english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Četiri javna predavanja u sklopu interdisciplinarnog programa Skriveni Grad

Pozivaju se svi zainteresirani građani na četiri javna predavanja u sklopu interdisciplinarnog programa Skriveni Grad. Predavanja obuhvaćaju različite, manje poznate teme vezane uz planiranje i razvoj Splita u periodu prelaska XIX. na XX. stoljeće iz suvremene perspektive. Cilj je upoznati građane i polaznike programa o tome što je urbanizam, koliko je klasno i politički određen te tko nam gradi grad, tko planira, a tko naseljava.

1. rujan od 19 do 21 sat – sjeverozapadna kula Dioklecijanove palače (početak Bosanske)

Ana Peraica predstavit će utjecaj zračne fotografije na urbano planiranje Splita od izuma do danas. Prvi dio predavanja vodi nas kroz razvoj zračnog snimanja, od njegovih početaka sredinom XIX. stoljeća do danas, s fokusom na urbanizaciju nenaseljenog prostora, obnovu ratom porušenih prostora, te gentrifikaciju naseljenih dijelova grada. Drugi dio predstavlja ključni slučaj snimanja secesijske vile te uspoređuje načine snimanja arhitekture u prvim dekadama XX. stoljeća s onim danas, kada se većina fotografija arhitekture svodi na fotografije nekretnina, u Dalmaciji posebno apartmana.

2. rujan od 16 do 20 sati – Društvo arhitekata Splita, Starčevićeva 24

Daša Gazde – Sto godina nakon Schurmannovog regulacionog plana grada Splita iščekujemo izmjene i dopune GUP-a (Generalni urbanistički plan). Taj plan, začet 1923., jedan je od čimbenika kulminacije promjene promišljanja javnosti o tome kako gledati grad. Daša nam kroz predavanje prenosi iščekivanja, nadanja i rezultate istih s prijelaza iz XIX. u XX. stoljeće te će na primjerima pokazati kako nam danas ide. Ili ne ide?

3. rujan od 17.30 do 20.30 sati – okupljanje na Jadranu, vođena tura – obavezno ponijeti vodu, obuću za hodanje, šugaman i kupaće!

Kroz vođenu turu, Jere Kuzmanić upoznat će nas s nastankom i životom neformalnih sportsko-političkih društava, lokacijama na kojima su se okupljali i njihovim aktivnostima: – Da u Splitu štošta nije rezultat institucionalnog planiranja već svi znamo, ali neke od priča u pozadini formacija društvenih institucija i infrastrukture imaju fascinantnu povijest i utjecaj na sadašnjost. Splitske Republike su neformalna sportsko-politička društva koja su se okupljala u neuređenim uvalama Splita početkom dvadesetog stoljeća. Osim što su se međusobno natjecali u sportovima i dobroj zafrkanciji, vodili su ratove, imali zastave i ambleme, te se na neki način izrugivali propadanju austro-ugarske, slabašnoj vlasti jugoslavenske krune, talijanskoj odumirućoj buržoaziji… Iz Republika su izrasli mnogi pomorski sportski klubovi u Splitu (POŠK, PSK Jadran, VK Gusar, itd.), a možda je utjecaj i znatno dublji – urbaniji? Pridružite se  turi na kojoj ćemo preko nekih od najbitnijih vala Splita zaroniti u veze u trokutu Split-more-sport.  Svim sudionicima podijelit će se i fanzini koji obrađuju navedenu temu.

4. rujan od 16 do 20 sati – Umjetnička akademija, Zagrebačka 3

Sandi Vidulić upoznat će nas sa lokalnim specifičnostima historicizma i secesije u kontekstu povijesti umjetnosti, ali i društveno-političkih zbivanja, nudeći i suvremenu perspektivu. Na pojedinim primjerima elaborirat će izgled zgrada u suodnosu s gradom, te što se s njima događalo u novije vrijeme. Građevine koje se pojavljuju u tom periodu, danas su nerijetko zanemarene i predstavljaju “skriveni grad”, a bile su mišljene da djeluju reprezentativno i zadivljujuće. Vedute s prikazima tih građevina bile su česti motivi na koloriranim razglednicama koje u tom periodu ulaze u primjenu.

---

Urbanizam i prostorno planiranje grada, prostor koji nas okružuje manifestira našu povijest i kulturni identitet. Iako oblikovanje prostora utječe na svakodnevno ponašanje građana, te uvjetuje kvalitetu života, urbani pejzaži uvijek su posljedica odnosa moći i pojedinačnih interesa. Prosječni građani pritom često nemaju priliku dobiti uvid u razloge izgradnje određenih objekata, kompleksa ili čitavih kvartova, pa samim time ni priliku za sudjelovanje u njihovom razvoju. Program teži otkriti i pokazati nove i odbačene, alternativne mogućnosti grada kao drugačijeg mjesta za život, život krojen po mjeri čovjeka.

Više informacija o programu.

---

Program financiraju Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split i Društvo hrvatskih filmskih redatelja. Kino klub Split financiraju Hrvatski audiovizualni centar, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura nova.

Suradnici: CHC Prostor, Multimedijalni kulturni centar Split, Platforma Doma mladih
Vizualni identitet: Segor Garber

Zahvale: Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu na ustupanju prostora u sjeverozapadnoj kuli Dioklecijanove palače koji koristi Katedra za graditeljsko nasljeđe, Galerija umjetnina Split, Udruga za suvremenu umjetnost KVART, Kotar Gripe, Kotar Blatine-Škrape, Kotar Grad, Gradska knjižnica Marko Marulić, Umjetnička akademija sveučilišta u Splitu, Filozofski fakultet Split, Muzej Grada Splita, DeltaLab & Urbani studiji, Rijeka

Zahvaljujemo svima koji pomažu u promotivnim aktivnostima


pošalji link | verzija za printanje

Najavljen jubilarni 15. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih u Varaždinu 22.05.2024.
ZAGOVA FILMSKA MATINEJA 22.05.2024.
USPJEŠNO ZAVRŠENA 5. STOP MOTION SCENA U KARLOVCU 22.05.2024.
Razvoj projekta: nova radionica na 26. Školi medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” razvija znanja i vještine potrebne za produkciju prvog filma! 22.05.2024.
5. STOP MOTION SCENA U KARLOVCU - najava 15.05.2024.
Projekcija filma AI Jetée Adriana Goycoolea i razgovor s autorom 15.05.2024.
Novi blokovi Digitalne filmske naSTAVe donose svjetski prepoznate filmske naslove iz kamera mladih autora! 15.05.2024.
U ROSTOCKU ODRŽANA YOUTH CINEMA NETWORK KONFERENCIJA 2024 15.05.2024.
Provedba projekta „Filmska pismenost u školi“ 15.05.2024.
Svečanim potpisivanjem ugovora započeo treći ciklus poticanja rada školskih filmskih družina koji financira HAVC 15.05.2024.
21-30/5756
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta