english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2006.
55

Klubovi

ŠAF — od Kalifornije do Osake

Početak nove sezone u Školi animiranog filma Čakovec obilježen je sudjelovanjem na raznim festivalima. Sredinom rujna u Antalyi (Turska) održan je festival Mediterranean Enviromental Award 2006, na kojem je ŠAF sudjelovao s programom od devet novijih filmova. Film Ruža prikazan je na međunarodnom festivalu filma i videa za mlade u Auburnu (Australija, 18-22. rujna), a od 5. do 15. listopada ŠAF je sudjelovao na 29. Mill Valey Film Festivalu (Kalifornija, SAD) s filmovima: Sretan dan, Ograda i Frka, strka i zbrka. Selektori The Hamptons International Film Festivala (East Hampton, New York, SAD) izabrali su za prikazivanje čak sedam ŠAF-ovih filmova, od kojih su tri, Dječak i zmaj, Svinjarija i Voda uvršteni u natjecateljski dio programa.

Škola animiranog filma iz Čakovca bit će predstavljena i posebnim programom na predstojećem 13. festivalu europskog filma u japanskoj Osaki (23-29. studenoga 2006). Na web-stranici festivala ŠAF se najavljuje kao neformalna škola koja u slobodnom vremenu okuplja kreativnu djecu i mlade u dobi od sedam do osamnaest godina, nudeći im cjelovitu estetsku poduku u skladu s njihovim zanimanjima i sposobnostima.

Zahvaljujući predanosti voditelja Ede Lukmana, navode Japanci, ŠAF je postao prepoznatljiv dječji kinoklub, koji popularizira animirani film i angažiranjem slavnih animatora te organizacijom radionica animiranog filma u Čakovcu, sudjelovanjem u projektima ASIFA-e i na uglednim svjetskim festivalima animacije. Škola godišnje proizvede tri do četiri filma ukupnoga trajanja od osam do deset minuta, a od njezina osnutka 1975. realizirano je više od 120 filmova.

Prepoznatljivost ŠAF-ovih filmova, napominju organizatori japanskoga festivala, temelji se na različitim vrstama gega oko kojih djeca grade film i u svakom kadru proizvode vrlo bogatu animaciju. Za ŠAF-ove voditelje Edu Lukmana i Jasminku Bijelić Ljubić kažu kako pomno razmatraju ideje mladih autora i vode ih pedagoški i taktično ne sputavajući im kreativnost.

Uz projekciju jedanaest radova šafovaca te izložbu crteža i fotografija o radu kluba, Edo Lukman održat će jednodevnu radionicu za studente animacije, te dva predavanja kojima će prikazati povijest ŠAF-a i svoja iskustva te objasniti pojedinosti svojega načina rada s djecom.

Od ostalih festivala spomenimo MEDFILM Festival-laboratory 2006 (Rim, Italija) na kojem će biti prikazan film Frka, zbrka i strka te Toti Film Festival u Mariboru, na koji su poslani filmovi Ruža i Opsesija.

*** ***

Iz kinokluba Zagreb

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta