Novosti

Facebook HFS
07.01.2014.
Američka projekcija
ŠAF u Kaliforniji

Filmski studio Pixar pokrenut je 1979. godine u okviru LucasFilma, kao studio koji producira kompjuterski animirane filmove (CGI), a ubrzo je uspostavio suradnju odnosno partnerstvo s The Walt Disney Company. Sjedište mu je u Emeryvilleu, u Kaliforniji, a neko je vrijeme bio u vlasništvu Steve Jobsa, da bi ga kasnije otkupila The Walt Disney Company. Ključni su ljudi dr. sc. Ed Catmull, suosnivač Pixar-a, kompjuterski znanstvenik, pokretač ili suradnik u nizu razvojnih pomaka u kompjuterskoj grafici te animator, scenarist, redatelj i producent John Lasseter. 

Od 1995. do 2012. ovdje je snimljeno trinaest dugometražnih animiranih filmova, među kojima su i sva tri dijela Priče o igračkama (1995, 1999 i 2010), dva dijela Auta (2006 i 2011) pa Život buba (1998), Čudovište iz ormara (2001) i Merida hrabra (2012). Sedam je njihovih filmova bilo nominirano za Oscara, a pet ih je ovu nagradu i dobilo, Potraga za Nemom (2003), Izbavitelji (2004), Juhu-hu (2007), WALL-E (2008) i Nebesa (2009), koji je istodobno i prvi film ovog producenta koji je bio nominiran i u kategoriji najboljeg filma, što je druga takva nominacija u filmskoj povijesti uopće.

U sklopu višednevnoga boravka u SAD, članovi Škole animiranog filma Čakovec Vedran Horvat, Eva Jalušić i Iva Ružić (svi u dobi od dvanaest do šesnaest godina) i njihova voditeljica Jasminka Bijelić Ljubić (mrvicu starija) su u okviru suradnje s California Film Institute upravo u Pixar-u započeli s obilaskom značajnih središta američke industrije filmske animacije, ne bi li upoznali organizaciju i produkciju te poneki vrijedan pristup suvremene kompjuterske animacije, primjenjiv u njihovu radu.

ŠAF, kojega na Animation World Network predstavljaju kao školu za mlade koja od 1975. godine uspješno podučava djecu i mlade od osam do osamnaest godina tajnama animacije, a zatim pomaže onima koji žele naučiti i napraviti i puno više, proglašavajući ostvarenja polaznika svjetskom klasom i čestim dobitnicima međunarodnih nagrada, inače je već niz godina prisutan na Mill Valley Film Festival's Children's FilmFest-u koji se od 1978. godine održava svakog listopada i prikazuje do 200 američkih i svjetskih filmova pred, prosječno, 40.000 gledatelja te se smatra jednim od vrhunskih filmskih festivala na nacionalnoj razini. Radovi ŠAF-ovaca, koji se odlikuju dubokim promišljanjima i humorom specifičnim za autore iz Istočne Europe, a iskazuju se kroz razne oblike i pristupe, od lutaka i gline do ručne i kompjuterske animacije, tako su već odavno poznati kako autorima, kritičarima i poznavateljima filmske umjetnosti u SAD tako i tzv. običnim gledateljima.

Reprezentativni program recentnih radova polaznika Škole animiranog filma Čakovec, u trajanju od sat i pol, bit će prikazan u filmskom centru Christopher B. Smith Rafael u San Rafaelu u srijedu, 8. siječnja u 18.30 u organizaciji California Film Institute i ŠAF-a Čakovec. Filmski je centar između ostaloga poznat i po prikazivanju filmova u originalnim formatima i na odgovarajućim projektorima, poput šesnaestica i trideset petica, a godišnje na organiziranim projekcijama bude oko 150.000 gledatelja. Smješten je u zgradi nekadašnjeg kazališta, sagrađenoj 1938. godine, koja je 1999. potpuno obnovljena i danas pruža sve suvremene tehničke mogućnosti za vrhunske projekcije. Centar je jedna od svega nekoliko neprofitnih dvorana te vrste u SAD.

Svakako valja napomenuti da je Jasminka Bijelić Ljubić već bila voditeljica animatorske radionice na Mill Valley Film Festivalu, a ovogodišnji boravak, s polaznicima i autorima ŠAF-a, je svojevrsni nastavak te uspješne i prijateljske suradnje.

Duško Popović

DOČEK NOVE GODINE

KAO NA FILMU

Kino Tuškanac, utorak 31. 12. 2013./ srijeda 1. 1. 2014.

Potkraj prošle i pretprošle godine dočekali smo Novu u kinu Tuškanac s odličnim filmovima, glazbom, dobrom hranom i pjenušcem, pa pri kraju aktualne godine pozivamo na staro mjesto da sve ponovimo... »više

Deseta revija 60 sekundi hrvatskog filma

22+

Deseta i jubilarna revija jednominutnog filma 60 sekundi hrvatskog filma, koju priređuje Autorski studio – fotografija, film, video, u suradnji sa Zagrebačkim foto kino savezom i Hrvatskim filmskim savezom... »više