english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2008.
61

KLUBOVI

Priznanje Foto-kino klubu Drava

Moram priznati da sam očekivao da će naše poglavarstvo dodijeliti godišnje priznanje FKK Dravi u povodu desetogodišnjice stalna i vrlo aktivna djelovanja u gradu, županiji i Hrvatskoj. Zbog toga sam kao predsjednik Kluba i podnio prijedlog za priznanje, a priznajem da nisam ni očekivao da će to učiniti netko drugi. U deset godina rada FKK Drava organizirao je deset Podravskih međunarodnih salona umjetničke fotografije, na kojima je sudjelovalo 1635 autora sa 7180 fotografija iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češka, Engleske, Hrvatske, Latvije, Mađarske, Makedonije, Novog Zelanda, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Kalifornije, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine. Članovi FKK Drave osvojili su u deset godina prema nepotpunoj evidenciji 229 nagrada na nacionalnim i međunarodnim izložbama. Postavili su 152 izložbe. Kako galerija Stari grad nije dopuštala više od dvije izložbe fotografija godišnje, FKK Drava organizirao je alternativne izložbene prostore u Đurđevcu; Plavi salon u Robnoj kući, Salon u Domu zdravlja, Izložbe u bistrou St. George te zidnu izložbu Cmok. FKK Drava darovao je i tisuće fotografija; Gradskoj knjižnici 12.000, isto toliko Turističkoj zajednici grada, 1261 službenoj stranici grada, 4500 fotografija Podravine Zavodu za zaštitu prirode Hrvatske te zbirke fotografija Gradskoj knjižnici, osnovnoj školi i gimnaziji. Snimljeno je mnogo sati filmskog materijala KUD-a Petar Preradović i Puhačkog orkestra DVD-a, jasno volonterski, dok su u Gradskoj knjižnici i Zavičajnoj zbirci pohranjeni mnogi filmovi i fotografije o Đurđevcu, starim zanatima i drugim temama.

Da ne duljim, još samo jedan podatak. Na 15. festivalu jednominutnih filmova u Požegi 2007. osvojena je u konkurenciji četrdeset zemalja prva nagrada, drugi put upetnaest godina tu je nagradu dobila Hrvatska. Tim povodom je ime Hrvatske i Đurđevca objavljeno gotovo na svim sajtovima klubova i saveza u 24 zemlje koje su sudjelovale u konkurenciji, Švedske, Tajvana, Kanade, Njemačke, Belgije, Francuske, Italije, Irana, Irske, Mađarske, Litve, Koreje, Austrije, Kine, Norveške, Nizozemske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke i Hrvatske, a i u onih 26 zemalja koje nisu prošle sito žirija.

I tako smo dobili zasluženo priznanje gradskoga poglavarstva da opisani rad i afirmacija naše zemlje i grada nisu dovoljni da bi se FKK Drava, kao trima drugim udrugama, u povodu godišnjice rada odalo priznanje. Hvala ! To će nam pomoći da kao i do sada, usprkos svim opstrukcijama, i dalje radimo na popularizaciji fotografije i filma, naše zemlje, županije i grada.

Iskustvo mi govori da kriterij za dodjeljivanje priznanja nije samo rad i rezultati nego i politika koja se i tu petlja kao i svagdje drugo. Evo primjera; jedne godine nazvao me pokojni gospodin Šikulec, tada predsjednik Gradskog vijeća, i rekao: Stari, sveži kravatu i dođi u Dom kulture, dobio si povelju grada. Svezao sam kravatu i došao u Dom kulture, gdje me on čekao na vratima i obavijestio da sam skinut s liste jer je SDP prigovorio što nema nikoga iz njihove stranke pa je na moje mjesto određen član SDP-a. To se danas zove koalicija.

Hvala vam na darovanom vremenu i pozornosti, a ja idem s dvojicom kolega da slikamo Dravu i njene vrbike i sprudove. Doviđenja na sljedećoj izložbi 18. travnja u galeriji Stari grad.

Kruno Heidler

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta