english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

KEMIJSKO-FILMSKI POKUSI SU ZAVRŠENI, NAGRADE SU PODIJELJENE, A 18. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 6. FOUR RIVER FILM FESTIVAL ČEKAJU VAS NAJESEN

15. rujan na kalendaru svima nam je označio kraj filmskom kemijanju i kraj 17. Filmske revije mladeži i jubilarnom 5. Four River Film Festivalu no brojka od 5 000 posjetitelja ovom završetku dala je „happy end“.

Jučer smo zatvorili Reviju i Festival koji su počeli jutarnjom projekcijom Filmskog 5+ uz Dukatino, u kinu Edison na kojoj su najmlađi imali priliku pogledati zadnje festivalsko prikazivanje Andersenovih bajki. U svijet mašte jučer su ušli uz Princezu na zrnu graška, Jelu, Cvijeće male Ide i Svinjar. Za to su vrijeme u Knjižnici za mlade srednjoškolci predstavljali srednjoškolcima i to: Europski festival nezavisnog filma, sa sjedištem u Parizu, koji iz godine u godinu nastoji otkriti i predstaviti najbolje nezavisne filmove iz cijelog svijeta te Ekološki Filmski Festival Barents, pokrenut ove godine, s ciljem širenja ekološke osviještenosti. Nakon upoznavanja sličnih filmskih manifestacija u Knjižnici za mladi filmaši su u 12 i 30 sati preselili u GK Zorin dom kako bih sudjelovali na tribini Treba li filmove u kinima označiti perdikatima s obirom na sadržaj?Tijekom žustre rasprave u kojoj su sudjelovali Dario Lonjak i Ivan Kelava čije smo filmove imali priliku vidjeti proteklih večeri, Sanja Aničić, redateljica HRT-ove emisije Kokice, Jura Troje, član selekcijske komisije te tročlani natjecateljski žiri, David Whitt, Aleksandra Szymanska i Dana Budisavljević uz moderatora Boška Piculu, također člana selekcijske komisije, sudionici su zaključili da je ova sveprisutna tema neiscrpan izvor rasprava, a pobjedu je odnijela afirmacijska grupa. Na sadržaj filmova koji su bili uključeni u natjecateljski progam osvrnula se članica žirija, producentica Dana Budisavljević: "Nismo niti u jednom času komentirali da je u natjecateljskim filmovima bilo nešto neprikladno, samo smo primjetili da je bilo jako puno depresivnih tema, kao što je gubitak roditelja." ,dok je redateljica emisije Kokice Sanja Aničić naglasila funkciju predikatizacije: "Da predikatizacija za pomoć roditeljima, kao neko savjetodavno tijelo, ali ne kao cenzura." Debata nas je polako približila svima najbitnijem trenutku - dodjeli nagrada i svečanom zatvaranju 17. Filmske revije mladeži & 5. Four River Film Festivala.

Osim glavne nagrade Grand Prixa, nagrade za najbolji animirani, dokumentarni, igrani film te onaj u kategoriji slobodnog stila treću godinu za redom tročlani žiri odlučio je i o nagradi namijenjenoj autorima filma koji svojom temom, pričom i junacima najuspješnije progovara o nasilju, s naglaskom na mlade.  Žiri srednjoškolaca kojeg su ove godine činili Katarina, Filip i Sara odlučio je dodijeliti Žutu zastavu filmu Miro, ti to možeš Video skupine doma učenika srednjih škola Bjelovar.

U konkurenciji filmova prijavljenih za 17. Filmsku reviju mladeži nagrade su osvojili sljedeći: najbolji animirani film - Somnambul, samostalnog autora Matea Kovača iz Orahovice, najbolji dokumentarni film -Po kinu se grad poznaje, domaćina Kinokluba Karlovac, najbolji igrani film - Red Handed, samostalnog autora Bruna Mustića iz Splita, a FKVF Zaprešić je s filmom 100 posto jabukakući ponio nagradu za najbolji film u kategoriji slobodnog stila.

U sklopu 5. Four River Film Festivala žiri je nagrade dodijelio igranom filmu Freya, Station Nexta iz Danske, animiranom filmu iz Belgije - Rez, videoskupine Making Movies Jekini te Libanonki Jude Chehab za najbolji dokumentarni film - Iza šatora. S obzirom na širok izbor i težak odabir, žiri je uz Freyu nagradio i film Korisnička podrškaTed Beard! Productionsa iz Irske.U kategoriji dokumentranog filma napravljene su iznimke pa je uz već spomenuti film mlade Jude nagrada otišla u ruke  Screenagersa iz Njemačke za film Dom je negdje drugdje. Mlad koliko i jučer, u suradnji Velike Britanije i Latvije odnosno Mareksa Kolatsa i Dane Jasinkevice iz Eletric December Watersheda, pobijedio je u konkurenciji filmova slobodnog stila.

Publika je ove godine imala isti ukus kao i žiri te su i oni nagradili Libanonku Jude za dokumentarni film Iza šatora, a Grand Prix ove godine odlazi u ruke Belgijancima iz Making Movies Jekina za film Elton i Elza.

Kemijske supstance su izreagirale i odvele do kraja 17. Filmske revije maldeži & 5. Four River Film Festivala. Unatoč hladnom i kišnom vremenu zadržali smo dobru atmosferu i još jednom oživjeli oronulo kino Edison koje je na trenutak zabljesnulo filmskim žarom.

Četiri dana za redom, podnevne sate posjetitelji i gosti Revije i Festivala kratili su projekcijama natjecateljskog programa, točnije njih sedam, na kojim je prikazano šesdeset i sedam filmova iz cijelog svijeta. Večeri su po izmijenjenom programu provodili u GK Zorin dom uz projekcije filmskog programa Nekad leureati Revije, a danas?  na kojima su se predstavila dva filmaša u usponu, studenti režije i produkcije na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu - Dario Lonjak i  Ivan Kelava. Svojim su uratcima mladim filmašima probudili nadu da film u Hrvatskoj nije marginaliziran kao što se to ponekad čini.

Karlovac se još jednom pozdravlja od Revije i Festivala.  Pred nama je cijela godina napornog rada i osmišljavanja 18. Filmske revije mladeži & 6. Four River Film  Festivala u organizaciji Kinokluba Karlovac i Hrvatskog filmskog saveza koje će 2013. godine trajati do 11. do 14.rujna . Osim toga, iduće godine u Karlovcu vas čeka i Europska konferencija o filmskom stvaralaštvu mladih.

Kemijski pribor je spremljen, nagrade su podijeljene, ostvarili smo „kemiju” između filma i 5000 posjetitelja, a gosti su unatoč opasnim kemijsko-filmskim reaktantima sigurno ispraćeni!


pošalji link | verzija za printanje

17. filmska revija mladeži i 5. four river film festival
Filmski i drugi razgovori
TREĆI DAN FILMSKOG KEMIJANJA JE IZA NAS, A DANAS POKUS PRIVODIMO KRAJU!
17. filmska revija mladeži i 5. four river film festival
Pada(la) kiša...
DRUGI DAN ŽUTILA OBILJEŽILE TRI PROJEKCIJE NATJECATELJSKOG PROGRAMA, EDUKATIVNI PROGRAM ZA MENTORE I AUTORE I VEČER UZ MLADOG REDATELJA I KARAOKE
17. filmska revija mladeži i 5. four river film festival
Crni Edison
FILM SE OPET VRATIO U KARLOVAC I NAPRAVIO PRAVU EKSPLOZIJU ODUŠEVLJENJA
17. filmska revija mladeži i 5. four river film festival
Kemijanje
Upravo su eksplodirale filmske epruvete!
Dva dana do 17. Filmske revije mladeži i 5. Four River Film Festivala – filmsko kemijske reakcije su na pomolu!
17. FILMSKA REVIJE MLADEŽI & 5. FOUR RIVER FILM FESTIVAL - MEKA ZA SVE LJUBITELJE FILMA
Umjesto profesora, od 12. do 15. rujna srednjoškolce će ocjenjivati oni...
Srednjoškolci i voditelji filmskih družina, upoznajte...
...CIJELU EUROPU!
Otkrivamo Vam dio filmskog žutila... ALI,SAMO MALI!
67 filmova za ovogodišnji natjecateljski program!
EKIPI FILMSKE REVIJE MLADEŽI I FOUR RIVER FILM FESTIVALA PRIKLJUČIO SE I 83-GODIŠNJI LJUBO JELČIĆ!
POSTANI ZVIJEZDA MEĐUNARODNOG FILMSKOG SREDNJOŠKOLSKOG FESTIVALA
Produljene su prijave za 26. izdanje Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Karlovcu i Puli! 19.06.2024.
30. Internacionalna filmska radionica i godišnja produkcija ŠAF-a Čakovec 19.06.2024.
Predstavljanje 26. Škole medijske kulture Pula u Klubu PFT-a 12.06.2024.
Kino klub Split održava XIII. SMOTRU - između dva filmska bloka održat će se i filmski kviz 12.06.2024.
Hrvatski filmski savez obilježava Bloomsday u čast Ivanu Ladislavu Galeti 12.06.2024.
Podrum ponedjeljkom 12.06.2024.
Otvorene prijave na 17. Production in 12.06.2024.
NAGRAĐENI FILMOVI 7. FUSE FESTIVALA 12.06.2024.
Podrum ponedjeljkom 12.06.2024.
Otvorene su prijave na radionicu kreativnog dokumentarnog filma Kumjane Novakove u Kino klubu Split 05.06.2024.
1-10/5758
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta