english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2001.
36

Klubovi

RETROSPEKTIVE KINOKLUBA ZAGREB

U suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, Kinoklub Zagreb započeo je u listopadu niz retrospektivnih projekcija produkcije najstarijeg hrvatskog filmskog kluba. Autori retrospektive Mladen Burić i Vedran Šamanović, koncipirali su program kronološki, uvrstivši najznačajnije radove autora koji su stvarali u klubu.

Prije prve projekcije, održane 9. listopada, dr. Ante Peterlić upoznao je publiku s poviješću i značajem kluba, a potom su predstavljeni najstariji sačuvani radovi nastali u Kinoklubu Zagreb – Majčina priča Maksimilijana Paspe i Nocturno Oktavijana Miletića, koji su ujedno i njegovi osnivači. Upoznavanje gledateljstva s poviješću i značenjem neprofesijskog filma nastavljeno je filmom 816 uski format Vladimira Peteka, jednog od najznačajnijih autora, koji je u produkciji kluba, nažaolost, ostvario tek manji dio svog velikog opusa. Slijedio je izbor iz recentne klupske produkcije sastavljen od osamnaest najznačajnijih, uglavnom nagrađenih filmova, nastalih tijekom proteklih šest godina.

Druga projekcija održana je 8. studenoga, a na njoj su se, nakon uvodne riječi Hrvoja Turkovića, mogli vidjeti filmovi Mihovila Pansinija, nastali u Kinoklubu Zagreb između 1953 – 1963: Zagorski cug, Siesta, U jednoj maloj tihoj kavani, Piove, Scusa signorina i Ljudi za sutra.

Uz uvodnu riječ redatelja Rajka Grlića, treći program retrospektive predstavio je 6. prosinca cevet filmova Ljubiše Grlića: Moto perpetuo, Sobovi dragi sobovi, Vertikale, Luk i voda, Etimologija, Susreti, Grozdana, Nestanak broda San Pedro i Film o raznim stvarima.

Retrospektiva se nastavlja, a projekcije se održavaju jednom mjesečno (prvi četvrtak u mjesecu), s početkom u 21,00.

Hrvatski filmski savez

PRVENSTVO AUTORSKOG STUDIJA
MUKE PO "PADU"
SAMOBORSKO MIKROKINO
GLOBALNI ŠAFOVCI

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta