english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2004.
46

oko kina

ZAGREBAČKI TUŠKANAC - RAJ ZA FILMOFILE!

Filmski programi Hrvatskoga filmskog saveza u zagrebačkom kinu Tuškanac

Kino Tuškanac svečano je otvorilo vrata publici 16. ožujka 2004. u 21 sat programom prvih hrvatskih filmova od Šibenske luke iz 1914. do filma Prehrana iz 1930-ih godina. Da ugođaj projekcije nijemih filmova bude potpun, pobrinuo se maestro Branko Bulić prateći slike na platnu svirkom na pijaninu.
Punoj se dvorani za svečanog otvaranja prvi obratio Hrvoje Turković, predsjednik Hrvatskoga filmskog saveza, naglašavajući da su filmski programi ponajprije namijenjeni studentima, budućim filmašima i svima koji žele naučiti više o filmu. Najavio je skoro prerastanje projekta u pravi centar za film s videotekom, bibliotekom te organizaciju radionica, predavanja, susreta i razgovora. Dogradonačelnik, Milan Bandić, kino je proglasio otvorenim i time potvrdio odluku kojom je kino dano na ravnopravno upravljanje Hrvatskom filmskom savezu i Zagreb filmu. Program kina Tuškanac na dan otvaranja započeo je već u popodnevnim satima legendarnim filmom Fedora Škubonje Izgubljena olovka te filmom Živorada Tomića Diploma za smrt, a nakon svečanog otvaranja slijedilo je iznenađenje za filmske sladokusce: legendarna Ekstaza s Hedy Lamarr i najdugovječnijim hrvatskim glumcem Zvonimirom Rogozom u glavnoj ulozi.
Projekt Filmski programi, koji su zajednički osmislili, a i realiziraju ga Hrvatski filmski savez i Hrvatska kinoteka, za sada nudi po tri besplatne projekcije utorkom, četvrtkom i subotom u 17, 19 i 21 sat. Do sredine lipnja na programu su ciklusi Hitchcocka, Leigha, Jancsa, Viscontija, Szaba, novi francuski debitantski filmovi, ciklus talijanskoga filma Torino, kolijevka talijanskoga filma, producentski ciklus Marina Karmitza, glazbeni filmovi, hrvatski trash film, ciklusi Tanhofera i Marjanovića, distributerski ciklusi…
Osim prikazivačkih aktivnosti projekt se bavi i koordinacijom i razmjenom programa po gradovima Hrvatske u smislu širenja kvalitetnih kinotečnih sadržaja.
Od sama početka projekt financijski prate Gradski ured za kulturu, Zagrebačka županija, Ministarstvo kulture, a generalni mu je pokrovitelj HTnet, portal za kulturu.

Agar Pata

OKRUGLI STOL TORINO, KOLIJEVKA TALIJANSKOG FILMA
‘CRNA RUPA’ TRANZICIJSKOGA KINA

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta