Novosti

Facebook HFS
11.11.2020.
Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo
Gledajući u budućnost

Prvobitno najavljen za 30. ožujka 2020. pa odgođen do normalizacije uvjeta, koja se nije dogodila, četrnaesti susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo bit će održan online u utorak, 17. studenoga, a na njemu će biti prikazani filmovi Bljak!, animirani, AniMravec, OŠ Antuna Nemčića Gotstovinskog, Koprivnica/ZTK Grada Koprivnice, Priča iz šume, animirani, Grabrići, Karlovac, 100% prirodno – od ploda do soka - Jabuka, slobodni stil, Filmska družina OŠ Josipa Zorića, Dugo Selo, Priroda i društvo (PiD), slobodni stil, Filmska družina ZAG, Zagreb, Štednja-ulaznica za budućnost, igrani, Filmska družina Jazavci, OŠ Pavao Belas, Brdovec, Najgore je to što nemaš nikoga, dokumentarni, Medijska grupa OŠ dr. Ivana Novaka, Macinec, Dă-m šinš, TV-reportaža, OŠ Tomaša Goričanca, Mala Subotica, Kao da se uklapam, dokumentarni, OŠ Katarine Zrinske, Mečenčani, Donji Kukuruzari, Reci NE nasilju!, slobodni stil, Studio kreativnih ideja Gunja, Voli, ne voli, voli…, dokumentarni, OŠ Bartola Kašića, Zagreb, Dragi tata, igrani, Kinoklub Zlatna dolina, Pleternica i Svakom je Bog dao nešto, dokumentarni, Filmska skupina OŠ Strahoninec.

Deseti Dječji filmski kamp, s planiranim radionicama za igrani, dokumentarni i animirani film odnosno TV-reportažu, koje bi vodili voditelji školskih filmskih skupina u svojim osnovnim školama ili udrugama te pedagozi, najčešće profesori hrvatskog jezika i medijske kulture ili istaknuti eksperti te drugi stručni voditelji i posebnim  masterklasom pod nazivom Zvuk i zdravlje voditelja Nikole Jankovića, dizajnera zvuka, heavy metal glazbenika i velikog poznavatelja problema s kojima se mladi svakodnevno susreću, koji se trebao održati od 27 do 30 ožujka u prostorima Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, odgađa se za iduću godinu.

Pandemija korone traje već deset mjeseci i na vrhuncu je, bar se nadamo jer bi to trebalo značiti da nas ipak čekaju bolji dani, a 22. ožujka se dogodio i snažan potres u Zagrebu koji je znatno oštetio prostore Škole narodnog zdravlja, koja je protekle tri  godine bila domaćinom Susreta i Kampa. Uvijek optimistični organizatori tako su morali popustiti višoj sili i prilagoditi se situaciji.

Ideja o pokretanju susreta nazvanog Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva nastala je u vrijeme šetnje po motovunskim zidinama, početkom srpnja 2006. godine, za trajanja Motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja na kojoj su već deset i više godina sudjelovali javnozdravstveni eksperti iz cijelog svijeta.

Susret je od dvanaeste godine održavanja promijenio ime u Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo, a na njemu sudjeluju učenici starijih razreda hrvatskih osnovnih škola i njihovi voditelji koji se u okviru školskih filmskih skupina ili filmskih klubova bave snimanjem filmova različitih sadržaja, a posebno filmova koji imaju javnozdravstveni značaj. Ciljana su publika eksperti javnoga zdravstva s kojima se poslije filmskih projekcija uspostavlja kreativan dijalog o temama od zajedničkog interesa.

Prvi je takav susret održan 2007. godine u Motovunu, u okviru programa Ljetne škole unapređenja zdravlja Hrvatske mreže zdravih gradova, a u suorganizaciji s Hrvatskim filmskim savezom, dok se idućih godina u kontinuitetu održavao u Motovunu, Poreču,  Grožnjanu, Vukovaru i Zagrebu, povremeno i uz Dječji filmski kamp. U organizaciji i provedbi proteklih su godina sudjelovali i Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Županije istarske, Fond Zdravi grad Poreč, Društva Naša djeca Motovun odnosno Poreč, Osnovna škola Rudeš iz Zagreba, Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ured Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj i, kao službeni pokrovitelj, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Senzorne projekcije u Varaždinu i Koprivnici

Senzorne projekcije filmova Pčelica Maja i Tabaluga održat će se ovaj vikend 14. studenog u Kinu Gaj u Varaždinu i Kinu Velebit u Koprivnici... »više

29. DANI HRVATSKOG FILMA U KLUBU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Klub Pulske filmske tvornice program nastavlja u festivalskom duhu. U srijedu, 11. studenog u 19 sati održat će se besplatna projekcija kratkometražnih pobjednika ovogodišnjih, 29. Dana hrvatskog filma... »više

Centar za kulturu Čakovec

Film za vrtiće i osnovne škole

Edukativni program Film za vrtiće i osnovne škole provodi se od školske 2017./2018. godine u Centru za kulturu Čakovec, a namijenjen je najmlađima te učenicima osnovnih škola, potičući njihovo zanimanje za film od najranije dobi... »više

Eastern Neighbours Film Festival

Dvanaest dana filma

Ovogodišnji, dvanaesti po redu, novo normalni ENFF počinje u srijedu, 4. studenoga, a u (simboličnom) dvanaestodnevnom trajanju prikazuje dvadesetak nagrađivanih igranih i dokumentarnih filmova, prikazanih od Berlinala do Sarajevo Film Festivala... »više