english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2005.
50

Mediji u nastavi

GENERACIJSKI OPROŠTAJ

Videostvaralaštvo u OŠ S. S. Kranjčevića, Zagreb

Iako nemaju službeno ustrojenu videodružinu, učenici osmih razreda zagrebačke Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića, iz klasičnog usmjerenja, proizveli su ove školske godine, između ostaloga, čak dva vrijedna filma, Vilinske vijesti, prikazan u sklopu obilježavanja dana škole, te Zašto ste nas voljeli?, zamišljen i nastao kao svojevrstan oproštaj generacije od osnovnoškolskih dana. Trideset i šest učenika 8. d (dekači) i 8. e (ekači) razreda, dvadeset i dvije djevojčice i četrnaest dječaka, klasičara iz zagrebačke OŠ S. S. Kranjčevića, s prosječnim ocjenama 4,8 i bez odgojnih problema, sudionici tri terenske nastave, dva maturalca te glumci i autori kazališne predstave, Eshilove trilogije Orestija, izvedene na daskama zagrebačkog kazališta , «na prvi pogled izgledaju kao prosječni razredi jedne prosječne škole», piše na omotu njihova DVD-ja, «no, ako malo dublje pogledate, malo se uživite u njihov svijet, vidjet ćete da su oni mnogi više od toga». Pa su tako, među ostalim, odlučili svoj odlazak iz osnovne škole obilježiti na razne načine, a jedan je od njih snimanje rečenoga DVD-a, tijekom 2004. i 2005. godine, kojim se opraštaju jedni od drugih, od škole i učitelja, od važna dijela svojih mladih života. Kako bi rekao Roko Rumora: «…odlučili smo nekako zabilježiti sami sebe, da se imamo čega sjećati, da imamo lijepe uspomene… Ovaj film je retrospektiva naših zajedničkih godina…»
Filmsko i videostvaralaštvo u kategoriji djece i mladeži najčešće je usmjereno na kratke igrane i dokumentarne filmove, pokatkad na kakav animirani uradak, a cjelovečernji su filmovi iznimno rijetki. Već i zbog trajanja od čak 87 minuta Zašto ste nas voljeli? izaziva dužnu pažnju. Sastavljen je od niza razgovora s učenicima, učiteljima i roditeljima, dokumentarnih zapisa s ekskurzija i drugih školskih događanja, igranih dijelova u kojima učenici pjevaju, plešu i glume, a sve je povezano citatima iz poznatih filmova, od Kuma, preko Cabareta do Prohujalo s vihorom i niza drugih, koji povremeno duhovito, a ponekad, budimo iskreni, usiljeno i nevezano s temeljnom pričom, komentiraju školsku svakodnevicu, te prigodnim fotografijama pridružene autorice, učenice Tatjane Kovačić.
Autori su cjelovečernjega kolaža Zašto ste nas voljeli? učenici Roko Rumora, koji potpisuje režiju, montažu i vođenje razgovora, i Janko Brlečić, zapamćen po, u najmanju ruku, osebujnoj kameri i vođenju razgovora. Učiteljice Dubravka Matković i Melita Kuntić napisale su scenarij, pomagale u montaži i vođenju razgovora, a u cijelom je ostvarenju vidljiva uzajamna bliskost i razumijevanje pa se rad zaista može smatrati timskim, u najboljem značenju te riječi.
Darovita generacija osmaša ostaje zapamćena i po pokretanju školskoga časopisa Forum 14 (objavljeno je osam brojeva), po kazališnoj predstavi i jednom kratkom te dva igrana dugometražna filma, a i premijeru svojeg filma Zašto ste nas voljeli?, koja je 18. ožujka 2005. godine održana u dvorani zagrebačke Kinoteke, popratili su marketinški dobro razrađenim aktivnostima pa su tako školskim kolegama, roditeljima, učiteljima i drugim sudionicima ponudili plakate, DVD-zapise te posebno izdanje svojeg časopisa, sada naslovljena Forum Minus, s prigodnim tekstovima o svojem filmu i o filmskim klasicima koje su u njemu uporabili.
Zbog svega toga sigurni smo da će ova generacija osmaša (i njihov oproštaj od osnovne škole) zaista dugo biti pamćeni. A možemo i s punim pravom vjerovati kako će i u srednjoj školi, pa i poslije, znati i htjeti pružiti još različitih i uspješnih aktivnosti, među ostalim i u filmskom i videostvaralaštvu.
Njihove voditeljice, Duda (Dubravka Matković) i Melita (Kuntić) kažu kako će biti užasno teško vratiti se ove jeseni i ne naći dekače i ekače, ali možda će, nakon što prođe vrijeme tugovanja, nastaviti s drugim generacijama neko slično druženje. No, uvijek će pamtiti ovu nadarenu generaciju jer, kažu, …It's easier to leave than to be left behind.


Duško Popović

FILMOM DO LIFTA ZA LUMENE
ZAGORKINI LUMENI
Jedanaest filmova u tri godine
Što i tko stoji iza Nasilja u školi
Težak put do Pobjede

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta