english
produkcija
o nama
produkcija
distribucija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
Knjige
DVD
DVD - posebna izdanja
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2006.
46

O ANIMACIJI

Paradigmatska monografija (Clare Kitson i Bajka nad bajkama Jurija Norštejna)

UDK: 791.633-051Norštejn, J. 791.228(47+57)(091)

Knjiga Clare Kitson Jurij Norštejn i Bajka nad bajkama: animatorovo putovanje autorice Clare Kitson (Yuri Norstein and Tale of Tales. An Animator’s Journey, Eastleigh: John Libbey Publishing, 2005) pravi je presedan: riječ je o monografiji, ali ne o nekom čuvenom cjelovečernjem igranom filmu, nego o jednome kratkom animiranom filmu. Dok je ovo prvo uobičajeno, drugo je gotovo nečuveno. Da je doista riječ o neobičnosti razabire se i iz uvodnog poglavlja u kojem Kitson pravda pojavljivanje knjige o jednom kratkom filmu, upozoravajući na visoki status Norštejnove Bajke nad bajkama u svjetskim animacijskim krugovima (film je u nekoliko anketa proglašen najvećim animiranim filmom svih vremena) i na složenu sudbinu toga filma. Svojedobna ugledna urednica Channel 4 za proizvodnju animiranog filma, Kitson prilazi filmu Bajka nad bajkama poput detektiva istražitelja. Polazi od činjenice da je riječ o filmu složene asocijativne strukture u kojemu se javlja mnogo međusobno nevezanih elemenata, čiju pojavu nije lako protumačiti, ali se svejedno cijeli film doima izrazito koherentan, snažne sugestivnosti.

Oslanjajući se na tri orijentira: na izvornu tvrdnju scenarista kako je riječ o filmu o pamćenju, potom na Norštejnovu tvrdnju kako elementi tog filma nisu metaforični nego doslovni, te na komentatorskoj tvrdnji kako je to film u kojem se vidi samo 10 %, a 90 % je skriveno pogledu, poput sante leda, Clare Kitson se je upustila u istraživanje izvora sjećanja iz kojih je Norštejn izvukao sastojke svojega filma, te istraživanje svih onih »skrivenih« uvjeta pod kojima je nastajao film i u kojima se je razvijala ona Norštejnova senzibilnost koja došla do izražaja u njegovu remek-djelu Bajci nad bajkama. Rezultat Kitsonina istraživanja nadahnuta je pripovijest o Norštejnovu duhovnom i stvaralačkom razvoju, o složenom procesu nastanka njegovih filmova a posebno Bajke nad bajkama, kao i o sovjetskom stilu života, kao i o političko-društvenoj atmosferi.

Kitsonina je knjiga izrazito poticajna, sposobna produbiti doživljaj filma time što ukazuje na nadahnjujuće korijene pojedinih rješenja, a uz to nenametljivo a funkcionalno bogata najraznovrsnijim podacima i ilustracijama. Riječ je o uzornoj monografiji, kojom je, nadajmo se, začeta i dalja praksa da se tematiziraju pojedina remek-djela animiranog filma. Knjigu je izdao ugledan izdavač knjiga o animaciji John Libbey Publishing, bogato je i tehnički vrhunski opremljena, s dragocjenim dodacima.

Podnaslovi:
Pionirska knjiga; Istraživački zadaci; Poetika raspoloženja; Portretna studija i portretne skice; Obavijesno bogatstvo monografije; U zaključku.Hrvoje Turković

Bookmark and Share
Filmska karikatura: o karikaturi i karikaturalnoj filmskoj slici u animiranom i igranom filmu
Kreativna supstancija animiranoga filma ili što nam to radi redatelj?

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

 

vijesti
novi broj
arhiva
arhiva u pdf formatu
suradnici
pretplata
impressum
kumulativno kazalo
(download Word 848kB)
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta