english
produkcija
o nama
produkcija
distribucija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
Knjige
DVD
DVD - posebna izdanja
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2006.
46

O ANIMACIJI

Filmska karikatura: o karikaturi i karikaturalnoj filmskoj slici u animiranom i igranom filmu

UDK: 741.5:791.228 741.5:791.22

Autor objašnjava srodnosti različitih vizualnih i audiovizualnih medija na primjeru karikature koja se može povezati ne samo s animiranim filmom, nego čak i s igranim filmom kao što je Prometna gužva (Trafic, 1970) Jacquesa Tatija. Brojni su istaknuti autori animiranoga filma bili i uspješni karikaturisti, kako u Zagrebačkoj školi crtanoga filma (Dragić, Vukotić, Grgić, Dovniković, Marušić), tako i u inozemstvu (John Weldon, Adolf Born, Miroslaw Kijowicz, Priit Pärn, Bruno Bozzeto, Bill Plympton, Te Wei). Karikaturu i filmsku sliku povezuju neka izražajna sredstva, vizualni geg i humor, odnosno satira ili parodija. Montažu pritom autor ove studije shvaća i kao sredstva spajanja različitih sadržaja u istom kadru, pa je smatra jednim od ključnih izražajnih sredstava u različitim medijima umjetničke komunikacije koji koriste principe i stil karikature.

Autor objašnjava povijesni kontekst gega i karikature od najranijih dana filma i animiranoga filma, objašnjava fenomen karikaturalne stilizacije (karikaturist uvijek traga za onim što je bit neke pojave ili osobe i tomu prilagođava grafički izraz i ukupnu vizualizaciju, razotkrivajući deformacije), potom objašnjava razumijevanje karikature kao pakt između autora i publike, posebno naglašavajući složenost i tešku objašnjivost te komunikacije. U svjetlu tih razmatranja, filmska se karikatura u ovom radu shvaća kao trenutačni vizualni geg te, kao češći fenomen, kumulativni vizualni geg (koji se razvija u vremenu i prostoru, s posebnom važnošću tajminga). Brojni su primjeri filmske karikature, a posebnu pozornost autor posvećuje filmovima Chromophobia Raoula Servaisea (1966), Možda Diogen Nedjeljka Dragića (1966) te Time Out (1984) Priita Pärna.Midhat Ajanović

Bookmark and Share
Kreativna supstancija animiranoga filma ili što nam to radi redatelj?
Paradigmatska monografija (Clare Kitson i Bajka nad bajkama Jurija Norštejna)

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

 

vijesti
novi broj
arhiva
arhiva u pdf formatu
suradnici
pretplata
impressum
kumulativno kazalo
(download Word 848kB)
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta