english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2003.
41

Medijska škola

5. ŠKOLA MEDIJSKE KULTURE

Trakošćan, 25. kolovoza do 3. rujna 2003.

Priređivači: Ministarstvo prosvjete i športa Hrvatski filmski savez
Realizacija: Hrvatski filmski savez Filmski i videoprimjeri: Hrvatski filmski savez i Hrvatska kinoteka Filmska i videotehnika: Hrvatski filmski savez
Glavni pokrovitelj: PowerCom 2000
Medijski pokrovitelj: Redakcija Školskih novina
Savjet Škole: Ante Peterlić (predsjednik) Vera Robić-Škarica (voditeljica Škole) Dario Marković (voditelj programa) Olgica Jambrec, Petar Krelja, Mato Kukuljica, Edo Lukman, Krešimir Mikić, Zoran Tadić, Stjepko Težak, Hrvoje Turković
Polaznici: odgajatelji, nastavnici osnovnih i srednjih škola, studenti učiteljskih i umjetnič- kih akademija, autori iz filmskih i videoudruga i osobe zaninteresirane za medijsku kulturu. Program je raspoređen u osam radnih dana, 70 nastavnih sati (cjelodnevni rad) sa sljedećim oblicima rada: predavanja, metodičke radionice, video radionice (kao samostalni programi) i projekcije filmova.
Svrha: Škola je namijenjena nastavnicima koji u okviru nastave hrvatskoga jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, kao i voditeljima filmskih i videodruž ina. Dvostruka je svrha programa Škole medijske kulture. Prvo, nastavnicima kojima je to potrebno oni daju temeljna znanja za provedbu nastave (osnove medijske teorije; osnove filmskog jezika; temeljne filmske vrste; metodič ke radionice). Drugo, svrha je škole da omogući permanentno obrazovanje nastavnika, pa im u tu svrhu pruža posebne obrazovne programe sa stalno novim i aktualnim temama.
Struktura Škole: Škola medijske kulture u 2003. nudi pet programa, tri seminarska i dva radionička. (a) Prvi seminarski program pruža temeljna znanja, a namijenjen je onim nastavnicima koji ta znanja nisu mogli steći u okviru svojega studija, ili ih trebaju utvrditi. (b) Svrha je drugog seminarskog programa da pruži dodatna, specijalizirana znanja. Ponuđeni predmeti mijenjaju se iz godine u godinu, biraju se nove aktualne teme, tako da polaznici mogu stalno pohađati seminar, čime on omogućuje permanentno obrazovanje nastavnika. (c) Treći seminarski program namijenjen je nastavnicima, koji su pohađali prvi i drugi seminar, a žele proširiti znanje s područja filmološkometodič ke prakse. (d) Prvi radionički program - sastavljen je od radionice za dokumentarni film, radionice za igrani film, radionice za TV reportaž u i radionice za animirani film - namijenjen je autorima i voditeljima filmskih i videodru- žina (bez obzira kojega su nastavnog profila voditelji). Oni u praktičnom radu (izrada videodjela) stječu izravno proizvodno iskustvo potrebno za vođenje toga tipa radionica. (e) Specijalizirani radionički seminar namijenjen je onima koji su završili neki od temeljnih programa i žele produbiti znanje iz nekog specifičnog područja proizvodnje (za 2003. predlažemo tri seminara iz videosnimanja, videomontaže i radionice za filmski scenarij).
Nositelji programa: Nositelji su programa vrhunski stručnjaci na području filmske, televizijske i medijske kulture, odnosno afirmirani pedagozi, filmski i televizijski stvaraoci (npr. abecednim redom: Damir Čučić, redatelj; Nikica Gilić, sveuč. asistent; dr. Radovan Ivančević, Olga Jambrec, prosvjetna savjetnica; Silvestar Kolbas, filmski i TV-snimatelj, Petar Krelja, redatelj i kritičar; dr. Mate Kukuljica; Edo Lukman, voditelj animiranih radionica; mr. Dario Marković, Krešimir Mikić, profesor Visoke škole; dr. Ante Peterlić, Irena Paulus, profesor, mr. Ivo Škrabalo; Zoran Tadić, redatelj; dr. Stjepko Težak, dr. Hrvoje Turković; Goran Tribuson, književnik; dr. Nikola Vončina; Vedrana Vrhovnik, redatelj; Slaven Zečević, filmski montažer, i veliki broj stručnih suradnika. Svake godine škola ima i posebne goste.
Popratni sadržaji: (a) U okviru predavanja koristi se filmskim, televizijskim i videoprimjerima. (b) Svake večeri priređuju se projekcije cjelovečernjih filmova koje prate rasprave idućeg dana, a prikazuju kapitalna djela filmske umjetnosti, odnosno ona koja se vezuju uz seminare. (c) U okviru predavanja također se daju uvodni komentari programa dokumentarnih i animiranih filmova. (d) Svake godine školu prati posebno izdanje časopisa HFS-a - Zapis, u kojem nositelji programa objavljuju tekstove, kao priručnu literaturu uz Školu. (e) U okviru škole polaznicima se također nude raspoložive knjige, stručni časopisi i priručnici za dopunsko obrazovanje (npr. Hrvatski filmski ljetopis, također izdanje HFS-a, koji je Ministarstvo prosvjete preporučilo kao dodatnu literaturu za medijsku kulturu u osnovnoj i srednjoj školi). Na kraju Škole polaznicima se prikažu radovi svih radionica, a u ovoj godini u okviru Škole organizirat će se i Okrugli stol o temi:

*** ***

PROGRAM MEDIJSKE KULTURE U ŠKOLI. PROGRAM SEMINARA MEDIJSKE KULTURE

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta