english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Nijanse emotivnih naboja

Program izložbi mladih autora odabranih u sklopu natječaja „Podrum ponedjeljkom“svojom zanimljivošću svakako osvježava i obogaćuje izložba radova slikarice Ene Vuglovečki pod nazivom„Nijanse emotivnih naboja“što će do kraja ožujka ostati otvorena u podrumskom prostoru Centra P4 u Preradovićevoj ulici u Varaždinu.

Kao što sama autorica kaže, ideja njenih apstrakcija temelji se na upoznavanju unutarnjih umnih realnosti i skupljanju često turbulentnih emocija, a ogrebotine, mrlje i boje na njenim platnima predstavljaju emocije, skrivene osobine prirode i ljudske duše. Oblici, kaže Ena Vuglovečki, iako skraćeni i apstrahirani, izranjaju iz guste smjese boje, ljepila i ostalih materijala, ali ne gube vezu s predmetnom realnošću. Koristeći slikarske tehnike struganja i drippinga, mlada autorica miješa različite materijale poput papira, gipsa, drva, kolaža koji u kombinaciji s debelim nanosima boje rezultiraju zanimljivom reljefnom površinom. Njena sklonost apstraktnom izrazu i ekspresivnoj  gesti je posljedica osobnih promišljanja i stavova, a postaje još logičnija kad se zna da često navodi kako inspiraciju crpi u slikama pokojnog koprivničkog umjetnika, akademskog slikara Romana Baričevića. Slikanje me poziva na igru,prihvaćanje vlastitih iluzija,namjera,težnji,ideja i osjećaja, kaže Ena Vuglovečki, ističući kako svoje slike stvara vođena znatiželjom i intuicijom. Nije li upravo Kandinski tvrdio kako je cilj naslikati sliku koja dolazi iz intuicije, a ne iz onog naučenog; sliku koja će obuzeti promatrača i probuditi mu osjećaje. U svojoj knjizi „O duhovnom u umjetnosti“ on tvrdi da je općenito govoreći, boja sila koja izravno utječe na dušu. Boja je klavijatura, oči su batići; duša je klavir s mnogo žica. Umjetnik je ruka koja svira, dodirujući ovu ili onu tipku, kako bi stvorio vibracije u duši, kaže Kandinski. Uzbudljiva, emotivna priroda likovnih radova Ene Vuglovečki iz ciklusa „Nijanse emotivnih naboja“kojima se predstavlja varaždinskoj publici, govori o tome kako ne treba sumnjati  da u nadolazećim godinama ovoj mladoj autorici predstoji mogućnost zanimljive, ako ne i sjajne umjetničke karijere.

Srećko Lebinec

BIOGRAFIJA

Ena Vuglovečki

Ena Vuglovečki rođena je 1999. godine u Koprivnici. Završila je Gimnaziju „Fran Galović" Koprivnica. Osim glume u kazalištu „Ludens Teatar" u prostoru Doma mladih Koprivnica,  najveća preokupacija bila joj je slikanje,  te je prvu od triju samostalnih izložbi imala sa sedamnaest godina u kulturno kreativnom centru „Pixel".Iste godine usljedila je još jedna izložba u Podravskoj banci , a nakon toga ponovno u Pixelu. Nakon Gimnazije četiri je godine živjela i radila u Londonu. Izvan radnog završila je edukaciju u produkcijskoj kompaniji "MEDIORITE" pod nazivom ''SHIFT'' program za uvod u produkciju za mlade ljude koji žele naučiti osnove produkcije,kreiranje sadržaja osnove kamere,razvitak ideja za vlastiti kratki film, koji je na kraju edukacije i snimila. Njezina težnja naginje radu s djecom,razvijanju umjetničkih vještina oko filma,glume i slikanja, a posebno ju zanimaju psihoterapija i art terapija.


pošalji link | verzija za printanje

Otvorene su prijave na radionicu kreativnog dokumentarnog filma Kumjane Novakove u Kino klubu Split 05.06.2024.
Godišnji program Kino kluba Sisak 05.06.2024.
USKORO POČINJE 7. IZDANJE FUSE FESTIVALA U KARLOVCU 05.06.2024.
Svečano je zatvoren jubilarni 15. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih uz proglašenje pobjednika 05.06.2024.
Na jubilarni 15. VAFI & RAFI festival u Varaždin stigli gosti iz cijelog svijeta 05.06.2024.
Produljene prijave za nova izdanja Filmske revije mladeži, Four River Film Festivala te Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Smotre hrvatskog školskog filma! 05.06.2024.
Jeffery Perkins i Fluxus u Klubu PFTa 29.05.2024.
Autor u gostima: Marko Bičanić 29.05.2024.
U Kino klubu Split započinje program javnih projekcija "U kvadrat" 29.05.2024.
Masterclass renomirane španjolske scenaristice, redateljice i snimateljice Pilar Palomero 29.05.2024.
31-40/5779
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta