesa, lutanje naroda u potrazi za zadovoljavajućim odgovorima, vođeno ponekad pravim, a često i lažnim prorocima, opterećeno stalnim sumnjama u one koji vode masu i uvijek sklono njihovu uzdizanju u olimpijske visine ali i strovaljivanju u kal nevjerovanja, odbacivanja i propasti. Revolucije jedu svoju djecu!

Zadnjih godina se bavi i video umjetnošću te snimanjem filmova. Autorica je brojnih samostalnih izložaba i autorskih koncepata u kojima se prožimaju različiti mediji, a nagrađivana je autorica drame Priča o Rashidu. Sudjelovala je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Autorski studio - fotografija, film, video nastao je prema zamisli i konceptu višestruko i međunarodno nagrađivanog autora animiranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova Milana Bukovca, koji se poslije nekoliko klupskih iskustava u Zadru i Zagrebu okrenuo pokretanju asocijacije slobodnih multidisciplinarnih autora, neopterećenih suvišnim administrativnim i drugim ograničenjima. Zamisao je bila plemenita od samog početka, a najbolja je potvrda činjenica o brojnim autorima koji su je prepoznali, u širokom rasponu od filmskih i televizijskih snimatelja i redatelja, montažera i scenarista do glazbenika i drugih kreativnih umjetnika. Iako je doprinos svakoga od njih bio dragocjen i poseban, valja izdvojiti filmskog redatelja Zorana Tadića koji je nekoliko godina bio predsjednik Autorskog studija - fvv i aktivni poticatelj njegovog kreativnog doprinosa. Bez obzira na vrijedne i visoke osobne i zajedničke uspjehe i dosege, često se Autorski studio – fvv doima kao svojevrsni salon odbijenih, a znano je kako su pripadnici takvih često bili oni autori koji su iako službeno ponekad nepriznati, neprepoznati i neshvaćeni bili na samom vrhu poziva kojim su se bavili.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Nordic Youth Film Festival i Youth Cinema Network

U okviru netom završenog Nordic Youth Film Festivala (NUFF) koji se od 2003. godine održava u gradu Tromsø na sjeveru Norveške održana je konferencija Youth Cinema Networka (YCN)... »više

Mali princ na senzornim projekcijama diljem Hrvatske

Ove jeseni Hrvatski filmski savez nastavlja s programom Senzornih projekcija koje poštuju dječju senzibilnost i različitost. Uz već redovita kina – kino Tuškanac u Zagrebu, kino Gaj u Varaždinu i kino Velebit u Koprivnici pridružuju nam se i kina diljem Republike Hrvatske. »više

VIDEOFORUM I KRATKI UTORAK PREDSTAVLJAJU: LIJEPO JE MRZITI DANA OKIJA

Novo izdanje Kratkog utorka, koje će se dogoditi 23.11. u 21h u kinu Tuškanac u Zagrebu, posvetit ćemo filmovima Dana Okija, često i nepravedno osporavanog domaćeg filmskog autora i vizualnog umjetnika... »više

Na vodi Gorana Devića u Klubu PFT-a

Ovoga četvrtka, 18. studenog s početkom u 19 sati u Klubu Pulske filmske tvornice prikazat ćemo dugometražni poetsko-politički dokumentarac Na vodi u kojem redatelj i filmski pedagog Goran Dević opservacijski prikazuje životne priče... »više