english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2005.
51

Povodi

U znaku tridesete obljetnice ŠAF-a

Internacionalna filmska radionica u Čakovcu

Dvanaesta internacionalna filmska radionica trajala je u Čakovcu od 19. do 26. lipnja 2005, a njezinim je održavanjem obilježena trideseta obljetnica Škole animiranog filma.

Proteklih je godina dvadesetak svjetski priznatih animatora boravilo na internacionalnim radionicama, od Davida Ehrlicha iz SAD, koji je bio voditelj  1984. i 1986. godine, s Jamesom Clayom iz Austrije i Alexandrom Tatarskyim iz Rusije 1988, s Františekom Jurišičem iz Slovačke 2000, a s Peterom Szoboszlayem iz Mađarske 2002, Erica Vanz de Godoya iz Francuske, koji je bio voditelj 1990, s Emmanuelom Hee iz Francuske i Billom Turnerom iz SAD, i samostalno 1995, Monique Renault iz Nizozemske i Eduarda Nazarova iz Rusije, koji su vodili radionicu 1998, Karine Jeannet iz Francuske i Alexandre Korejwo iz Poljske, koje su bile voditeljice 1999, do Fusako Yusaki, koja je predstavljala Italiju i Japan 2001, s Danielom Šuljićem iz Hrvatske, te Fernanda Galrita iz Portugala i Krešimira Zimonića iz Hrvatske, koji su vodili radionicu 2003, odnosno Yurija Krasnya iz Ukrajine i Irine Kodiukove iz Bjelorusije, koji su radionicu vodili 2004. 

Klarine Jeannet i Mateja Brajković

Ove su godine u Čakovcu boravili James Clay, František Jurišič, Daniel Šuljić i Jurij Krasny, u posljednji su čas zbog profesionalnih obveza dolazak morali otkazati Irina Kodiukova i Peter Szoboszlay, a Eric Vanz de Godoy, Karine Jeannet i Fernando Galrito vodili su tri skupine učenika i s njima sačinili tri kratka animirana filma, na temu logotipa ŠAF-a, u tri tehnike animacije, crteža na papiru, kolaža i piksilacije.

Uz goste i voditelje na Dvanaestoj internacionalnoj filmskoj radionici u Čakovcu sudjelovalo je i 24 učenika, od kojih je četvoro, pod vodstvom učitelja Davea Buronfossea, stiglo iz francuskog grada St.Quentina, po troje ih je došlo iz Vrsara i Rovišća, dvoje iz susjednoga Varaždina i dvanaest domaćina iz Čakovca. Vrijedi napomenuti da su djeca iz Francuske, Rovišća i Vrsara u vrijeme održavanja radionice bila smještena u obiteljima vršnjaka iz Čakovca.

Među gostima Dvanaeste internacionalne radionice bila je i Susie Wilson, direktorica Festivala animiranih filmova Projector iz škotskog grada Dandee.

Tijekom trajanja čakovečke Dvanaeste internacionalne filmske radionice održano je više projekcija odabranih filmova ŠAF-a, autorskih filmova ove godine prisutnih voditelja kao i program profesionalnih filmova u izboru Joška Marušića. U Centru za kulturu održano je nekoliko izložbi likovnih radova nekadašnjih šafovaca Jure Bedića, Krešimira Hlebeca i Kristine Horvat Blažinović, izložba fotografija Dušana Vugrinca i Milivoja Kuhara, kao i niza dokumentarnih fotografija iz rada ŠAF-a, crteža iz filmova i filmskih plakata.

Nije izostao ni tradicionalni piknik u Martinu na Muri, a ove godine i na bazenima toplica u Vučkovcu.

Na svečanoj projekciji održanoj posljednjega dana radionice prikazano je i šest minijatura, koje su tijekom njezina trajanja sačinili voditelji Karine Jeannet, Eric Vanz de Godoy i Fernando Galrito, a voditelju ŠAF-a Edi Lukmanu i svim šafovcima službenu nagradu Animafesta Z…znači Zagreb predala je organizacijska direktorica zagrebačkog festivala Margit Antauer. 

Dvanaesta internacionalna filmska radionica održana je uz financijska pomoć Hrvatskog filmskog saveza, Grada Čakovca i Međimurske županije.

Duško Popović

Galetina Odisejada (kroz prirodu i umjetnost)
UNICA 2005: Devet dana u Blankenbergu
Ljetna filmska škola drugi put na Šipanu

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta