english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2004.
46

13. Dani hrvatskog filma

Scenariji iz radionice Palunko

U sklopu popratnoga programa Trinaestih dana hrvatskog filma, u Zagrebu je održana radionica scenarija za kratki igrani film Palunko. Radionica je dio dugoročnoga projekta Palunko, koji je usmjeren razvijanju kulture filmskoga pisanja, a realizira se u okviru Hrvatskoga filmskog saveza. Radionica je organizirana uz pomoć MM centra Studentskoga centra, a bila je namijenjena studentima svih fakulteta. Polaznici su izabrani putem javnog natječaja.
Od 6. do 12. ožujka trinaest polaznika postupno je razvijalo svoje ideje u scenarij za kratki igrani film, uz pomoć troje voditelja – slovenskoga scenarista Mihe Mazzinija, Martine Aničić, asistentice na Odsjeku dramaturgije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, i domaće dramaturginje i scenaristice Sanje Kovačević. Uz rad na razvoju scenarija, polaznici su odgledali i proanalizirali nekoliko kratkih igranih filmova.
Na kraju smo dobili dvanaest zanimljivih scenarija:
Marin Cvitanović razradio je priču o pet žena koje odlaze na identifikaciju posmrtnih ostataka, strahujući čijem mužu pripada pronađeno tijelo.
Polazna ideja Ivana Senjanovića bilo je nadmetanje dvojice studenata filmske režije, čiji spor razrješava smetlar.
Martina Globočnik pozabavila se učmalom ljubavnom vezom, koju potrese jedan – teleskop.
Odnos dva brata, od kojih je jedan petnaest godina stariji, poetski je prikazala Višnja Pentić.
Gordana Kolanović i Aleksandra Kovačić secirale su prekid jedne ljubavne veze, iza koje ostaje problem skrbništva nad – dva tvora.
Hrvoja Sadarića zanimalo je što se dogodi kad se u jednom mirnom čovjeku iznenada pojavi superjunak.
Mladić poželi dokumentirati tijelo svoje voljene i premaže je gipsom – a što se događa kad nevještu kiparu djevojka zaglavi u gipsu, opisala je Ivana Škrabalo.
Dario Juričan u scenariju razrađuje u kakve sve nevolje čovjeka mogu uvaliti žarulje.
Što se sve može doživjeti i preživjeti čekajući u redu studentske menze, napisala je Jasna Žmak.
Tomislav Vujić prikazao je psihopatologiju male obitelji na osnovi naizgled banalno provedene nedjelje.
Davor Konjikušić analizirao je slučajan susret veterana Domovinskoga rata i mladog beogradskog studenta, te kako im je susret promijenio živote.
Što se događa kad se djevojka iznenada zaljubi – u djevojku, napisala je Sandra Malenica.
Na dan zatvaranja Dana hrvatskog filma, 13. ožujka, u Klubu SC-a polaznici su javno prezentirali svoje scenarije. Okupilo se tridesetak zainteresiranih, većinom studenata filmske režije i produkcije (iz Hrvatske i regije), te nekoliko producenata. Najviše zanimanja pobudili su scenariji Ivane Škrabalo i Jasne Žmak.

Irena Krčelić

UVOZNE VRANE, SAVRŠENO DRUŠTVO, SRETNA DJECA ITD.
TRADICIJA, IPAK
Filmografija 13. dana hrvatskoga filma (natjecateljski program)
PORTALOM I GUIDEOM PROTIV LUTANJA

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta