english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2006.
54

Povodi

Oberhausen i crni val u Zagrebu

U četvrtak, 8. lipnja, održan je u Multimedijalnom centru Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s Goetheovim institutom u Zagrebu, program dokumentarnih i eksperimentalnih filmova s područja bivše Jugoslavije, iz arhiva Festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu. Prikazani su filmovi Bez naslova Borivoja Dovnikovića (1964) u produkciji Zagreb filma, Zagreb, Dva zakona Vefika Hadžismajlovića (1968) u produkciji Sutjeska filma, Sarajevo, Čvor Krste Papića (1970) u produkciji Zagreb filma, Zagreb, Zdravi ljudi za razonodu Karpa Godine (1971) u produkciji Neoplanta filma, Novi Sad, Crni film Želimira Žilnika (1971) u produkciji Neoplanta filma, Novi Sad, Kolt 15 Gap Jovan JovanovićMiše Miloševića (1971) u produkciji Dunav filma, Beograd, Gratinirani mozak Pupilije Ferkeverk Karpa Godine (1970) u produkciji Zagreb filma, Zagreb i Put k susjedu Nedjeljka Dragića (1981) u produkciji Neoplanta filma, Novi Sad. Gost je bio Carsten Spicher.

Program je sastavljen od posve različitih autora i filmova, a posebnu mu je draž dala činjenica da se filmovi praktično više nigdje ne prikazuju, pa ih je i zagrebačka publika mogla vidjeti posljednji put prije više od dvadeset godina. Neki se ne prikazuju zbog političkih razloga, drugi zbog tehničkih, ali bez obzira na razloge, ta je večer i prigoda da se pogledaju na okupu za filmofile bila prava poslastica.

Filmovi su gotovo usporedno nastajali u Beogradu, Novom Sadu i Zagrebu, a kad su 1971. godine neki od autora stigli na Festival kratkometražnog filma u Oberhausenu donijeli su sa sobom kopije na 35 mm vrpci i ostavili ih u arhivi pa je tako bilo moguće sačiniti i program prikazan te večeri u Zagrebu. Vrpce su u međuvremenu restaurirane ili presnimljene kako bi se današnjem gledatelju omogućio što bolji i kvalitetniji uvid u vrijeme crnog vala u jugoslavenskoj kinematografiji šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

Multimedijalni centar predstavio je tom prigodom voditelja arhiva festivala u Oberhausenu Carstena Spichera, koji je, boraveći u Zagrebu, pokazao veliko zanimanje za hrvatsku kinematografiju, posebice za eksperimentalni i dokumentarni film. Bio je ugodno iznenađen brojem gledatelja u Kinu Tuškanac, gdje su se prikazivali filmovi iz ciklusa Françoisa Truffauta. Posjetivši Hrvatski filmski savez, gdje mu je predstavljen izbor iz recentnoga hrvatskog eksperimentalnog filma i videa, Spicher je najavio retrospektivu filmova realiziranih u produkciji kino-klubova s područja bivše Jugoslavije na sljedećem Oberhausenu. Program bi trebao obuhvatiti danas ugledne redatelje koji su svoje prve (i bitne) filmove realizirali u nekom od kinoklubova. Izbor hrvatskih autora i naslova povjeren je Hrvatskom filmskom savezu.

Duško Popović

Hrvatski film u Beču
Novi igrani film — novi optimizam
Nova vitalnost dokumentaristike
Novija hrvatska animacija
Milenijski zaokret CRO-eksperimenta i videa
Sjećanje na velike
Probuđeni Gotham
Program 2. zadarskih dana medijske kulture
Glumimo, snimamo, montiramo...
Ivonino ulično kino i festival

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta