english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2007.
57

Povodi

Riječki razgovori o zaštiti AV-zapisa

Okrugli sto o zaštiti audio-vizualnih zapisa

Odjel gradske uprave za kulturu Grada Rijeke, Državni arhiv u Rijeci, Kino-videoklub Liburnija film i Hrvatski filmski savez organizirali su okrugli stol Audio-vizualni zapisi — baština koja nestaje?, održan u petak, 9. ožujka 2007, u zgradi Državnog arhiva u Rijeci. Moderator okruglog stola bio je Mato Kukuljica, koji je upozorio na opasnost nestanka ili trajnih oštećenja filmskih i videovrpci, magnetofonskih zapisa, gramofonskih ploča i ostalih medija za bilježenje audio-vizualnih zapisa, te na jošbrojne zablude o nekim suvremenim medijima, poput CD-a ili DVD-a, za koje se donedavno mislilo da su mnogo trajniji i sigurniji, a sad im se rok trajanja skraćuje na pet do deset godina. Suvremene spoznaje o nužnim uvjetima za dugotrajnije čuvanje, poput temperature prostorija i vlažnosti u njima, tek prodiru k nama, pa se uz edukaciju stručnjaka koji će raditi na tim poslovima mora pristupiti i opremanju prostora i stvaranju uvjeta za stvarno i učinkovito čuvanje dragocjene arhivske građe.

Goran Crnković, ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci, naglasio je kako se ta ustanova odnedavno uz ostale aktivnosti posvetila i prikupljanju, obradi i čuvanju audio-vizualnih zapisa nastalih u proteklih pedesetak i više godina na tom području. Od Grada Rijeke Državni je arhiv dobio sto tisuća kuna za uređenje prostora u riječkoj Vodovodnoj ulici, koji bi, kao izdvojena jedinica Arhiva, bio uređen za potrebe čuvanja audio-vizualnih zapisa.

Ključnu je ulogu u pokretanju inicijative imala Kristina Marušić, koja će ubuduće pola radnoga vremena u Državnom arhivu brinuti o prikupljanju, obradi i čuvanju audio-vizualnog materijala. Stvarne su potrebe daleko veće i opća je ocjena sudionika okrugloga stola da bi Državni arhiv trebao zaposliti barem jošdvoje stručnjaka koji bi se posvetili složenim zahtjevima arhiviranja osjetljivih audio-vizualnih zapisa. Ivanka Persić, pročelnica Odjela gradske uprave za kulturu, istaknula je da cijelu zamisao valja operacionalizirati, a u zapošljavanju dvoje ili više stručnjaka koji bi se pridružili Kristini Marušićna odgovornu poslu morat će sudjelovati i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Hrvatski je filmski savez na sastanku predstavljala Vera RobićŠkarica, koja se založila za pokretanje takva odjela u Rijeci, uz većpostojeće ustanove u Zagrebu i Splitu, te najavu slične inicijative u Osijeku, ali i za rješenje koje će regionalnim centrima ostaviti prikupljanje i obradu građe te omogućavanje svima zainteresiranima da imaju uvid u njih, ali i za trajno čuvanje originala u Hrvatskoj kinoteci u Zagrebu, koja jedina ima potrebnu opremu, prostore i stvarne mogućnosti arhiviranja na pravi način.

Okrugli je stol završen osnivanjem Savjeta za prikupljanje i stvaranje zbirke audio-vizualnog gradiva u Rijeci, a za predsjednika je Savjeta izabran gospodin Ervin Debeuc, dok su mu članovima postali Miodrag Milošević, Miljenko Smokvina, Vjekoslav Tićak, Nikolino Zatezalo, Bernardin Modrići Andrea Gnjato.

Državni arhiv u Rijeci i autor Bernardin Modrićpotpisali su tom prigodom i prvi ugovor o pohrani audio-vizualnog materijala, a bivši filmski djelatnik i uspješni poduzetnik Vladimir Vujnovićdonirao je deset tisuća kuna za dodatno opremanje novoga odjela. Poticaj su mu dali problemi s čuvanjem njegovih 26 filmova i loša iskustva iz prošlih vremena.
I nova ravnateljica Hrvatske kinoteke, gospođa Carmen Lhotka, dala je punu potporu inicijativi, a da sve ne bi ostalo na zaključcima i dogovorima, pobrinut će se sami sudionici okrugloga stola, koji su već za dva mjeseca dogovorili novi susret i provjeru svega što je učinjeno, kako se ne bi gubilo na tempu i kako bi ta hvale vrijedna zamisao bila što prije i u potpunosti i ostvarena.

Duško Popović

16. DHF – pripreme za veliku maturu!
RAF-ov program za klince i malo starije
Filmska godina Dušana Vukotića — surogatna bajka
Dušan Vukotić— izbor iz crtanofilmskog stvaralaštva
Ajde, dan... prođi...: tko, što, kada, gdje i zašto?
Bordo u Teheranu

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta