english
produkcija
o nama
produkcija
distribucija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
Knjige
DVD
DVD - posebna izdanja
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2005.
41

PREPOROD IZDAVAŠTVA?

Alkemija, artizam, animacija

Joško Marušić i suradnici, 2004, Alkemija animiranog filma, Zagreb: Meandar

UDK: 791.228 (049.3)

Knjiga Alkemija animacije obuhvaca nekoliko potpuno razlicitih segmenata. No, u Hrvatskoj ne postoji prevedena ili napisana povijest animacije, a tim se filmskim rodom u nas gotovo nitko sustavno ne bavi na razini kritike, povijesti ili teorije. Najzanimljiviji su dijelovi knjige oni koji objašnjavaju i pojašnjavaju proces nastajanja animiranog filma: od onoga što Marušic naziva softwareom animiranog filma pa sve do tehnologije i najobicnijih, ali filmskim kriticarima potpuno nepoznatih tajni zanata — ova je knjiga koristan prirucnik i udžbenik. Osobito je zanimljiva i obrada problema odnosa autorske i producentske kinematografije, a za ugled Zagrebacke škole animiranoga filma u svijetu zaslužna je i tocno odredena politicka konstelacija.
Upitne definicije umjetnosti i neargumentirane pohvale umjesto kratkih obrazloženja glavne su mane ove knjige, no vrline, medu kojima je i privlacan stil svih suradnika na knjizi, ipak prevladavaju.Dario Marković

Bookmark and Share
Zapisi marljiva kroničara
Privlačan i pouzdan udžbenik medijske kulture
Obljetnička, ali kritička svaštara
Sinteza s predrasudama
Novi leksikon
Profilova biblioteka Bibliografija & filmografija
Kad smo se vraćali

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

 

vijesti
novi broj
arhiva
arhiva u pdf formatu
suradnici
pretplata
impressum
kumulativno kazalo
(download Word 848kB)
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta