english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2008.
61

MEDIJSKA KULTURA U ŠKOLI

VJEŽBANJE PROŠIRENOG FILMA

Uz projekciju filmova videogrupe OŠ J. J. Strossmayera u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju

U Hrvatskom prirodoslovnom muzeju održana je 15. ožujka pretpremijerna projekcija kratkih igranih filmova iz videoradionice video grupe petih razreda OŠ Josipa Jurja Strossmayera.

Autorica programa, profesorica likovne kulture i voditeljica video grupe, akademska kiparica Ivona Biočić Mandić, osmislila je u izložbenom prostoru istodobnu projekciju tri filma uz performans. Posjetitelji izložbe, učenici/autori filmova i njihovi roditelji prvo su odgledali projekciju filma Pred muzejom na leđima učenice koja je glavni lik filma i na zidovima Muzeja, gdje se film lomio po izloženim siluetima morskog psa i stvarao nove slike.

Vježbanje proširenog filma u HPM-u

Nakon odgledana filma posjetitelji su u drugoj prostoriji kružnog oblika hvatali kadrove Plavog filma na stropu, podu, izlošcima i pijesku, začuđeno promatrajući promjene koje nastaju na samom filmu ovisno o podlozi projekcije. Pojedini učenici molili su profesoricu da zaustavi kadrove na jednom mjestu, jer je ona osobno micanjem projektora mijenjala podloge za projekciju .

Profesorica je još jednom objasnila da projekcijama proširenoga filma želi upoznati učenike kako se još može gledati film, s nadom da će takva projekcija biti poticajna u njihovim kreativnim promišljanjima.

Kako bi odgledali treći film Megalodon, čija je projekcija bila fiksirana na zidu nasuprot Megalodona, posjetitelji su morali ući u tijelo najvećega morskog psa kako bi film gledali iz prostora u kojem je i snimljen.

Učenik Tomislav Grbavac (5. c) kamerom je bilježio cijelo događanje na izložbi i projekciju za svoj dokumentarni film Projekcija. Uz njega su projekciju snimali poznati tata Danko Friščić i Fredi Fijačko, koji je tehnički organizirao projekciju.

Prof. Biočić Mandić najavila je projekcije istih filmova i najnovijega Projekcija na klasičan način u prostoru Kinokluba Zagreb, a bit će prikazani i u okviru programa obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja 2008, na Festivalu znanosti i simpoziju MuVi (muzeji i video).

 

Renata Brezinščak

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta