english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2006.
54

Iz programa Tuškanca

Posljedice ljubavi

Izložba Lina Fiorita u Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu

U Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu je 6. lipnja otvorena izložba slikara Lina Fiorita naslovljena Posljedice ljubavi, crteži za jedan film, a priređena u povodu prikazivanja filmova redatelja Paola Sorrentina u Kinu Tuškanac, od 7. do 10. lipnja 2006. godine. Dvojica su umjetnika dugogodišnji prijatelji i suradnici, pa su tako surađivali i u realizaciji niza filmova koje je Sorrentino režirao, a Fiorito bio scenograf. Osim s Paolom Sorrentinom Fiorito je kao scenograf surađivao i s redateljima Toninom De Bernardijem, Ugom Capolupom, Giadeom Colagrandeom i Antonijom Capuana.

Lino Fiorito rođen je u Ferrari, a živi i radi »između Napulja i preostalog dijela svijeta«. Autor je brojnih samostalnih i sudionik skupnih izložbi u Italiji i inozemstvu, a 1968. godine osnovao je neprofitnu galeriju Idra Duarte u Napulju, namijenjenu izlaganju djela mladih i neafirmiranih likovnih umjetnika. Član je i osnivač i kazališne avangardne grupe Falso Movimento (Lažni pokret) i autor je scenografije i vizualnih efekata za sve njihove predstave.

Fiorito je o izložbi svojih radova napisao: »Slikarstvo je, ne odveć davno smatrano samim sinonimom umjetnosti i kreativnosti, polako počelo gubiti tu središnju ulogu, i postavši poput videa, fotografije i toliko toga drugoga sredstvo, kao što je pisanje školskih zadataka, ’proizvodnje umjetnosti’. Tako su slikari, poput nekadašnjih ratnika i vojskovođa, potaknuti nekom tajanstvenom sklonošću na osamljen i pojedinačan rat s materijom, sad svedeni na likove iz časopisa koji se svakim brojem mijenjaju; niti se može više vjerovati trijumfu slikarstva i slikaru-učitelju-geniju-zvijezdi. Ti crteži su osjećaj, nostalgija, odmak i (možda) mogućnost-posljedica ljubavi.«

Duško Popović

Nekonvencionalni Mikuljan
Programi filmskih projekcija u Kinu Tuškanac
Tri hrvatske premijere u Tuškancu

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta