english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Jeffery Perkins i Fluxus u Klubu PFTa

Ovoga ponedjeljka, 3. lipnja s početkom u 21 sati u Pulskoj filmskoj tvornici projekcija je filma George: The Story of George Maciunas and Fluxus u kojemu vizualni umjetnik i filmski redatelj Jeffrey Perkins prikazuje nevjerojatan život i rad utemeljitelja radikalnog avangardnog umjetničkog pokreta 20. stoljeća – Fluxusa.

Nakon gostovanja u Splitu i Zagrebu projekciji u Puli će biti nazočan i redatelj Jeffrey Perkins s kojim će razgovor voditi Zorko Sirotić i Janka Vukmir.


Janka Vukmir, Jeffrey Perkins i Zorko Sirotić u Kinoteci Zlata vrata, Split

George Maciunas [Jurgis Mačiunas] (1931-1978) bio je utemeljitelj Fluxusa, radikalnog avangardnog umjetničkog pokreta 20. stoljeća. Film prati kako je ikonoklastični polihistor rođen u Litvi okupio međunarodnu mrežu umjetnika, glazbenika i pjesnika koji su provocirali društvene i političke promjene kroz performanse, ready-madee i umjetnička djela usmjerena na rušenje granica između umjetnosti i života.


John Lennon i Yoko Ono ispred Maciunasovog rada SAD-a je premašio sve rekorde genocida!,
1970. godina

Od razvoja prvih potkrovlja u vlasništvu umjetnika u SoHou u New Yorku do pokušaja da ostvari utopističko društvo na pustom otoku u Karibima, Maciunas je bio beskompromisni vizionar s buntovnim smislom za humor. Ono što se pojavljuje u filmu je kaleidoskopski, često kontradiktoran, ali uvijek razotkrivajući portret Maciunasovog hrabrog i tragičnog života. S intervjuima s više od trideset umjetnika i znanstvenika, uključujući Yoko Ono, Jonasa Mekasa i Nam June Paika, film govori o Maciunasovoj živahnoj osobnosti…


George Maciunas

Jeffrey Perkins je vizualni umjetnik/filmski redatelj. Dok je služio u američkim zračnim snagama stacioniranim u Tokiju, upoznao je Yoko Ono i njezinog supruga Anthonyja Coxa. Kroz vrijeme provedeno s njima, bio je izložen djelima Cagea, Duchampa, LaMontea Younga i drugih, te je počeo sudjelovati u događanjima, nastupima i koncertima. Godine 1967. preselio se u LA i počeo se pojavljivati na festivalima performansa, prvenstveno na UCLA, koje su organizirali Joseph Byrd & Fredrich Liberman. Suosnivač je „Single Wing Turquoise Bird“, multimedijske grupe koja je radila Light Showove za Velvet Underground, Grateful Dead i Dr. Johna, da spomenemo samo neke. Jeff se upoznao sa slikarom Samom Francisom koji je postao glavni pokrovitelj grupe; također je u to vrijeme počeo i snimati Sama Francisa, te objavio o njemu film 2008. godine. Nastavio je raditi na vlastitim projektima, izlagao je i nastupao s Terryjem Jenningsom, Angusom MacLiseom i Peterom Maysom. Godine 1981. Jeff se vratio u NYC i počeo izlagati u galeriji Emily Harvey. Njegov rad „Stup“ bio je izložen na Venecijanskom bijenalu 1992. godine. Njegov projekt „Movies for the Blind“ sastoji se od audio zapisa razgovora i intervjua s putnicima u njujorškom taksiju koji je vozio.


Jeffrey Perkins

Perkins, kojeg je Nam June Paik opisao kao „Fluxusovog autsajdera/underdoga“, poput Maciunasa, preuzeo je mnoge uloge. Nakon što je više od pet desetljeća radio u relativnoj nepoznatosti, 1960-ih je surađivao (i ostat će blizak) s mnogim umjetnicima Fluxusa (uključujući Yoko Ono, Alison Knowles i samog Georgea Maciunasa).Od 1986. je povezan s Anthology Film Archives u New Yorku. Trenutačno radi na filmu o Henry Flyntu.


Mladi Jeffrey Perkins

George: The Story of George Maciunas and Fluxus, 2018.
Redatelj i scenarist, producent: Jeffrey Perkins; 123′, SAD
film se prikazuje na engleskom jeziku
Montažer + pokretna grafika: Jessie Stead
Izvršni producent: Josef Bogdanovic
Suradnici producenata: Jonas Mekas, Cassidy Petrazzi
Voditelj produkcije i pomoćnik redatelja: Liz Dautzenberg

__

Projekcije:
Split ⇒ Kinoteka Zlatna vrata, Dioklecijanova, 27. svibnja 2024. u 20.00 sati
Zagreb ⇒MSU, Dvorana Gorgona, Avenija Dubrovnik 17 – 29. svibnja 2024. u 19.00 sati
Pula Pulska filmska tvornica, Alfreda Stiglicha 12 – 3. lipnja 2024. u 21.00 sat
__

Zorko Sirotić je rođen 1985. godine u Zagrebu, gdje 2000. postaje članom Kinokluba Zagreb, 2004. završava Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, a 2018. Akademiju dramske umjetnosti (filmska i TV režija, usmjerenje: dok. film). Autor je dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova, a televizijsko iskustvo stekao je radeći na komercijalnim televizijama. Tvorac je underground talk showa „Sudnji dan“ (2013.) u Kinoklubu Zagreb, kao i emisije „Val razuma“(2015.) na Radio Studentu. 2022. postaje predstavnikom njujorške organizacije The Film-Makers' Cooperative/New American Cinema Group (NACG) za zemlje bivše Jugoslavije. Voditelj je i mentor brojnih filmskih radionica fokusiranih na alternativni film i dokumentarno-eksperimentalne forme.


Zorko Sirotić

Janka Vukmir je povjesničarka umjetnosti, kustosica i likovna kritičarka iz Zagreba. Suosnivačica je i predsjednica Instituta za suvremenu umjetnost (1998.). Bila je zamjenica direktora (1993. – 1996.) i direktorica (1996. – 1998.) Soros Centra za suvremenu umjetnost - Zagreb. Organizatorica je niza projekta, inicijativa i događanja na području suvremene likovne umjetnosti u Hrvatskoj i u inozemstvu, u suradnji s raznim organizacijama, ili kao neovisna kustosica. Urednica je i autorica u niza knjiga i publikacija. Suosnivačica je Nagrade Radoslav Putar (2002.) Bila je izvršna direktorica ZGRAF 10 (2008.) suosnivačica i predsjednica HNN – Hrvatski neovisni nakladnici. Na području kulturnog menadžmenta surađivala u više programa Europske kulturne Fondacije, i Grada Zagreba, i kao predavač (na zamjeni) na kolegiju Kulturni menadžment, na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Pokrenula je projekt Transkripcije dnevnika Julija Knifera. Trenutačno radi na istraživanju prvog happeninga u javnom prostoru u Zagrebu.


Janka Vukmir

Program su omogućili: Trust for Mutual Understanding, New York i Grad Zagreb
__

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.


pošalji link | verzija za printanje

Produljene su prijave za 26. izdanje Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Karlovcu i Puli! 19.06.2024.
30. Internacionalna filmska radionica i godišnja produkcija ŠAF-a Čakovec 19.06.2024.
Predstavljanje 26. Škole medijske kulture Pula u Klubu PFT-a 12.06.2024.
Kino klub Split održava XIII. SMOTRU - između dva filmska bloka održat će se i filmski kviz 12.06.2024.
Hrvatski filmski savez obilježava Bloomsday u čast Ivanu Ladislavu Galeti 12.06.2024.
Podrum ponedjeljkom 12.06.2024.
Otvorene prijave na 17. Production in 12.06.2024.
NAGRAĐENI FILMOVI 7. FUSE FESTIVALA 12.06.2024.
Podrum ponedjeljkom 12.06.2024.
Otvorene su prijave na radionicu kreativnog dokumentarnog filma Kumjane Novakove u Kino klubu Split 05.06.2024.
1-10/5758
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta