Novosti

72 filma u konkurenciji 20. Filmske revije mladeži i 8. Four River Film Festivala

Od 398 prijavljenih filmova iz cijelog svijeta, selekcijska komisija odabrala je 31 domaći film i 41 strani film, koji ulaze u konkurenciju 20. Filmske revije mladeži, odnosno 8. Four River Film Festivala. Tako će se na Four River Film Festivalu ove godine u Karlovcu od 23. do 27. lipnja natjecati filmovi iz brojnih zemalja, a među njima iz Kube, Australije i Brazila. Reviju i festival podržale su i glumice Marija Škaričić, Mia Anočić Valentić, Amanda Prenkaj i Petra Kurtela.


Žiri - Boško Picula, Ana Đordić i Ivan Kelava

Tematska raznovrsnost je najveća vrijednost ovogodišnje selekcije

Na događaju znakovitog naziva, 'Žuti tepih', koji se u subotu održao na platou kina Tuškanac, selekcija komisija, koju čine filmski kritičar i politolog Boško Picula, prof. hrvatskog jezika i medijske kulture Ana Đordić i producent Ivan Kelava imali su težak zadatak - objaviti koji će se filmovi boriti za revijske i festivalske nagrade na karlovačkom žutom tepihu u lipnju. U domaćoj konkurenciji, najviše filmova dolazi iz Karlovca, Zaprešića i Gunje.


Amanda Prenkaj i Petra Kurtela

Prema riječima Boška Picule, domaćoj i stranoj konkurenciji zajedničko je to što mladi filmaši žele kroz svoje filmske uratke dovesti u vezu svoje privatne živote s onim što muči cijeli svijet, a najviše ih zanima smisao egzistencije. Namjenski rod je u hrvatskoj konkurenciji došao do izražaja i jedan dio filmova ima zavidan produkcijski nivo, koji već godinama krasi sjajne filmove, primjerice iz Danske, naglašava Picula te dodaje da je najveće veselje vidjeti različite pristupe, različite teme i različite rodove.


Marija Škaričić

Svjetski filmski festival srednjoškolaca

Producent Ivan Kelava kaže kako tehnička perfekcija srednjoškolskih filmova nije više vijest jer su današnji srednjoškolci odrasli s kamerama, ali da je zapanjujuće kako mladi filmaši razmišljaju, elaboriraju i govore  filmskim jezikom. Profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture Ana Đordić dodaje kako su Revija i Festival odlična odskočna daska za plasman svih srednjoškolskih filmova, a vrijednost festivala je razmjena znanja i iskustva srednjoškolaca iz cijelog svijeta.


Autori filma u konkurenciji s Marijom Škaričić

Mladi se filmaši natječu u kategorijama- igrani, animirani, dokumentarni film, slobodni stil te u kategoriji gastro filma, a u skladu s petom kategorijom, banana je odabrana kao ovogodišnji vizualni identitet karlovačkog festivala.

Žuti tepih umjesto crvenog

Mladi filmaši su u subotu, umjesto crvenog tepiha koji ih čeka u budućnosti, prošetali žutim tepihom, fotografirali se za ovogodišnji festivalski plakat, natjecali se u filmskom kvizu i uživali u slatkim, bananastim delicijama koju su pripremili učenici Ugostiteljsko – turističkog učilišta Zagreb.


Pobjednici dosadašnjih revija

Filmska revija mladeži je centralno mjesto hrvatskog srednjoškolskog filmskog stvaralaštva. 12 godina je mijenjala boravište, a od 2007. godine upisala je svoje prebivalište u Karlovcu. Od 2008. godine, u sklopu Revije, organizira se i Four River Film Festival, međunarodna inačica, odnosno festival namijenjen srednjoškolskom filmu. Osim kvalitetnog glavnog programa Reviju čini i više nego bogat popratni program na različitim lokacijama - radionice, okrugli stolovi, izleti te nastupi muzičkih bendova. Cilj je da Karlovac uistinu živi film, u svakom smislu te riječi.

Na slijedećim linkovima nalaze se popisi filmova uvrštenih u selekciju:
20. Filmska revija mladeži
8. Four River Film Festival

25.04.2015.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Kinoklub Karlovac

Pokrovitelji

Grad Karlovac
Županija Karlovačka
Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Turistička zajednica grada Karlovca

Tehnička podrška

Gimnazija Karlovac

Suradnja Four River Film Festivala i Pula Film Festivala; jedna od dobitnica nagrade u Karlovcu, sudjelovala na radionici u Puli! Svečanom dodjelom nagrade 'Žuta zastava', nagradom publike i posebnim nagradama 'Talent camp Odense' i 'Prodigy camp', završila je 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival! Proglasili smo pobjednike i zapalili bananu! Treći dan žutila Projekcije natjecateljskog programa, radionice za učenike i profesore i autorska večer s Marinom Jurišić na drugom danu Four River Film Festivala!
Svečano otvorena 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival! Svečano otvaranje 20. Filmske revije mladeži i 8. Four River Film Festivala 20. Filmska revija mladeži i Four River Film Festival: počinje bananastični filmski maraton! Najbolje iz dječje filmske kuhinje – kuhamo najbolje filmske juhice! Edukativni program: izbor nikad nije bio veći! Banananastična stand up komedija s Marinom Orsag i Aleksandrom Curać Šarićem! 'Žuta zastava' – Nagrada za doprinos nenasilju na filmu Ferdinand Glad Bach: ‘Uzor mi je Marlon Brando, a najviše me muči nedostatak samopouzdanja.’ Mateja, Karlo i Leo: 'Od same ideje do realizacije 20 sekundi kvalitetnog promotivnog video materijala nekad je potrebno i nekoliko mjeseci rada!' Delegacija Kinokluba Karlovac boravila na TIMELINE FILM FESTIVALU 2015 72 filma u konkurenciji 20. Filmske revije mladeži i 8. Four River Film Festivala Poziv na žuti tepih! Delegacija Hrvatskog filmskog saveza boravila u Valenciji! Delegacija Hrvatskog filmskog saveza boravila na International Youth Film Festivalu „Plasencia Encorto“ u Španjolskoj; nagrađen animirani film „Zzzmaj“ Lucije Majnarić i Marije Nikolić iz Foto kino video kluba Zaprešić 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival – produžili smo prijave do 15. ožujka! Prijavi svoj film do 01.ožujka! Predstavnici Hrvatskog filmskog saveza, mladi filmaši Rebeka Čuljak i Miran Ratković dobili poziv od Giffoni Experience-a za POSEBNE ČLANOVE ŽIRIJA! S NOVOM GODINOM OTVORENE SU I PRIJAVE ZA FILMSKU REVIJU MLADEŽI I FOUR RIVER FILM FESTIVAL! ČLANICE KINOKLUBA KARLOVAC U BERLINU PREDSTAVILE FOUR RIVER FILM FESTIVAL FourRiver Film Festival predstavljen u Istanbulu i Beču / U Istanbulu boravili i pobjednici s Revije djece i Revije mladeži Hrvatska delegacija na festivalu Giffoni Makedonija! Dubrovčani u Seoulu ocjenjivali filmove i prezentirali Four River Film Festival! Rajna, Antonio i Marija predstavljaju Hrvatsku na Svjetskom summit medija za mlade! Filmska revija mladeži i Four River Film Festival proveo prvu razmjenu festivalskih organizatora s Nordic Youth Film Festivalom – u Norveškoj je boravila Adrijana Dimić!