english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2002.
38

Amarcord

Mozaik

Program predstavljen u Galeriji Trafo, Budimpešta, Mađarska i u Rijeci, prigodom otvarenja izložbe Inovacije - Akvizicije Moderne galerije

FRAME BY FRAME
Retrospective of Croatian Video art

PART I - OLD SCHOOL

(izbornik Branko Franceschi - radovi iz arhive Hrvatskog filmskog saveza)

1. Sanja Iveković
Make Up - Make Down
1976.
2. Dalibor Martinis
Open Reel
1976.
3. Goran Trbuljak
Untitled
1976.
4. Ante Božanić
Bands
1977.
5. Breda Beban, Hrvoje Horvatić
Geography
1989.
6. Ivan Ladislav Galeta
Letter
1995.
7. Vladimir Petek
Tronic
1997.
8. Vlado Zrnić
Borders of Time
1994.
9. Milan Bukovac
Multiplication
1994.
10. Zlatko Kopljar
Love Shot
1996.
11. Zdravko Mustać
Bouquet
1996.
12. Dan Oki
Dinamis
1996.BORDO U PEKINGU

U organizaciji BBI-a (Beijing Broadcasting Instituta) i CILECT-a (Međunarodnog centra za veze između filmskih i TV škola) održana je 3. i 4. travnja u Pekingu Međunarodna konferencija o animacijskoj edukaciji u Aziji pod naslovom Tradicionalno u svjetlu novoga. U dva radna dana sudionici su iznosili svoje poglede na pitanje očuvanja nacionalnih i osobnih vrijednosti u animacijskom umjetničkom stvaralaštvu u suvremenim globalnim uvjetima, o novom, kompjutorskom dobu, te o mogućnostima tradicionalne animacije u budućnosti. Moderatori su bili Myron Emery, predstavnik CILECT-a (SAD), Richard Chuang, predsjednik PDI/DreamWorksa (SAD) i Lu Shengzhang, direktor Skole animacije BBI-a.
Pored domaćih profesora, animatora i predstavnika kineskih sveučilišta, škola i filmskih kompanija, pozvani strani gosti-sudionici bili su: Paul Fletcher, profesor
Viktorijanske umjetničke škole za film i TV (Australija), Maya Yonesho predavačica Sveučilišta Kyoto Seika (Japan), Yoichiro Kawaguchi, profesor Tokijskog sveučilišta (Japan), Richard Chuang (SAD), Rebbeca Lennox Stewart, predavačica animacije na Nge Ann Polytehnic (Singapore), Borivoj Dovniković Bordo (Hrvatska) i Vesna Dovniković, glavna tajnica ASIFA-e, Međunarodne asocijacije animiranog filma.
U tijeku konferencije prikazani su flash-radovi prve generacije studenata animacije BBI-a, zatim studentski filmovi iz Australije i Japana, pa program kompjutorske eksperimentalne animacije iz Tokija. Bordo Dovniković ilustrirao je svoj govor jednim od najvažnijih djela zagrebačke škole, Satiemanijom Zdenka Gašparovića.
Posebno zanimljivo bilo je izlaganje predsjednika DreamWorksa Richarda Chuanga o tome kako je nastao i tehnički realiziran dugometražni animirani film Shrek.
Konferencija je pokazala koliko se kinesko društvo brine oko nacionalnog animiranog filma i umjetnosti animacije.


Anita Jelić


HRVATSKI AUTORI U TRENTI
U Sloveniji, na filmskoj školi Pokaži jezik, predstavljen je program hrvatskih filmova

U Trenti je tijekom ožujka, travnja i svibnja 2002. godine održana peta filmska škola Pokaži jezik. U radu škole sudjelovali su predavači i polaznici iz Slovenije, Hrvatske i Srbije. Tijekom susreta, koji je održan u svibnju, prikazan je program hrvatskih autora koji je pripremio Hrvatski filmski savez. Mladim polaznicima škole, uglavnom Slovencima, predstavljeni su radovi njihovih hrvatskih kolega. U sklopu programa prikazni su filmovi: 91, 2, 3... Dražena Kranjca, More Tanje Golić, Tomislav Gotovac Tomislava Gotovca, Untitled No 1 K. Kožula, A. Šimičić i M. Raosa, Convergence Vlade Kneževića, Pressentia Alana Solde, Underwar and something around it Biljane Čakić, On Ivice Brusića, Grozica subotnje večeri Zvonimira Karakatića, Meeting Alice Vedrana Šamanovića, Obavezan smjer Jelene Nazor, Anomija Vjekoslava Živkovića.
Najviše zanimanja izazvali su filmovi Underwar and something around it, autorice Biljane Čakić i Anomija, animirani film mladog autora Vjekoslava Živkovića iz Karlovca.


FREE SPACE U BOCHUMU

Hrvatski dokumentarni film Free Space Damira Čučića dobitnik je jedne od tri jednakovrijedne nagrade stručnog žirija na 12. međunarodnom videofestivalu u Bocuhumu, održanom od 25. do 27 travnja. Film je prikazan u međunarodnoj konkurenciji s četrdesetak eksperimentalnih, dokumentarnih i igranih filmova sa svih strana svijeta. Čučićeva nekonvencionalno režirana priča o nevoljama prognaničke obitelji nastanjene u napuštenoj kineskoj kući, snimljena je u hrvatsko-nizozemskoj koprodukciji. Free Space već je prikazan ne nekoliko europskih festivala, među ostalima, na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA 2001) u kategoriji "Jan Vrijman", a na 19. Festivalu videa Estevar-Livia 2001 nagrađen je grupnom nagradom koja mu osigurava distribuciju na tridesetak inozemnih televizijskih kanala.


VIDEORADOVI IZ HRVATSKE MEĐU NAJBOLJIMA NA FESTIVALU U BERLINU

Na 8. Međunarodnom festivalu neprofesijskog filma i videa Prozor prema Istoku, koji je pod patronatom Svjetske organizacije neprofesijskog filma (UNICA) održan od 22. do 24. ožujka 2002. u Berlinu, nagrađena su dva hrvatska filma neprofesijskih autora. Film The Cure grupe autora iz FKVK Zaprešić proglašen je najboljim mladim filmom, dok je animirani film Anomija Vjekoslava Živkovića, člana Videodružine Gimnazije Karlovac, dobio drugu nagradu. Autori filmova, svi redom srednjoškolske dobi, u pratnji voditelja klubova Mira Klarića i Damira Jelića, bili su berlinski gosti.

Na festivalu koji organizira ARS CINEMA BERLIN a posebno se usredotočuje na filmsko stvaralaštvo srednje i istočne Europe, prikazano je 46 od okupno 160 prijavljenih ostvarenja svih vrsta i duljina, iz dvadesetak europskih zemalja a ocjenjivao ih je žiri sastavljen od profesionalnih filmaša i kritičara.


30. FESTIVAL DER NATIONEN

Na nedavno održanom 30. Internacionalnom festivalu filma i videa, od 16. do 22. lipnja 2002., u Ebenseu, Austrija, prikazano je nekoliko radova iz Hrvatske. FKVK Zaprešić iz Zaprešića sudjelovao je sa sedam video ostvarenja: The mission, Samo mijena stalna jest, Nemir, Prijateljstvo, Proljetne radosti, Sizif, Ljetne radosti. Prikazani su još: Anomija Vjekoslava Živkovića iz Karlovca, Neurotic dancers Vedrana Šamanovića iz Zagreba i Zvuk u erotici Željka Majnarića.


POZIV IZ ZLINA

Na poziv organizatora na 42. Internacionalni filmski festival za djecu i mlade, koji je održan u Zlinu od 26. svibnja do 1. lipnja 2002. godine, Hrvatski filmski savez predstavio se s programom video radova mladih autora. Prijavljeni su radovi Anomija (Karlovac), Kleopatra (Čakovec), Opsesija (Čakovec), Čemu žurba (Karlovac), Selo moje malo (Karlovac) i Samo mijena stalna jest (Zaprešić).


FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA ANNECY

Od 2. do 8. lipnja, u francuskom gradu Annecyju održan je jedan od najvećih (i najstarijih) festivala animiranog filma u svijetu. ŠAF (Škola animiranog filma) iz Čakovca, sa svojim filmovima i sudjelovanjem u projektima AWG-a (ogranka ASIFE za filmske radionice) prisutan je na festivalu još od 1983. Ove godine, šafovci su dobili posebno priznanje i sudjelovali u radu žirija mladih (Canal J Junior Jury), poznatog francuskog TV kanala za djecu. Predstavnici ŠAF-a bili su Valentina Šipuš, Matea Barić, Dinko Oletić i Marko Cigler, uz pratnju voditeljice Jasminke Bijelić.


POČECI ZAGREBAČKE ŠKOLE CRTANOG FILMA

U četvrtak, 13. lipnja 2002. godine, u zagrebačkom Kulturnoinformativnom centru, Preradovićeva 5, održana je tribina Zagreb filma pod naslovom Počeci zagrebačke škole crtanog filma. Uz filmsku projekciju pet ostvarenja iz baštine Duga filma, nastalih 1951. I 1952., na tribini su bili prisutni Boško Picula, voditelj tribine i širom svijeta proslavljeni animator Borivoj Dovniković.


DANI MLADE FRANCUSKE KULTURE U STUDENTSKOM CENTRU
u okviru osamdesete obljetnice djelovanja Francuskog instituta u Zagrebu

utorak, 4. VI.

19 – 20 sati, MM Centar
- OTVORENJE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA:
ARNO FABRE
- PROJEKCIJE EKSPERIMENTALNIH FILMOVA:
STUDIO “LE FRESNOY”

21 sat, Dvorana PAUK, SD S. Radića, Jarunska 2
- KONCERT:
“LA SAINTE JAVA”
(reggae i ska glazba na francuski način)

srijeda, 5. VI.

18 sati, KLUB SC i GALERIJA PU
- IZLOŽBA SLIKA I KNJIŽEVNA VEČER:
VALERIE V I ANNE-CLAUDE ROMARIE
(originalni projekt uzajamne umjetničke inspiracije gdje riječi, zvuk i pokret nadahnjuju slikara, a slike, pak, pjesnika, koji nastavlja istraživanje kako bi kroz vlastitu prizmu dočarao vizualno u riječima)
- AMBIJETALNA GLAZBA UZ COCTAIL I DRUŽENJE:
Electro – acoustique ARKHANA

četvrtak, 6. VI

11 sati, MM Centar
- OKRUGLI STOL NA TEMU FOTOGRAFIJE, SUDJELUJU:
ERIC POITEVIN i ARNO FABRE


17 sati, Francuski institut, Preradovićeva 40
- SUVREMENO FRANCUSKO PJESNIŠTVO:
A – C ROMARIE

*** ***

TEORIJA FILMA I ŽIVOTNA PRAKSA
USPJEŠNA MEDIJSKA GODINA
Yvonne Rainer,

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta