home48. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
Vulkan Europa

Uobičajena novinarska formulacija o dvorani koja je bila ispunjena do zadnjeg mjesta pokazala se na svečanu otvaranju 48. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece posve točnom. Dvorana zagrebačkog kina Europa bila je prepuna sudionika Revije, gostiju i zainteresirane zagrebačke filmske publike, a svi su došli pogledati prvu revijsku projekciju i program koji joj prethodi. Burno navijanje i žustre reakcije učinile su kino dvoranu sličnom kakvu vulkansku grotlu pa je Revija zaista započela spektakularno.

Uvodni je, multimedijalni dio svečanosti potrajao školskih 45 minuta (jer su ga ipak koncipirale i organizirale dvije učiteljice, rudeške Mirjane, Ljubić i Jukić, a provele ga uza srdačnu asistenciju kolegica i kolega iz Osnovne škole Rudeš te učenika i njihovih roditelja) i sav je obilježen Rudešom, tim posebnim dijelom Zagreba koji se doima kao država u državi i jako se time ponosi. Nastupi Rudešanki, sopranistice Marijane Samuda i pijanistice Suzane Rajić Ovčarić, dramska igra skupine Fantači, sastavljene od učenika OŠ Rudeš, pa jazz-dance grupe nekadašnje rudeške učenice Lane Olujić i voditeljsko umijeće Ive Šulentić, još jedne bivše učenice OŠ Rudeš, svili su se u skladnu cjelinu glazbe, glume i plesa pa je školski sat protekao u hipu.

Uz asistenciju gradonačelnika Milana Bandića, 48. reviju hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece otvorenom je proglasio Goran Kurdija, član školske filmske skupine Osnovne škole Rudeš.


48. revija u kinu Europa, snimila Nataša Jakob

Hrvatski filmski savez i Osnovna škola Rudeš priređivači su 48. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, čiji su organizatori Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH, Agencija za odgoj i obrazovanje, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba i Hrvatski filmski savez. Pokrovitelj je 48. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Na 48. reviju prijavljeni su i za službenu konkurenciju odabrani filmovi iz školskih filmskih skupina, klubova i udruga iz Čakovca, Dugog Sela, Gornjeg Mihaljevca, Gunje, Hrvatske Kostajnice, Ivanovca, Koprivnice, Kraljevice, Kutine, Luke, Motovuna, Osijeka, Pleternice, Pregrade, Pule, Rijeke, Rovinja, Sesveta, Sikirevaca, Slatine, Slavonskog Broda, Splita, Šibenika, Varaždina, Velike Gorice, Virja, Zadra, Zagreba i Zaprešića, a bit će prikazani u osam revijskih projekcija, nakon čega će službeni Ocjenjivački sud te Ocjenjivački sud djece odabrati po deset najboljih radova i proglasiti ih pobjednicima Revije.

Prvih dvanaest prikazanih filmova svojom su kvalitetom pokazali da će biti teško odabrati pobjednike, pa se s nestrpljenjem očekuju projekcije u petak i subotu, nakon kojih će uslijediti odluke ocjenjivačkih sudova.

Prva dječja filmska i videorevija koja se u Zagrebu održava nakon osamostaljenja Hrvatske, velika je i dobrodošla svečanost dječjeg stvaralaštva i poticaj uspješnim zagrebačkim školskim filmskim skupinama za nastavak rada te za pokretanje takvih aktivnosti i u drugim zagrebačkim osnovnim školama.

Duško Popović

24.09.2010.

Uvodna riječ
48. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
Smjerokazi
48. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
Animirani svijet
48. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
Generacijo moja
48. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
Vulkan Europa
48. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
U znaku plave kamere
48. revija djece - rezultati žiriranja