english
produkcija
o nama
produkcija
distribucija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
Knjige
DVD
DVD - posebna izdanja
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2005.
41

PREPOROD IZDAVAŠTVA?

Sinteza s predrasudama

Daniel J. Goulding, 2004, Jugoslavensko filmsko iskustvo, 1945-2001. — oslobođeni film, Zagreb: V. B. Z. (preveo Luka Bekavac)

Zagrebacki V. B. Z. pokrenuo je filmski niz za cijeg je urednika angažiran filmski kriticar Jurica Pavicic, a kao prva knjiga u nizu objavljena je knjiga o produkciji socijalisticke Jugoslavije, s kracom dopunom o razdoblju nakon raspada te zemlje. Izbor teme za zapocinjanje filmske edicije jako je dobar, no autor, njegovo djelo i urednicki doprinos nisu blizu toj ocjeni. Kao i u Škrabalovoj povijesti hrvatske kinematografije, estetske su prosudbe u Gouldingovoj knjizi dio šireg zahvata u društvo, a zajednicka im je znacajka i evolucionisticko poimanje povijesti s vrhuncem u modernizmu, s tim da Goulding zanemaruje, primjerice partizanske filmove. Unatoc nekim manama, Goulding daje korektan i zanimljiv pregled politicko-ideologijsko-kinematografskog iskustva socijalisticke Jugoslavije, ali sa srbocentricnim nagnucem — primjerice, Golikov film Tko pjeva zlo ne misli nije zastupljen cak ni u izabranoj filmografiji. Ceste su u Gouldinga medutim i faktografske greške te nepreciznosti u prepricavanju sadržaja filmova, a urednik Pavicic ispravljao je samo neke pogreške i to prema nejasnim kriterijima (primjerice, nije dodao ime uz svoj clanak na kojega Goulding upucuje bez imena autora). Sve u svemu, Gouldingova knjiga ipak može poslužiti kao zgodan prirucnik i podsjetnik.Damir Radić

Bookmark and Share
Alkemija, artizam, animacija
Zapisi marljiva kroničara
Privlačan i pouzdan udžbenik medijske kulture
Obljetnička, ali kritička svaštara
Novi leksikon
Profilova biblioteka Bibliografija & filmografija
Kad smo se vraćali

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

 

vijesti
novi broj
arhiva
arhiva u pdf formatu
suradnici
pretplata
impressum
kumulativno kazalo
(download Word 848kB)
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta