Novosti

Facebook HFS
29.09.2014.
Na 52. Reviji nagrađeno 29 dječjih filmova

Svečanom dodjelom nagrada i priznanja u Centru za kulturu Čakovec u nedjelju je završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Članovi Stručnog ocjenjivačkog suda, Simon Bogojević Narath, Čejen Černić, Maja Flego, Boris Poljak i Slaven Zečević te 22 djece iz Hrvatske i inozemstva koji su činili Međunarodni ocjenjivački sud djece,dodijelili su nagrade za filmove u pet natjecateljskih kategorija: animirani film, igrani film, dokumentarni film, TV reportaža i otvorena kategorija.

- Ovogodišnja Revija je po prvi put uvela međunarodni segment – dječji žiri, koji čine djeca iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Mađarske, Italije, Turske. Također, počele su se ostvarivati suradnje sa sličnim festivalima diljem svijeta – Tokyo Kinder Film Festival, Seattle Film Festival, talijanski Giffoni Experience, Giffoni Makedonija... Nagrađeni filmovi s Revije prikazivat će se na tim festivalima, a njihovi autori će ondje sudjelovati na radionicama ili kao članovi žirija. Vjerujem da je to jedna dodana vrijednost Revije – rekla je organizatorica Marija Ratković Vidaković iz Hrvatskog filmskog saveza te dodala da kvaliteta filmova raste iz godine u godinu. Na 52. Reviju prijavljena su 149 filmska rada, a njih 92 je uvršteno u natjecateljski program.

Najboljim filmom u kategoriji animiranog filma odlukom stručnog žirija proglašena je Velika bijela kokoš učenika OŠ Josipa Zorića iz Dugog sela.  Drugu nagradu odnijela je Jutarnja kava zagrebačkog Narodnog sveučilišta Dubrava, a trećeplasirana su dva filma – Zlatna, autora iz čakovečke Škole animiranog filma te Frizura, rad djece FKVK Zaprešić. Odlukom žirija djece prvo mjesto pripalo je animiranom filmu Sjećanje na jednu ljubav OŠ Nikole Tesle u Gračacu, drugo Krugu smrti, FKVK Zaprešić, a treće filmu Drugačiji varaždinskog FKS Vanima.

U kategoriji igranih filmova pobijedio je film zagrebačke OŠ Većeslava Holjevca, Ogledalo, a tom je filmu žiri djece dodijelio drugu nagradu. Drugoplasirana prema stručnom žiriju je Disciplina, FKVK Zaprešić, dok su i stručni žiri i međunarodni žiri djece Bumerangu dobrote u 6a, Filmske skupine OŠ Strahoninec, Čakovec dodijelili treću nagradu. Djecu iz žirija ipak se najviše dojmio film Kino, FKVK Zaprešić, kojem su dodijelili prvu nagradu.

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je Isti, a tako različiti, OŠ Katarine Zrinski, Mečenčani, Donji Kukuruzari kojem su djeca dodijelila treću nagradu. Na drugom mjestu je Prilagodba, FKVK Zaprešić, a treću nagradu su osvojila dva dokumentarca,Zvučna kulisa, zagrebačke OŠ Bartola Kašića i Udruge Manda – film i riječ te Katica za sve kojem je i dječji žiri dodijelio drugu nagradu. Djeca su najboljim dokumentarnim filmom proglasili Djeco, Ivica se zovem Foto-kino kluba Ivanovec, Čakovec.

U kategoriji TV reportaženije dodijeljena prva nagrada stručnog žirija, a drugu su podijelile dvije reportaže – Ponos Čakova Filmske skupine OŠ Strahoninec i Dobitak ili gubitak zagrebačke Udruge Hodači po žici. Treća nagrada također je pripala i reportaži Kamen od kamena Filmske družine Z(k)adar/OŠ Stanovi, Zadar i reportaži Ja znam svoj cilj zagrebačke OŠ M.J. Zagorke/Filmske družine ZAG. Međunarodni sud djece najboljom je proglasio Ima vremena Doma mladih Rijeka, drugoplasiranom Ponos Čakovca, a treću nagradu dodijelili su OŠ Mala Subotica za Jer me srce vleče.

I ovce i novce Družine Kreše Golika, Fužina, najbolji je film u otvorenoj kategoriji po mišljenju stručnog žiri dok su im djeca dodijelila treću nagradu. Na drugom je mjestu Glasna tišina zagrebačke OŠ Bartola Kašića i Udruge Manda – film i riječ, a treću nagradu nisu dodijelili. Žiri djece je pak prvu nagradu dao filmu Slowmotion riječkog Doma mladih, a drugu Happy by Kata OŠ Katarine Zrinski, Mečenčani, Donji Kukuruzari.

Film Žuto/Yellow varaždinske Vanime, prema mišljenju stručnog ocjenjivačkog suda, najbolji je radionički film, a Otok Panši Škole filma Šipan dobio je posebno priznanje. Djecu se najviše dojmio radionički film Cvit s baldekina.

Nakon dodjele nagrada prikazani su radovi ostvareni na radionicama te su usvojeni zaključci sa seminara. Seminarsko-radionički program medijske pedagogije, poduprijet od programa Erasmus+, trajao je od utorka, a sudjelovali su voditelji filmskih družina i djeca iz Italije, Mađarske, Slovenije, Srbije, Turske. Na kraju Seminara prikazani su filmovi nastali u okviru radionica, a uskoro nas očekuje i izdavanje priručnika o medijskoj pedagogiji u regiju , proizašlog iz Seminara. Ovogodišnja Revija održavala se od 25. rujna u Varaždinu, Ludbregu i Čakovcu, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, varaždinskog Filmsko-kreativnog studija VANIMA, Škole animiranog filma Čakovec i Osnovne škole Martijanec.

52. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Medijsko-edukacijski seminar

Trideset odabranih

Svečanom dodjelom nagrada i priznanja završena je 52. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece koja je od 25. do 27. rujna održana u Varaždinu, Ludbregu i Čakovcu... »više

52. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Medijsko-edukacijski seminar

Tri u jedan

Ovogodišnja je Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece posebna između ostaloga i po dvije velike novine koje donosi. Selidba iz Varaždina u Čakovec, preko Ludbrega, kao i sve na ovome svijetu ima svoje zagovornike... »više

Filmovi i zabava prvog dana Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

U Varaždinu je u četvrtak počela 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Na svečanom otvorenju koje je vodio Davor Dokleja iz čakovečke Kazališne družine Pinklec, u Kinu Galerija tražilo se mjesto više... »više

52. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Medijsko-edukacijski seminar

Hladno?

Dvorana varaždinskog kina Galerija bila je zaista prepuna, pa su ljudi stajali, ako nisu našli mjesta niti na, uza stalna sjedišta, dodanim plastičnim stolicama ili su se, ne našavši ni stojeća mjesta penjali na balkon... »više