english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2005.
49

Povodi

Hrvatski program u Rotterdamu

Roterdamski filmski festival, koji se evo već 34 godine održava potkraj siječnja i početkom veljače, bio je ove godine veći nego ikad i posjećeniji nego lani.
Broj filmova popeo se na osam stotina, i to prije svega zato što je više nego ikada bilo kratkih igranih, eksperimentalnih i videoradova kao i instalacija u galerijama, performansa i digitalnih projekata. Naime, roterdamski festival uvijek se zanimao za čisti filmski izraz, za filmski jezik, inovacije unutar filma i videa, nove medije te proširene vizualne izraze.
Zato i ne treba čuditi da je program eksperimentalnoga hrvatskog filma bio vrlo posjećen na sve tri projekcije. Publika je uživala u radovima alternativaca kao što su Gotovac, Galeta, Faktor, Martinis, Dan Oki ili Čučić. Program je sadržavao deset ostvarenja, snimljenih u posljednjih desetak godina. Više od pola programa producirao je Hrvatski filmski savez te je time, u neku ruku, projekcija bila i službena promocija te producentske kuće,.koja je time dobila i međunarodno priznanje za rad. Vera Robić Škarica, koja je i osobno zastupala program, dobila je posebne čestitke austrijskih kuratora programa te nizozemskih eksperimentalaca, koji su se u otvorenoj raspravi nakon projekcije čudili raznovrsnosti stilova hrvatskih autora te bogatstvu vizualne ekspresije.
Ivan Faktor, koji je bio osobno prisutan, također je imao brojne susrete i razgovore nakon prezentacije, i to u jedinoj zemlji među rijetkim zapadnoeuropskim zemljama koja sufinancira distribuciju eksperimentalnog filma, preko nedavno osnovane kuće Film Bank.
Roterdamski je festival lani imao oko 370 tisuća gledatelja; ove godine bilo ih je desetak posto više. I unatoč kiši i vjetru, stanovnici Rotterdama kao i drugih gradova Nizozemske mogli su birati svakoga dana između devetnaest kinodvorana i programa od devedeset filmova. Svaka dvorana prikazuje po pet filmova dnevno te tako svaki program ima najmanje tri ili četiri prikazivanja. Samo posljednjega dana, nakon što su prethodne večeri nagrade već podijeljene, devetnaest kina posjetilo je sedam tisuća gledatelja. Svi odreda pretplatnici su dnevnih novina Volkskrant, koje su glavni sponzor festivala (uz Televiziju VPRO). Te dnevne novine izabrale su za svoje čitatelje pet filmova, te je svako prikazivanje bilo – film iznenađenja. Od deset ujutro do ponoći čitatelji novina iz cijele zemlje, dolazili su u Rotterdam i za 35 eura, koliko košta kinoulaznica, gledali najkraći presjek divovskoga festivala, na kojem je ove godine bilo tri tisuće gostiju, filmskih profesionalaca iz cijelog svijeta.
Zato posebno raduje da je hrvatski kratki eksperimentalni film bio pozvan da sudjeluje na ovako važnu i posjećenu filmskom skupu.

Prikazani filmovi i videoradovi u Rotterdamu:


ABSENCE Brede Beban
ARABESKA Damira Čučića
DAS LIED IST AUS Ivana Faktora
GLENN MILLER 2000 Tomislava Gotovca
IN/DIVIDU Nicole Hewitt
NAVIGATION Dan Okija
PISMO Ivana Ladislava Galete
PARKEN VERBOTEN Dalibora Martinisa
RUKA GOSPODARA Simona Bogojevića Naratha


Rada Šešić

Iranski film između zbilje i mita
Antonio Lauer iliti performans
Bordo u Italiji
Zadarski dani medijske kulture
Prijedlog osnova zakona o audiovizualnoj djelatnosti

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta