Novosti

Facebook HFS
27.10.2021.
Godina jubileja
Međunarodni dan animacije

Svjetski dan animacije obilježava se svakog 28. listopada, počevši od 2002. godine, u spomen na dan kada je 1892. otac animiranog filma Emile Reynaud u Parizu organizirao prvu projekciju animacije na celuloidnoj vrpci. Tim se povodom održavaju  različite filmske manifestacije u pedesetak zemalja na svim kontinentima.

Središnja proslava jubilarnog, dvadesetog Međunarodnog dana animacije u nas, u organizaciji ASIFA Hrvatske, održava se u srijedu, 27. listopada, u MM Centru Studentskog centra u Zagrebu, u Savskoj 25.  Potrajat će više sati, a bit će prikazano trideset i pet filmova u ukupnom trajanju od dvjesto dvadeset i pet minuta.

Prvi dio programa počinje u 17 sati, a sadrži osam filmova u ukupnom trajanju od četrdeset i pet minuta. Bit će prikazani Mali Android - Pi autorice Marte Stražičić, Ricochet Srećka Žitnika, Crumble (She Loves Pablo) Ire Bulić i Valenta Baluna, Arbor Inversus Nikoline Žabčić, Događaji za zaboraviti Marka Tadića, 7 IN 4 (Fogsellers) Darka Vidačkovića, 45'' Lucije Oroz i Aqualia Vladislava Kneževića.


Kadar iz filma Cockpera

Od 18 sati na redu je drugi dio, s filmovima Tonka će sutra Morane Dolenc, Igramo se priče: Škrtac Marine Andree Škop, Maskirani osvetnik Lune Strmotić, Mačja posla Stelle Hartman, Od jutra do sutra Mihaele Erceg, Sve vam zdravo (Kries) Katrin Novaković, Jaje Ane Despot, Plodovi suše Dinka Kumanovića, Nespretni pokušaji Leona Aksina, One For The Ages (Sparks) Chintisa Lundgrena, HueMan Karle Skok, Real Boy Irene Jukić Pranjić, Sjene Deje Jagić i The Stork Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, a tih četrnaest radova traju ukupno devedeset minuta.

Konačno, od 20 sati počinje treći dio programa, u kojem će publika moći vidjeti filmove Crni vuk, bijeli vuk Ivane Guljašević, Baloon Dine Uglešić, San o odrastanju Mirele Ivanković Bielen, Vukovi (Koala Voice) Marine Uzelac, Kula Sunčane Brkulj, Holz Maria Doroteje Radušić, Izlet Ane Horvat, Nigdar ni bilo Mateje Štefinščak, LJUBAV 21 (pipschips&videoclips ft. Edo Maajka) Martine Meštrović, Među nama Petre Balekić, Soba (Polaridi) Laure Martinović, Vidiš li ih ti? Brune Razuma i The Raft Marka Meštrović, a trinaest filmova će ukupno potrajati devedeset minuta.

ASIFA Hrvatske je dio međunarodnog udruženje za animirani film ASIFA, neprofitne  međunarodne organizacije koju su 1960. godine u Annecyju u Francuskoj osnovali tada najpoznatiji umjetnici animiranog filma, poput kanadskog animatora Normana McLarena, Danas postoji više od trideset podružnica u mnogim zemljama svijeta. Ovog puta se dvadeseti Međunarodni dan animacije obilježava projekcijama kratkih animiranih studentskih i profesionalnih filmova domaćih autora i autorica (koje evidentno dominiraju brojem i produktivnošću) te dodjelom nagrada u 22 sata, o kojima će odlučiti žiri u sastavu Kata Gugić, koja je zabljesnula svojim diplomskim radom na studiju animacije i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, kratkometražnim  animiranim filmom Cockpera u posljednjih godinu dana uvrštenim na programe osamdesetak međunarodnih festivala i višestruko nagrađivanim, Hrvoje Selec, dugogodišnji uspješni voditelj VANIMA-e te novi tajnik Hrvatskog filmskog saveza i Natko Stipaničev, koji je završio preddiplomski studij Filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu te diplomirao na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, autor filmova Finili su Mare bali, Dragi Keno, Arka i drugih.

Ulaz je besplatan, a program je uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Eastern Neighbours Film Festival

Drugačije, a trinaesto izdanje

Ovogodišnji, trinaesti po redu Eastern Neighbours Film Festival bit će održan u dva dijela, odnosno od 5. do 7. te od 12. do 14. studenoga 2021. na uobičajenom mjestu, Filmhuis Den Haag, u Hagu... »više

Nagrade najboljima

Iranski Grand Prix

Jedanaesti One Take Film Festival je nakon brojnih i raznolikih sadržaja završen 24. listopada 2021. godine, svečanom dodjelom nagrada i projekcijom nagrađenih filmova u kinu Tuškanac... »više

Međunarodni dan animacije u Varaždinu

Besplatnom projekcijom recentnih animiranih filmova iz svoje produkcije, Filmsko-kreativni studio VANIMA će u četvrtak, 28. listopada u varaždinskom kinu Gaj obilježiti Međunarodni dan animacije... »više

NAGRADA “VEDRAN ŠAMANOVIĆ” 2021. MATEJI ZIDARIĆ ZA EKSPERIMENTALNI FILM PLEJADE

Utemeljena u počast filmskom snimatelju i autoru Vedranu Šamanoviću te prvi put dodijeljena na Pulskom filmskom festivalu 2010, godišnja nagrada „Vedran Šamanović“ i ove se godine dodjeluje “filmskom umjetniku koji... »više