home48. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
Animirani svijet

U osam službenih projekcija na 48. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece prikazana su 94 filma odabrana između 152 prijavljena rada. Ukupno je prikazano čak sedam sati i pedeset četiri minute filma i videa, pa se dječje stvaralaštvo ponovno dokazalo i kao jedna od većih hrvatskih filmskih produkcija. Neki od viđenih filmova pokazali su i zavidnu kvalitetu, posebno kad se imaju u vidu poslovično slabi producentski uvjeti, manje kvalitetna oprema, stalni nedostatak sredstava, a u nekim sredinama čak i nerazumijevanje smisla i vrijednosti dječjeg stvaralaštva. Pa ipak, školske filmske skupine, klubovi i udruge, njihovi mladi članovi i vrijedni voditelji ne posustaju pa iz godine u godinu ostvaruju vrijedne rezultate.

Ocjenjivački sud djece koji je ove godine bio sastavljen od učenika zagrebačke OŠ Josipa Jurja Strossmayera, pod vodstvom Zorice Klinžić, dodijelio je deset jednakopravnih nagrada filmovima Baka muholovka, animirani, ŠAF Čakovec, Klik, igrani, FKVK Zaprešić, Linija, animirani, Narodno sveučilište Dubrava-Škola crtanog filma, Zagreb, Ljubitelji kave, reportaža, OŠ Antuna i Stjepana Radića, Gunja i MMC Studio kreativnih ideja, Gunja, Mito i korupcija, igrani, FKVK Zaprešić, Nona i komp (ne) idu zajedno, igrani, OŠ Vladimira Nazora, Rovinj-Videodružina Nazorwood, Paljenje kreča, dokumentarni, OŠ fra Kaje Adžića, Pleternica/KK Zlatna dolina, Sjaj rudeške zvijezde, dokumentarni, OŠ Rudeš, Zagreb/Videodružina Hodači po žici, Sunce, ostale vrste, OŠ Gornji Mihaljevac, Gornji Mihaljevac i Žablji zbor, animirani, Centar za mladež i FKVK Zaprešić.


U spomen na početke filma, snimila Nataša Jakob

Ocjenjivački sud odraslih, koji je radio u sastavu Neven Hitrec, predsjednik te Maja Flego, Krešimir Mikić, Milan Trenc i Slaven Zečević, svojih je deset jednakopravnih nagrada dodijelio filmovima Antuntun, animirani, OŠ Petra Zrinskog, Zagreb, ...kad razgovor trčeći stoji..., igrani, OŠ Antuna Nemčića Gostovinskog, Koprivnica/FVD Mravec, Klik, igrani, FKVK Zaprešić, Ljubitelji kave, reportaža, OŠ Antuna i Stjepana Radića, Gunja i MMC Studio kreativnih ideja, Gunja, Mito i korupcija, igrani, FKVK Zaprešić, Nona i komp (ne) idu zajedno, igrani, OŠ Vladimira Nazora, Rovinj-Videodružina Nazorwood, Podmornica, animirani, Škola animiranog filma Čakovec, Sjaj rudeške zvijezde, dokumentarni, OŠ Rudeš, Zagreb/Videodružina Hodači po žici, Trnoružica, animirani, OŠ Jurja Šišgorića, Šibenik i Žablji zbor, animirani, Centar za mladež i FKVK Zaprešić.

Ocjene oba ocjenjivačka suda podudarile su se u čak šest filmova, pa je tako nagrade na 48. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece pobralo ukupno četrnaest dječjih radova. Među nagrađenima je šest animiranih filmova, četiri igrana, dva dokumentarna, jedna reportaža i jedan rad iz kategorije ostale vrste.

Dominacija animiranih filmova bila je očita i prije početka Revije, jer je među 94 rada u službenoj konkurenciji bilo čak 55 animiranih. Vrijedi napomenuti da je izričaj u njima veoma različit, da su pristupi drugačiji, a kvaliteta raznolika, no činjenica je da učenici osnovnih škola kao autori svojih filmova sve više odabiru animaciju, a očigledna je i potreba za brojnim radionicama animiranog filma na kojima će nove spoznaje o animaciji dobiti i voditelji školskih filmskih skupina i djeca koja se žele filmski izražavati animacijom.

Iduća, 49. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece održat će se 2011. godine u Varaždinu.

Duško Popović

26.09.2010.

Uvodna riječ
48. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
Smjerokazi
48. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
Animirani svijet
48. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
Generacijo moja
48. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
Vulkan Europa
48. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
U znaku plave kamere
48. revija djece - rezultati žiriranja