english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

ZBOGOM JANICI TOMIĆ (1980-2024)

U jeku grafičkih priprema njezine prve filmološke knjige, Hrvatski filmski savez kao izdavača, filmske kritičare i filmologe te kolege iz akademske zajednice kojoj je pripadala, zatekla je i beskrajno rastužila vijest da je u 44. godini života iznenada preminula filmologinja Janica Tomić. Rođena Karlovčanka, podrijetlom i osjećajem pripadnosti Hvaranka/Jelšanka s diplomom komparativne književnosti i anglistike te doktoratom iz filmskih studija, na razne se načine bila integrirala u filmsku zajednicu, prije svega slijedeći intelektualnu znatiželju širokih obzora, uže fokusiranu na nijemi, a poglavito skandinavski film kao važnu sastavnicu europske kinematografije. „Zlatnom“ dobu (nijemog) švedskoga filma, Bergmanu i njegovu potomstvu posvećivala se u svojim predavanjima na odsjeku skandinavistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gdje je donedavno radila kao docentica. Suradnju s HFS-om započela je prije desetak godina kao predavačica na seminarskim programima Škole medijske kulture „Ante Peterlić“, a proteklih svibanjskih dana prerano završila kao vrijedna autorica, svojom prvom autorskom knjigom Žive slike/Levande bilder: prilozi povijesti švedskoga filma, koja bi uskoro trebala izaći iz tiska.

Hrvatski filmski savez izražava duboku sućut Janičinoj obitelji te svima koji su s njom bili bliski i cijenili njezin rad kao dragocjen prinos proučavanju filma i povijesti europske kinematografije.


pošalji link | verzija za printanje

Produljene su prijave za 26. izdanje Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Karlovcu i Puli! 19.06.2024.
30. Internacionalna filmska radionica i godišnja produkcija ŠAF-a Čakovec 19.06.2024.
Predstavljanje 26. Škole medijske kulture Pula u Klubu PFT-a 12.06.2024.
Kino klub Split održava XIII. SMOTRU - između dva filmska bloka održat će se i filmski kviz 12.06.2024.
Hrvatski filmski savez obilježava Bloomsday u čast Ivanu Ladislavu Galeti 12.06.2024.
Podrum ponedjeljkom 12.06.2024.
Otvorene prijave na 17. Production in 12.06.2024.
NAGRAĐENI FILMOVI 7. FUSE FESTIVALA 12.06.2024.
Podrum ponedjeljkom 12.06.2024.
Otvorene su prijave na radionicu kreativnog dokumentarnog filma Kumjane Novakove u Kino klubu Split 05.06.2024.
1-10/5758
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta