english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2005.
51

HFS

Brojne aktivnosti

14. sjednica Izvršnog odbora Hrvatskoga filmskog saveza

Četrnaesta sjednica Izvršnog odbora Hrvatskoga filmskog saveza održana je 30. lipnja 2005. u prostorijama HFS. Sjednicu je otvorio predsjednik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Turković, a operativno je radom rukovodio član Izvršnog odbora HFS Željko Balog. Usvojen je zapisnik sa 13. sjednice Izvršnog odbora Hrvatskog filmskog saveza, održane 11. ožujka 2005, a tajnica Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić-Škarica iznijela je pregled programskih aktivnosti Saveza u razdoblju od siječnja do lipnja 2005, prema usvojenom Programu za 2005. godinu.

Održani su Prvi dani medijske kulture u Zadru, od 24. do 26. siječnja 2005. godine, u organizaciji HFS-a, Gradske knjižnice u Zadru i Županijskog stručnog vijeća učitelja hrvatskog jezika osnovnih škola, s predavačima Petrom Kreljom i Zoranom Tadićem, Treći dani medijske kulture u Bjelovaru, od 2. do 5. ožujka 2005, u organizaciji HFS, I. osnovne škole Bjelovar, Pučkog narodnog učilišta Bjelovar i Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar, sa sudjelovanjem redatelja Mate Relje, Vladimira Tadeja, Lukasa Nole, Snježane Tribuson, Branka Schmidta i Zorana Tadića, Treći seminar za učenike Prve umjetničke gimnazije, u Zagrebu, od 9. veljače do 24. ožujka 2005, u organizaciji HFS, s voditeljima Mladenom Burićem, Robertom Krivecom i Ivanom Fumić, seminar Od ideje do realizacije, od 29. ožujka do 3. travnja 2005, u Planinarskom domu na Kalniku, u organizaciji HFS-a, Zajednice tehničke kulture Koprivničko-križevačke županije i Zajednice tehničke kulture Križevci, s voditeljem Vedranom Šamanovićem i stručnim suradnicima Zvonimirom Rumboldtom i Stašom Čelan, radionica Videosnimanje, u Daruvaru, od 29. ožujka do 3. travnja 2005, u organizaciji HFS-a i Fotofilmskog kluba Daruvar, s voditeljom Robertom Krivakom, 12. međunarodna radionica u Čakovcu, od 19. do 26. lipnja 2005, u organizaciji HFS-a i Škole animiranog filma Čakovec, s voditeljem Edom Lukmanom te Radionica za TV-reportažu i Radionica za animirani film na Festivalu djeteta u Šibeniku, od 20. do 27. lipnja 2005. godine, u organizaciji HFS-a i Narodnog sveučilišta Dubrava, Zagreb, s voditeljem Vedranom Šamanovićem i stručnim suradnicima Tomom Crnogaćom i Stašom Čelan, odnosno s voditeljem Jadrankom Lopatićem i stručnom suradnicom Ivanom Rupić.

U Požegi je održana 13. hrvatska revija jednominutnih filmova, od 27. do 29. svibnja 2005, u organizaciji GFR Film-video Požega i HFS-a, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Požeško-slavonske županije i Grada Požege, na koju je pristiglo 236 radova iz 31 zemlje, a za projekciju je odabrano 60 radova. Tiskani su plakat, pozivnica, filmski program i DVD sa svih 60 odabranih radova. Održana je i 43. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece u Kutini, od 10. do 12. lipnja 2005, u organizaciji HFS-a i Osnovne škole Stjepana Kefelje, Kutina, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, Zavoda za školstvo RH, Poglavarstva grada Kutine i Županije sisačko-moslavačke, na kojoj je prikazano 82 od 134 prijavljena rada, ostvarena u 65 dječjih filmskih družina, te program jednominutnih dječjih radova. Tiskan je plakat, pozivnica, revijski katalog i revijski bilten.

Naglašeno je kako je istaknuta namjera Zavoda za školstvo RH da ubuduće samostalno organizira Reviju hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, ali i uvjerenje da je održavanje Revije nemoguće bez organizacije Hrvatskog filmskog saveza.

U izvještajnom su razdoblju objavljeni časopisi Hrvatski filmski ljetopis, br. 41. i br. 42., u nakladi HFS-a, Hrvatskog državnog arhiva – Hrvatske kinoteke i Hrvatskog društva filmskih kritičara, te Zapis, bilten Hrvatskoga filmskog saveza, br. 49. i br. 50., u nakladi HFS-a.

Objavljena je i knjiga O povijesti filmskog stila, autora Davida Bordwella, u ediciji Fimološke studije, br. 4., a u pripremi je za tisak (objavljivanje se očekuje u rujnu 2005.) knjiga Film: zabava, žanr, stil. Rasprave, autora Hrvoja Turkovića, u ediciji Filmološke studije, br. 5.

Objavljeni su katalozi Filmski programi u kinu Tuškanac, knjižice 11 i 12/2005, te posebna izdanja uz program filmova Austrijske kinoteke i ŠAF-a Čakovec, Planktoni, promotivna knjižica za istoimeni film te katalog 43. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece u Kutini. Novim sadržajima obogaćene su web-stranice www.hfs.hr, www.filmski-programi.hr te www.film.hr.

La strada Damira Čučića

 

Filmovi, festivali, nagrade…

Hrvatski filmski savez producent je filmova Purgatorij, autora Zdravka Mustaća (dokumentarni, DIGITAL BETA, boja, 24', siječanj 2005, nagrada žirija za najbolju kameru Borisu Poljaku, na 14. danima hrvatskog filma), prijavljen na 24 domaća i inozemna festivala, Planktoni, autora Zdravka Mustaća (kratki igrani, DIGITAL BETA, boja, 40', svibanj 2005), prijavljen na pet domaćih i inozemnih festivala i Cesar Franck – Wolf Vostell, autora Antonija G. Lauera (dokumentarni, DVCAM, boja, 19', 2005, nagrada filmskih kritičara Oktavijan na 14. danima hrvatskog filma), s dvije festivalske prijave te multimedijalnog projekta Kangaroo Court autora Ivana Faktora (fotografija, c/b, 150x400 cm, Digital BETA/BETA SP, 2005., Grand Prix 39. Zagrebačkog salona).

Filmovi u produkciji HFS prikazani su na brojnim televizijskim postajama, filmskim smotrama i festivalima. La Strada autora Damira Čučića (dokumentarni, DIGITAL BETA, boja, 29', 2004) prikazan je na TV-postaji EBS iz Seula, Koreja, te na devet međunarodnih festivala u Seulu, Koreja, Trstu, Reggio Calabriji i Gorici, Italija, Alad Islands, Finska, Györu, Mađarska, Kampali, Uganda, Beogradu, Srbija i Crna Gora i Parnu, Estonija, a prijavljen na ukupno 23 festivala. Arabeska autora Damira Čučića (eksperimentalni, DIGITAL BETA, boja, 10'30'', 2004) osvojio je nagradu žirija za najbolju kameru Borisa Poljaka na 14. danima hrvatskog filma, prikazan je na festivalima u Rotterdamu, Nizozemska i Györu, Mađarska, a prijavljen na 26 domaćih i stranih festivala. Zaboravljeni autora Damira Čučića (dokumentarni, BETACAM SP, boja, 35', 2002) dobio je nagradu Don Quijote na festivalu u Reggio Calabriji, Italija, prikazan je i na festivalu u Parnu, Estonija te prijavljen na pet festivala. Film istog autora Sinaj (eksperimentalni, BETA SP, boja, 18'36'', 2003) prijavljen je na devet međunarodnih festivala.

Mörder unter uns autora Ivana Faktora (eksperimentalni, BETA SP, boja, 12'30'', 2004) prikazan je u Beču, Austrija, te prijavljen na još 14 drugih festivala, a film istog autora Das Lied ist aus… (eksperimentalni, BETACAM SP, boja, 18', 2002) prikazan je u Rotterdamu, Nizozemska i Reggio Calabriji, Italija. Endart No 4 (eksperimentalni, BETACAM SP, boja, 33', 2004) Ivana Ladislava Galete prikazan je u Osnabrücku, Njemačka i prijavljen na deset festivala, Ljubav nije slijepa Višnje Biti (dokumentarni, BETA SP/DVCAM, boja, 25', 2004) premijerno je prikazan u Zagrebu i Rijeci, a prijavljen na dva festivala, dok je Glenn Miller 2000 (eksperimentalni, 35mm, 26'14'', 2000) Tomislava Gotovca uvršten u program festivala u Rotterdamu, Nizozemska, te prikazan u Osijeku i prijavljen na festival u New Yorku, SAD. Film istog autora Dead Man Walking (eksperimentalni, BETA SP, c/b-boja, 49', 2002) prikazan je u MM centru u Zagrebu, a Poslijepodne jednog fauna Tomislava Gotovca i Untitled 1-5 Gorana Trbuljaka prikazani su u Rotterdamu, Nizozemska, u sklopu projekcije konceptualnih umjetnika iz istočne Europe. Grad, gradovi (eksperimentalni, DVCAM, boja, 15', 2004) autora Vedrana Šamanovića prijavljen je na 15 festivala, a filmovi Nicole Hewitt IN/DIVIDU, IN/BETWEEN, Valcer i Most na ukupno tri festivala.

U siječnu 2005. u Rotterdamu je održan 34. međunarodni festival a Hrvatsku su predstavljali Absence Brede Beban, Arabeska Damira Čučića, Das Lied ist aus…Ivana Faktora, Glenn Miller 2000 Tomislava Gotovca, IN/DIVIDU Nicole Hewitt, Navigation Dana Okija, Pismo Ivana Ladislava Galete, Parken verboten Dalibora Martinisa i Ruka gospodara Simona Bogojevića Naratha.

U organizaciji Rotaract kluba iz Osijeka održana je od 22. do 24. travnja 2005. u Osijeku Revija nezavisnog poljskog filma i dogovorena projekcija hrvatskih filmova u Poljskoj.

Prikazani su filmovi Krešo, autora Ane Trkulje, Ane Blažić, Ines Samardžija i Marije Brekalo, FKVK Zaprešić, 3 vrajtera i 2 skejtera Jere Gruića, Kinoklub Split, Zozara Matka Burića, FAG Enthusia Planck, Samobor, Kuća lutaka Gorana Škofića, Umjetnička akademija Split, Život je kao san Jadranka Lopatića, FKVK Zaprešić, Echoes of my mind Krunoslava Ptičara, FAG Enthusia Planck, Samobor, Bariša Tomislava Krištofića, FKVK Zaprešić, Proroci Tomislava Gotovca, Kinoklub Zagreb – SF i HFS, Djevojčica sa šibicama Jadranka Lopatića, FKVK Zaprešić, Uterus Marije Prusine, Umjetnička akademija Split, Hlad i mir Justine Kosir, Nikole Dubovića i Anđelka Krajinovića, FKVK Zaprešić, Prije kiše Marija Papića, FAGEP Samobor, Mojsije Jadranka Lopatića, FKVK Zaprešić, Circle Milana Bukovca, Autorski studio – FFV, Zagreb, La cantina di ferro Matije Debeljuha, UMAS, Split i Neutron, Vodnjan, Fašnikdan Darija Juričana, Blank, Zagreb i Vrata Vjekoslava Živkovića, KK Karlovac i HFS.

U organizaciji HFS te uz potporu Gradskog ureda za kulturu Zagreb i Kinematografa Zagreb 16. lipnja 2005. održana je projekcija filma Endart (umjetnost krajolika) autora Ivana Ladislava Galete, koji je snimila Ana Hušman. Projekcija je održana na napuštenoj pozornici Ljetnog kina Tuškanac, a simbolično je obilježena 101. obljetnica Bloomsdaya Jamesa Joycea. Film je dokumentarni zapis krčenja, košenja, čišćenja i drugih poslova koje je Ivan Ladislav Galeta obavio na Ljetnoj pozornici, kao upozorenje na taj zapušteni gradski prostor.

U redovitim filmskim ciklusima u kinu Tuškanac od 27. siječnja do 30. lipnja 2005. održano je 148 projekcija na kojima je bilo 19.143 posjetitelja, ili prosječno 130 po jednoj projekciji. Održan je i niz dodatnih programa, u suradnji sa Zavodom za školstvo, Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, kao i filmske tribine i susreti s filmašima. Procjena je da je na svim navedenim sadržajima sudjelovalo oko 30.000 posjetitelja.

HFS je s Ministarstvom kulture RH ugovorio pet projekata. Dovršeni su kratki igrani film Planktoni, autora Zdravka Mustaća, čija je premijera održana 13. svibnja 2005. u Kinu Tuškanac te dokumentarni film Purgatorij istog autora, dovršen u siječnju 2005. i premijerno prikazan 22. veljače 2005, na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Zagrebu. U tijeku su projekti kratkog igranog filma Stolica za ljuljanje (radni naslov Fantom slobode) autora Damira Čučića, čije je snimanje trajalo tijekom travnja i svibnja 2005, a sada je u fazi postprodukcije, alternativnog filma Velika očekivanja autorice Renate Poljak, snimljen u travnju 2005, čija postprodukcija traje u studiju koproducenta Camera Lucida iz Francuske, te dokumentarnog filma radnog naslova Žuto proročanstvo autorice Natalije Župan, koji je djelomično snimljen i montiran.

Purgatorij Zdravka Mustaća Cesar Franck-Wolf Vostel Antonija G. Lauera

U prvih šest mjeseci 2005. nabavljeni su, kao oprema za kinokabinu, videoprojektor Panasonic PT-DW7000E-K s objektivom, SDI kartica za videoprojektor, par rezervnih projekcijskih lampi, DVD reproduktor Denon DV 3010 i ljepilica za film PM 35mm te kao oprema za presnimavanje i reprodukciju Sony J-30/SDI Multi format player.

Hrvatski filmski savez u navedenu je razdoblju održao dvije sjednice Izvršnog odbora te redovitu godišnju Skupštinu HFS, kao i niz sjednica savjeta, komisija i ocjenjivačkih sudova.

Ljetne aktivnosti

Tijekom srpnja najavljene su završne projekcije u Šibeniku te programi i promocije na festivalu u Puli. Pripremljeno je šest programa za Koprivnicu, prijavljeni su i poslani filmovi na strane festivale, a posebno programi i katalozi za UNICA-u. Pripremljen je i tiskan katalog za Ljetnu medijsku školu u Trakošćanu i obavljene završne pripreme za njezino uspješno održavanje. U Kraljevici su najavljene dvije dječje radionice. Pripremljeni su prijedlozi programa za Grad Zagreb i za Hrvatsku zajednicu tehničke kulture.

U kolovozu je najavljeno održavanje radionica na Šipanu, Ljetna medijska škola u Trakošćanu i radionica u Momjanu, a u rujnu se održava UNICA, te počinje nova sezona filmskih programa u kinu Tuškanac. Jednoglasno je prihvaćen prijedlog hrvatskog programa za UNICA-u, sa studentskim filmovima La cantina di ferro Matije Debeljuha (12'3''), i Buket Petra Oreškovića (15'), filmom Sunčice Fradelić Ellipse (8'41'') i Marija Papića Prije kiše (8'30'') te s jednominutnim Drop the Silence Hrvoja Brlečića i Da, draga Jadranka Lopatića.

Prema financijskim mogućnostima počinje uređivanje male kinodvorane te apartmana u zgradi Hrvatskoga filmskog saveza u Tuškancu.

Članovi Izvršnog odbora Hrvatskoga filmskog saveza jednoglasno su prihvatili prijem Foto videokluba Omega iz Pitomače, Pangolina iz Zagreba i M-arta iz Osijeka kao novih udruga učlanjenih u Hrvatski filmski savez.

Usvojene su i odluke o produženju Ugovora o radu kinooperatoru Silvanu Bulušiću do 31. prosinca 2005. te o otvaranju radnog mjesta (na određeno vrijeme) organizatora i koordinatora tehničkih poslova na koje je primljen gospodin Zlatko Domić.

Vera Robić-Škarica obrazložila je prijedloge za pripremu Prijedloga programa za 2006. Gradskom uredu za kulturu Grada Zagreba uputit će se prijedlog nastavka financiranja programa započetih tijekom 2005. te dva nova projekta, Daj mi kino i Programi eksperimentalnog filma. Predlaže se i sufinanciranje arhiviranja filmskih i videoradova Vladimira Peteka te sufinanciranje produkcije filmova Simona Bogojevića Naratha Kuduz, eksperimentalnog filma Jelene Bračun, kao i dokumentarnih filmova Petra Krelje i Miroslava Mikuljana. Tražit će se i investicijsko financiranje opremanja kinodvorane i kinokabine kina Tuškanac. Ministarstvu kulture RH uputit će se odobreni i odbijeni programi iz 2005, uz nove projekte Daj mi kino i Programi eksperimentalnog filma te Programi umjetničkog videa, a Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta RH programi iz 2005. te zahtjev za sufinanciranje filmskih programa. Hrvatskoj zajednici tehničke kulture, za sredstva u transferu iz ministarstava te iz Hrvatske lutrije, uputit će se programi iz 2005, s naglaskom na obrazovanje djece (Ministarstvo) odnosno na opremu (Hrvatska lutrija). Zagrebačkoj županiji uputit će se zahtjev za sufinanciranje filmskih programa te 37. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva u Samoboru, kao i programa obrazovanja djece u Kraljevici.

Na prijedlog gospodina Branka Hrpke, Ministarstvu turizma, prometa i veza RH uputit će se zahtjev za sufinanciranje Festivala gastronomskog filma u Osijeku.

Jednoglasno je zaključeno kako se za medalju UNICA za 2005. predlaže Škola animiranog filma iz Čakovca.

Jednoglasno je zaključeno i da se dva, iz vlasništva HFS-a otpisana kompleta računala poklone Kino-videoklubu Pregrada.
Iduća sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog filmskog saveza održat će se potkraj rujna ili početkom listopada 2005. godine.

Duško Popović

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta