english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2004.
46

In memoriam

IN MEMORIAM RANKU KURSARU

Tugare, 9. ožujka 1940 – Zagreb, 25. ožujka 2004.

Dvadeset petog ožujka umro je Ranko Kursar, filmski autor. Bio je pripadnik zlatne generacije autora Kinokluba Split, uz I. Martinca, L. Zafranovića, A. Verzottija, V. Nakića, A. Pivčevića, T. Crvelina i K. Buljevića, koja je djelovala šezdesetih godina, i koja je nadasve čistim pristupom sedmoj umjetnosti svojim filmovima dala specifičan, prepoznatljiv filmski izraz.
U Kinoklub Split dolazi 1961, kada s Lordanom Zafranovićem radi na filmu Nedjelja, koji dobiva brojne nagrade, a Ranko, na Saveznom festivalu amaterskog filma, dobiva posebnu nagradu za scenarij. Pisac Živko Jeličić poslije će po toj Rankovoj ideji napisati scenarij za prvi Zafranovićev dugometražni igrani film istoga naslova.
Za Kinoklub Split Ranko je realizirao devet filmova i dio omnibusa 666.
Na raznim festivalima (savezni, republički i drugi) njegovim su filmovima dodijeljene brojne nagrade. Ipak, izdvojiti valja film Caffe Manon, najpoznatiji Rankov film, u kojem manirom vrsna dokumentarista, s vrlo pokretnom kamerom (snimatelj A. Pivčević), s mnogo ritma i atmosfere, hvata ubrzan i uzavreli život na vrtnoj terasi Caffe Manona na splitskom kolodvoru. Ranko je poslije načinio profesionalni remake toga filma na 35 mm.
Godine 1972. seli u Zagreb, gdje do umirovljenja radi u Botaničkom vrtu kao inženjer poljoprivrede.
Autor je tri profesionalna filma, od kojih se izdvaja Karanfil. To je odličan dokumentarni film u kojem se prepoznaje velik potencijal i talent te možemo žaliti što vrstan autor, što je Ranko zaista bio, nije dobio više prigoda u profesionalnim vodama.

FILMOGRAFIJA
Nedjelja (L. Zafranović, R. Kursar, 1961)
Jesen (1964)
Poslije toga otputovao sam (1966); film je inače dio Sedmologije, koja se sastoji od sedam filmova različitih autora snimljenih na istoj lokaciji
Kozmos a ne krepavanje (1967)
Ljeta svih naših godina (1967)
Caffe Manon (1967)
Večer (1968)
666 (1968, Kursar, Nakić, Verzotti, Martinac, Crvelin, Pivčević)
Carmen (1968)
Gospođa Moderato cantabile (nezavršen) samostalna produkcija

Profesionalni filmovi
Caffe Manon
Karanfil
Kasno ljeto
Fragmenti iz života Jakova T. (nezavršen)

Boris Poljak

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta