english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2006.
55

Klubovi

Iz kinokluba Zagreb

Studentova žena u izboru filmskoga programa posvećena Raymondu Carveru

Kratkometražni neprofesijski prvenac Gorana Kovača Studentova žena, snimljen u produkciji Kinokluba Zagreb, prikazan je na književnom festivalu The Age u Melbourneu (24. kolovoza — 3. rujna 2006), u okviru kojeg Australski filmski centar (Australian Center for the Moving Image — ACMI) predstavlja ciklus filmova nastalih prema pričama uglednog američkog pisca Raymonda Carvera. Program je naslovljen Focus On Raymond Carver & Robert Altman.

Kovačev film Studentova žena (2000) nastao je prema istoimenoj Carverovoj priči iz zbirke Hoćeš li ušutjeti, molim te? te progovara o besanoj i konfliktnoj noći mladoga bračnoga para, Sonji i Kreši, koji zajedno pokušavaju živjeti u iznajmljenom stanu. Glavne uloge tumače Renata Mohr i Dražen Bratulić, a direktor fotografije je Vedran Šamanović (Da mi je biti morski pas, Oprosti za kung-fu, Što je Iva snimila 21. listopada 2003, Trešeta). Do sada je film prikazivan na festivalima u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji i Estoniji.

Uz Studentovu ženu publika je imala priliku vidjeti i druge kratkometražne filmove nastale prema Carverovim pričama: Bio je to Eddyjev pas (2003) Oliviera Babineta i Bertranda Mandica i Gorenje (2004) Oliviera Jahana, oba iz Francuske, te Tropsku ribicu Chrisa Rodleya iz Velike Britanije. Tu su i dvije australske ekranizacije: Perje (1986) Johna Ruanea i Prolazi sve (2004) prema priči Andrewa Kotatkoa. Publici će se prikazati i dugometražni film američkog redatelja Roberta Altmana Kratki rezovi (1993), nadahnut nizom Carverovih priča, kao i retrospektiva od devet najvažnijih Altmanovih filmova.

Kovač trenutno priprema novi film Sobe za razgovor te priprema program One Take Film Festivala (festival filmova u jednome kadru), kojem je umjetnički direktor, a ove se godine treći put održava u Zagrebu od 17. do 19. studenog.

Radionica scenarija, režije, kamere, rasvjete i montaže

Od 10. listopada članovi Kinokluba Zagreb i njihovi suradnici ponovno su angažirani oko filmske poduke. U kinodvorani kluba na Trgu žrtava fašizma 14 započela je još jedna Radionica scenarija, režije, kamere, rasvjete i montaže. Kao i dosad, osnovna je svrha radionice, namijenjene svim dobnim skupinama, s polaznicima proći sve produkcijske i postprodukcijske faze izrade filma: od priče, scenarija, preko snimanja filma do montaže zvuka i slike do konačnoga proizvoda. Pritom se rabi sva raspoloživa oprema koju klub posjeduje. Predavači na radionicama mladi su profesionalci: redatelj Goran Dević (scenarij i režija), TV-snimatelj Robert Krivec (kamera i rasvjeta) i filmski montažer Staša Čelan (montaža).

Nakon teorijske i praktične poduke, polaznike čeka komisijski ispit, a položeni ispit omogućuje im da postanu članovi Kinokluba Zagreb te da se koriste svim raspoloživim sredsvima kluba, kao i da pohađaju napredne radionice, koje su za članove potpuno besplatne. Radionice eksperimentalnoga, dokumentarnog filma, kao i radionica snimanja, samo su neke od njih, a njih vode vrhunski predavači kao što su Vladislav Knežević, Damir Čučić, Vedran Šamanović.

Filmske projekcije u Kinoklubu Zagreb

Nova prikazivačka sezona Kinokluba Zagreb na Trgu žrtava fašizma 14 započela je u utorak, 3. listopada, ciklusom filmova španjolskoga majstora Luisa Buńuela. Program koji će se prikazivati utorkom od 21.00 sastoji se od njegovih filmova iz kasnijeg razdoblja: Dnevnik jedne sobarice, Tristana, Diskretni šarm buržoazije, Fantom slobode i Taj mračni predmet želje. Ulaz je besplatan.

*** ***

ŠAF — od Kalifornije do Osake

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta