english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2005.
50

Mediji u nastavi

ZAGORKINI LUMENI

Videodružina ZAG, koja djeluje u sklopu OŠ Marije Jurić Zagorke, već se može pohvaliti određenim brojem realiziranih dokumentaraca, a posljednji, pod znakovitim naslovom Zagorkini lumeni, imao je osobitu čast da bude, rame uz rame s američkim superhitovima, prikazan u elitnoj i prepunoj dvorani prvoga hrvatskog multipleksa Cinestar.
Zagorkini lumeni govori o dvojici učenika te škole – Filipu Bosancu koji boluje od cerebralne paralize i invalidnom Kristijanu Vincetiću...
Da bi se mogao predočiti hvalevrijedan koncepcijski pristup Zagorkinih lumena, čak određenu ‘inovatnost’ u odnosu na već postojeću dokumentaristiku koja je u hrvatskom filmu obrađivala, na ovaj ili onaj način, tjelesno i intelektualno zakinutu (invalidnu, retardiranu) djecu, prisjetit ćemo se da su ti filmovi, najčešće opravdano, iznosili dokumentirane kritičke opservacije o egzistencijalno dvojbenom statusu takve djece u našim sredinama, u našoj zemlji. U tom smislu, izravne usporedbe radi, karakterističan je dokumentarac Ja sada živim ovdje Zorana Pisačića prikazan na minuloj Reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, a govori o statusu ustanove za djecu s posebnim potrebama smještene, kao i ona Marije Jurić Zagorke, u zagrebačkoj Dubravi. U tom dokumentarcu kamera nam – postupkom neupitna dokaznog materijala – otkriva šokantnu zapuštenost, derutnost i u svakom smislu neprikladnost ustanove za one koji bi, zbog visokog stupnja svoje hendikepiranosti, trebali posebnu njegu i nadasve udoban, uljuđen okoliš. Autor je turobnu priču, ne posežući za ‘jačim’ izričajnim argumentima, utemeljio na pomirljivim, nepatetičnim iskazima štićenika i na dokumentiranu prikazu duboko potresna ‘stanja stvari’.
Članovi videodružine ZAG imali su tu sreću – u nesreći – da su svojim dokumentarcem mogli posvjedočiti o počecima korjenitih promjena u tretmanu djece koja su, ne svojom krivnjom, morala oćutjeti svu gorčinu ovakvih ili onakvih tjelesnih zakinutosti. Spomenuti film o Filipu i Kristijanu, na prvobitnoj razini, nedvosmisleno svjedoči da ‘pomiješanost’ tih dječaka sa zdravom djecom ne samo što ih nije dodatno opteretila nego im je izravno pomogla da se integrativno socijaliziraju, čak da s vremenom otkriju i neke svoje prednosti (talente) koje druga djeca nemaju – dapače, da se i sami ‘probiju’ u ekskluzivni klub Zagorkinih lumena; primjerice, posve nepokretni Filip umije vješto jahati konja, a Kristijan se već okitio brojnim medaljama postavši trostruki plivački prvak u kategoriji osoba s invaliditetom.
No, ima u tom filmu nešto što se osjeća, zrači i raduje: to je ona nehinjena, posve prirodna skrb i nježnost razreda spram svojih zakinutih prijatelja. To je ono nenametljivo prijateljstvo koje se ne ističe, nego živi.
Dakako, i sama škola – kako upozorava ovaj film mladih brojnih realizatora – može i dalje napredovati, rasti u kvalitetnom tretmanu takve djece. Primjerice, dobrohotnu dječaku uvijek topla vedra lica Filipu i njegovoj požrtvovnoj majci škola hoće pomoći tako da ih, izgradnjom posebnoga dizala, oslobodi svakodnevna napora svladavanja ulaznih stuba u zgradu. Premda odgovarajuće institucije u gradu još nisu prepoznale važnost (novčanog) zahtjeva škole, njezin je vodeći tim krenuo u potragu za sponzorima i darovateljima kako bi, konkretnim činom, otpočeo i takvu vrst humanizacije školskog prostora.
Članovi videodružine ZAG (predvođeni profesoricom Melitom Horvatek Forjan) svakako su, realiziravši Zagorkine lumene, na dobru putu ...


Petar Krelja

FILMOM DO LIFTA ZA LUMENE
Jedanaest filmova u tri godine
Što i tko stoji iza Nasilja u školi
Težak put do Pobjede
GENERACIJSKI OPROŠTAJ

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta